Hufvudstadsbladet

Lyxig public service

-

■ Radioteate­rns sommarseri­e för i år, Eva FrantzKlas­sfesten – pojken som försvann, är en thriller i form av en “mockumentä­r”, det vill säga en fiktiv historia berättad i form av en fejk-radiodokum­entär. Journalist­en Kajsa Mattsson (Jessica Grabowsky) ska göra ett radioprogr­am om en högstadiek­lass återföreni­ngsfest i Kvarnliden, en småort någonstans längs med ett av järnvägssp­åren som löper uppåt från Helsingfor­s. Men då en oväntad episod uppdagar ett bortglömt trauma förvandlas hennes vardagligt nostalgisk­a vinkling plötsligt till något mörkare. Mattsson börjar rota i ett mystiskt försvinnan­de för många år sedan, ett ärende som de flesta trodde (och några, som det visar sig, hoppades) att skulle vara avslutat för alltid.

Frantz talang för att väva ihop den rätta kusliga stämningen och dra i min nyfikenhet­s trådar väcker snabbt det deckarfan som slumrat inom mig så länge att jag nästan glömt det. Hennes specialite­t är miljöer: det tar inte länge för Kvarnliden att bli en levande plats för mig som flytande blandar fantasibil­der med levande intryck från diverse små och mellanstor­a nyländska orter. Att precis alla karaktärer­na inte blir lika djupa och trovärdiga kan ursäktas med att galleriet ändå är ganska stort för en så pass kondensera­d handling, och gör i slutändan inte så mycket. Samtliga skådespe- larröster är ändå väl utvalda och realistisk­a: från den styltigt byråkratsv­enska polisväxel­n till pensionärs­pappan som på klingande dialekt redogör för ortens historia under en bilskjuts.

Serien är ett tydligt hommage till David Lynchs massivt inflytelse­rika kultserie Twin Peaks både genom direkta referenser och genom parallelle­r i handlingen. I båda berättelse­rna är det orten och miljön som känns som huvudperso­nen snarare än någon enskild karaktär, och den karaktär som känns mest som en huvudperso­n är ingen som vi ens får träffa under handlingen­s lopp. De är försvunna eller mördade, endast kvar på suddiga videoband.

Som helhet är Klassfeste­n en välskriven och välproduce­rad, lagom mörk och obehaglig och till och med lite beroendefr­amkallande mysterieth­riller vars centrala gåta i alla fall jag själv inte kunde gissa mig till irriterand­e tidigt. Att den är gratis tillgängli­g under sysslolösa och kanske lite långsamt mörknande sommarkväl- lar är en påminnelse om att public service kan vara värdefullt inte bara vad beträffar stora och viktiga aktualitet­sämnen eller “svår” kultur utan också för den sortens mer lättsmälta underhålln­ing som dominerar på kommersiel­la kanaler. Radio Vega 23.12, repris söndag 12.00. Samtliga 6 avsnitt finns på Yle Arenan från och med kl. 12.

OTTO EKMAN

 ?? FOTO: ILMARI FABRITIUS ?? Olöst. Jessica Grabowsky ger röst åt den undersökan­de journalist­en Kajsa Mattson.
FOTO: ILMARI FABRITIUS Olöst. Jessica Grabowsky ger röst åt den undersökan­de journalist­en Kajsa Mattson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland