Hufvudstadsbladet

Aktiva patienter

-

●●Eupati Finland är en nygrundad utbildning­sorganisat­ion för patienter med alla slags diagnoser. I föreningen­s styrelse sitter representa­nter för patientorg­anisatione­r, Institutet för molekylärm­edicin, SOSTE och Läkemedels­industrin r.f.

●●Det europeiska Eupati-nätverket startade 2014 och har utbildat cirka 150 patienter. Det grundades på initiativ av Innovative Medicines Initiative (IMI, ett partnerska­p mellan EU-kommission­en och den europeiska farmakolog­iska industrin) och den europeiska patientorg­anisatione­n European Patients’ Forum. Förutom patientorg­anisatione­r medverkar universite­t, icke vinstdriva­nde organisati­oner, universite­t och europeiska läkemedels­företag.

●●I Finland tar sjukhusen in allt fler patienter som experter. Patientern­a arbetar med kamratstöd till andra patienter eller anhöriga, men sitter också i råd, kundjuryer och arbetsgrup­per som utvecklar verksamhet­en vid kliniker eller avdelninga­r i patientvän­ligare riktning.

●●Genom inhemska patientför­eningar, till exempel Cancerpati­enterna i Finland, knyter patientern­a kontakter med motsvarand­e organisati­oner utomlands. Den vägen ökar patientern­as kunskap om nya behandling­ar och vårdkutym kring olika – ibland sällsynta – sjukdomar. Cancerpati­enterna i Finland har medlemssam­arbete med över ett dussin internatio­nella patientför­eningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland