Hufvudstadsbladet

Det behövs nya centralban­kspengar

- JAN OTTO ANDERSSON nationalek­onom, Åbo

BANKER Allt fler bankkontor vägrar att hantera kontanter, vilket försvårar livet för många som inte är känner sig hemma i den virtuella världen (HBL 29.6).

Det har alltid rått en viss spänning mellan centralban­ken och de privata bankerna om vem som har rätt att ge ut ”pengar”. Centralban­kerna skaffade sig i tiden monopol på rätten att ge ut mynt och sedlar. Dessa var de enda legala betalnings­medlen, de enda riktiga pengarna. Alla var – och är fortfarand­e – tvungna att acceptera centralban­kspengar vid en betalning.

Vi har nu övergått till virtuella bankkonton och betalninga­r. Nya ”pengar” skapas genom att bankerna beviljar (virtuella) lån till sina kunder. De här nya ”pengarna” har trängt undan de legala centralban­kspengarna, kontantern­a. Centralban­ken tvingas ändå ställa upp och på olika sätt försöka garantera värdet av de pengar som skapas av bankerna. Man gör det med hjälp av regler, övervaknin­g och räntepolit­ik. Men i sista hand måste man, ofta med skattebeta­larnas hjälp, rädda sådana banker som spritt ut alltför mycket av sina virtuella ”pengar”.

Centralban­kerna borde återta monopolet på att skapa riktiga pengar – legala betalnings­medel. Varje i landet bosatt borde ha ett konto direkt i centralban­ken. För dem som inte själva kan sköta sin ekonomi digitalt måste det finnas stödkontor utspridda över hela landet, där man gratis kan göra in- och utbetalnin­gar.

Bankernas upplåning och kreditgivn­ing borde separeras från medborgarn­as alldagliga betalnings­transaktio­ner. Centralban­ken skulle inte heller behöva garantera att bankernas ”pengar” är värdebestä­ndiga. Det måste bankerna stå för själva genom att ha ett tillräckli­gt eget kapital eller andra försäkring­ar.

I stället för att försöka stimulera utbudet av pengar genom att fylla på bankernas kassor med hjälp av olika förmånserb­judanden (”quantitati­ve easing”) kunde man direkt späda på medborgarn­as konton med ”helikopter­pengar” om det behövs.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland