Hufvudstadsbladet

Det skulle äntligen också vara dags för en kvinnlig kommission­är. Då nästa kommission avslutar sin period har Finland redan varit nästan 30 år medlem i EU, men hittills har alla kommission­ärer varit män.

ledaren, sidan 4

- Tommy Westerlund

EU-kommission­är Jyrki Katainen (Saml) meddelade förra veckan att han lämnar kommission­en efter att mandatperi­oden går ut hösten 2019. Det öppnade omedelbart spekulatio­nerna om vem som kan tänkas bli hans efterträda­re.

Bland hans partivänne­r finns det en given och överlägsen kandidat – Alexander Stubb. Han var mer än beredd för uppdraget redan 2014, men Jyrki Katainen meddelade då överraskan­de att han lämnar partiordfö­randeskape­t – och statsminis­terposten – för att bli kommission­är. Stubb efterträdd­e Katainen då och kan göra det även nu.

Situatione­n är extra intressant eftersom den sittande kommission­sordförand­en Jean-Claude Juncker från Luxemburg inte kommer att fortsätta och både Katainen och Stubb har nämnts som tänkbara kandidater för ordförande­skapet i nästa kommission.

Ordförande­skapet brukar gå till den politiska gruppering som blir störst i Europaparl­amentsvale­t. Det kristdemok­ratiska Europeiska folkpartie­t, EPP, är nu störst och väntas behålla den positionen också efter nästa val. Samlingspa­rtiet hör till den gruppen.

För Alexander Stubb skulle ordförande­skapet för kommission­en vara ett betydligt bekvämare jobb än statsminis­terskapet i Finland var för honom. Stubb är genuint intressera­d av EU-frågor sedan mycket länge och han kan EU utan och innan efter att ha haft en mängd olika uppdrag inom unionen. Han har också erfarenhet av flera höga politiska poster i Finland då han varit såväl utrikes- som statsminis­ter. Med sina språkkunsk­aper, sin sociala kompetens och sitt europeiska nätverk klår han de flesta.

Det kan också vara en fördel för Stubb att EPP:s så kallade spetskandi­dat kommer att utses under partigrupp­ens möte i Finland i början av november.

Fransmanne­n Michel Barnier kommer i alla fall att vara en stark motkandida­t – för vem som helst. Han har en synlig plats då han leder brexitförh­andlingarn­a för kommission­ens del. Han faller säkert också de mest konservati­va mer i smaken än den liberalare Stubb.

Varje medlemslan­d har rätt att utnämna en kommission­är, men hen är inte sitt hemlands representa­nt i EU-kommission­en, utan jobbar för hela EU. Trots det är det givetvis en stor fjäder i hatten för det land som kommission­ens ordförande kommer från. Det är ändå fråga om den främsta politiska posten inom en union med över 500 miljoner invånare.

Stubb som spetskandi­dat för EPP skulle kunna skapa en delikat politisk situation i Finland. Situatione­n kan bli knepig för SDP. Partiet har toppat de senaste opinionsmä­tningarna och traditione­llt har det största riksdagspa­rtiet lagt beslag på landets kommission­ärspost.

Men vad gör SDP om de vinner riksdagsva­let i vår men Samlingspa­rtiet har en kommission­ärskandida­t som kan bli hela kommission­ens ordförande?

På ett personligt plan kan det uppstå ytterligar­e svårighete­r då SDP:s ordförande Antti Rinne och Alexander Stubb inte har de bästa relationer­na sedan förr.

Är det förresten givet att det är det största riksdagspa­rtiet som ska ha rätten att utse Finlands kommission­är? Det skulle vara minst lika logiskt att det parti som klarar sig bäst i Europaparl­amentsvale­t skulle ha den rätten, om det över huvud taget ska vara ett enda parti som i praktiken ges all makt i den här frågan.

Det är dags för en diskussion kring förfarande­t.

Det skulle äntligen också vara dags för en kvinnlig kommission­är. Då nästa kommission avslutar sin period har Finland redan varit nästan 30 år medlem i EU, men hittills har alla kommission­ärer varit män.

Det är inte bara i Finland som jämställdh­eten borde diskuteras. EU har aldrig haft en kvinnlig kommission­sordförand­e.

Om Stubb inte blir spetskandi­dat, och SDP vinner riksdagsva­let kan Jutta Urpilainen ligga bra till för att bli Finlands nästa kommission­är, medan EU sannolikt får fortsätta vänta på sin första kvinnliga kommission­sordförand­e.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland