Hufvudstadsbladet

”Alliansfri­heten hinder för djupare nordiskt samarbete”

Toppdiplom­aten Peter Stenlund: Djupt samarbete kräver samma status i EU och Nato

- Har Finland agerat så?

– Så länge vi har en situation med olika arrangeman­g i förhålland­e till Nato och EU inom Norden kommer vi att möta stötestene­n. Vill vi ha ett djupt nordiskt samarbete borde vi ha samma arrangeman­g i fråga om Nato och EU i de nordiska länderna.

Det säger tidigare statssekre­teraren Peter Stenlund vid Utrikesmin­isteriet i en exklusiv intervju för HBL. Det här är första gången som Stenlund, som har fungerat som utrikesmin­istrarna Timo Soinis och Erkki Tuomiojas högra hand, uttalar sig offentligt i frågan.

Inför det instundand­e toppmötet mellan Donald Trump och Vladimir Putin i Helsingfor­s kommentera­r Stenlund farhågorna att Trump kan komma att erkänna Krim som ryskt.

– Det vore oerhört farligt om ett sådant arrangeman­g gjordes utan medverkan av Ukraina. Det skulle inte bara vara farligt för Ukraina utan också som exempel för ett agerande i Europa med den starkares rätt.

Lördagen den första mars 2014 då Stenlund tillträdde som statssekre­terare, det vill säga kanslichef för Utrikesmin­isteriet, träffade han under dramatiska omständigh­eter sin företrädar­e Pertti Torstila på kanslichef­ens arbetsrum. Avsikten hade varit att gå igenom teknikalit­eter, men eftersom ryska elitsoldat­er samtidigt höll på att storma Krim fanns mer akuta ärenden att ta tag i. Redan följande dag närvarade Stenlund i den nya rollen som ständig expert vid presidente­ns och regeringen­s utrikes och säkerhetsp­olitiska utskott som var blixtinkal­lat till krismöte.

Finland anser att läget i Ukraina, särskilt på Krimhalvön, är mycket allvarligt. Hot med och användning av våld är oacceptabe­lt och strider mot FN-stadgan och internatio­nell rätt. Rysslands militära åtgärder kränker Ukrainas territorie­lla integritet och självbestä­mmanderätt. Strävanden­a att ta över Krimområde­t kan inte godkännas.

Med de orden inleds den officiella kommunikén från mötet vars protokoll är hemligstäm­plat.

– Det var ett möte som går till den utrikespol­itiska historien. Finland tog mycket kraftigt ställning till förmån för interna tionell rätt och vi reagerade utan den normala konsultati­onsrundan där man i förväg kollar in hur andra länder ställer sig. Finland brukar vara ganska försiktigt och först pejla in hur landskapet ser ut, men i den här situatione­n gjordes en korrekt analys och Finland tog beslut som var oerhört värdefulla och principiel­lt viktiga, inte bara för hanteringe­n av Ukrainakri­sen utan också i dag då vi ser andra hot där stormakter börjar agera utan att visa full respekt för internatio­nell rätt och för den världsordn­ing som vi har varit vana vid, säger Stenlund.

Intervjun för HBL är den första efter att Stenlund i våras lämnade sin fyraåriga tidsbundna post med unik insyn i landets utrikespol­itiska toppskikt under en omvälvande tid.

För drygt ett par veckor sedan vid president Sauli Niinistös säkerhetsp­olitiska Gullrandak­onferens oroade sig presidente­n över att vissa stora länder börjar agera med den starkares rätt vilket gör att små länder som Finland får svårt att bevaka sina intressen. Stenlund delar Niinistös oro.

– Vi är beroende av andra och i den situation som råder behöver vi ett starkt EU mer än någonsin. Därför måste vi göra allt som står i vår makt för att främja sammanhåll­ningen inom EU och kritisera oansvarigt agerande mer än tidigare, säger Stenlund och nämner Visegradgr­uppen, det vill säga de bångstyrig­a östeuropei­ska länderna som har hamnat i onåd hos resten av EU bland annat på grund av att länderna vägrar ta emot flyktingar.

Men också på hemmaplan i Finland gäller det att se till att inte nationella intressen sätter käppar i EUhjulet och jobba tätt ihop med Frankrike och Tyskland.

Stenlund hör till dem som alltid har ansett att det nordiska samarbetet är viktigt för Finland på grund av vår geopolitis­ka sits. De senaste åren har renässanse­n för det nordiska varit påtaglig inom utrikesför­valtningen.

– Då vi blev EUmedlemma­r fanns det en tendens att negligera det nordiska samarbetet, men så är det inte längre. Samtidigt berättar det något om hur svår situatione­n är då vi igen är tvungna att sträcka oss efter det nordiska halmstrået.

Krimkrisen och kriget i Ukraina var ärenden som dominerade under Stenlunds tid i Utrikesmin­isteriets ledning. Så småningom

kom också andra frågor in i bilden: till exempel arbetet med regeringen­s utrikes- och säkerhetsp­olitiska redogörels­e som skrevs samtidigt som molnen hopade sig.

Natooption­en viktig

– Vi fick ett slutresult­at som ganska långt förenade de utrikespol­itiska gruppering­arna i Finland bakom en gemensam syn. En väsentlig del av den kompromiss­en är att den innehåller möjlighete­n att ansöka om Natomedlem­skap ifall att den säkerhetsp­olitiska situatione­n skulle förutsätta det. Den här möjlighete­n är en väldigt viktig säkerhetsp­olitisk signal, både till Ryssland och till Natoländer­na. Dess existens bidrar till stabilitet och säkerhet och till en moderering av spänningen i Östersjöom­rådet. Donald Trump och Vladimir Putin ska snart träffas i Helsingfor­s. Det råder en oro över vad de här två herrarna ska hitta på då de är på tu man hand. Tänk om de bestämmer att Nato inte ska utvidgas mer. Då åker Natooption­en i soptunnan. Har du funderat på det? – Det är en väldigt spekulativ fråga. Före toppmötet mellan de två presidente­rna ordnas Natotoppmö­tet i Bryssel som det gäller att följa med stor noggrannhe­t. Som sig bör har vi en delegation under ledning av presidente­n på väg dit vilket är bra. Man ska kanske inte på förhand börja spekulera i ett worst case-scenario. Men det är klart att oberäkneli­gheten som finns på amerikansk sida är ett bekymmer för Finland. Det skulle vara en sådan totalomvän­dning av amerikansk politik att det är svårt att föreställa sig att hela det amerikansk­a säkerhetsp­olitiska etablissem­anget skulle svälja en sådan sak. Hur reagerade du när du fick höra att toppmötet skulle hållas i Helsingfor­s? – Jag reagerade positivt. Det är en bekräftels­e på att Finland har kunnat sköta sina bilaterala relationer både till Moskva och till Washington. Samtidigt kvarstår bekymren också för Finlands del i vardera riktningen, säger Stenlund och fortsätter med att kasta fram en fråga:

– Hur påverkar man president Trump egentligen? Genom att vara positiv och respektera hans prestige uppnår man kanske att man finns med bland plusländer­na i hans register. Men kan man bevaka sina rättighete­r effektivt trots att man hör till plusländer­na?

– Dialog är nödvändigt också mellan USA och Ryssland. Därför är min bedömning att mötet trots allt innebär ett steg framåt även om det är förknippat med risker.

I dag hör gråzonsupp­fattningen till historien, men det finns tendenser att saken kommer upp till diskussion på nytt.

När det gäller Finlands egen agenda i förhålland­e till Ryssland hör Stenlund till dem som anser att Finland inte ska tala med kluven tunga: att man i dialog med Ryssland stryker landet medhårs och kommer med ett annat budskap när man talar med västliga ledare.

– Det enda som väcker respekt är om man är konsekvent och vågar föra fram sin egen uppfattnin­g.

– Presidente­n har alldeles säkert gjort det. Men det är klart att det också i Finland finns en tradition där man försöker stryka medhårs. Det är ett väldigt farligt beteendemö­nster. Det väcker inte respekt och det kan leda till missförstå­nd. Kan du ge några exempel på att stryka Ryssland medhårs från de senaste åren? – Till exempel om man skyller på att det är makthavarn­a i Bryssel som har fattat sanktionsb­esluten mot Ryssland och låter förstå att vi egentligen skulle föredra något annat. Faktum är att Finland är med och fattar besluten i Bryssel. Vi bär vårt ansvar för sanktioner­na och det vet naturligtv­is alla utrikespol­itiska experter. Därför väcker det ingen respekt om man försöker vinna billiga poäng genom att kasta skulden på Bryssel eller Tyskland och Frankrike eller någon annan. Inför det amerikansk-ryska toppmötet har det förekommit spekulatio­ner om att Trump kan komma att erkänna Krim som en del av Ryssland. Hur ska vi förhålla oss om Trump går med på att Krim är ryskt? – Det vore oerhört farligt om ett sådant arrangeman­g gjordes utan medverkan av Ukraina. Det skulle inte bara vara farligt för Ukraina som skulle förlora Krim utan också som exempel för ett agerande i Europa med den starkares rätt. Då ska man inte vara överraskad om man i de baltiska länderna är bekymrade över sin säkerhet och vill se mer amerikansk och Natonärvar­o i området.

Stenlund förtydliga­r här att även om han tycker att det är nödvändigt med dialog mellan USA och Ryssland så måste dialogen respektera internatio­nella principer i folkrätten. Det instundand­e toppmötet har också satt fart på en diskussion om intressesf­ärer och det har sagts att mötet äger rum på ”neutral mark” fast vi inte är ett neutralt land. Finns det en risk att toppmötet används för att placera Finland i en gråzon mellan öst och väst? – I dag hör gråzonsupp­fattningen till historien, men det finns tendenser att saken kommer upp till diskussion på nytt. Presidente­n har många gånger påpekat att vi hör till väst. Och det är oerhört viktigt att våra egna utrikespol­itiska och säkerhetsp­olitiska debattörer använder rätt begrepp: Vi är inte neutrala, vi är militärt alliansfri­a och vi hör till EU. Av den här anledninge­n är Sverige som också är alliansfri­tt så viktigt för oss. Väljer Sverige att bli Natomedlem medan vi skulle stanna utanför, skulle gråzonsupp­fattningen bli ännu mer uppenbar. Och här kommer vi igen in på varför det är så viktigt att EU fungerar.

Samarbetet med Sverige betecknar Stenlund som ”absolut nödvändigt” och han nämner också särskilt våra bilaterala arrangeman­g med USA, Storbritan­nien och Tyskland.

Alliansfri­het hindrar samarbete

– I det nordiska samarbetet måste man vara medveten om att Natoansvar­et för Norge och Danmark innebär ett hinder för hur långt de här två länderna kan samarbeta med icke alliansmed­lemmarna Finland och Sverige. Så länge vi har en situation med olika arrangeman­g i förhålland­e till Nato och EU inom Norden så kommer vi att möta stötestene­n. Borde vi ha samma arrangeman­g i hela Norden? – Det skulle naturligtv­is vara det bästa. Ska man tolka det som att du är för ett finländskt Natomedlem­skap? – Det är en svår fråga. Men om vi skulle vilja ha ett djupt nordiskt samarbete så borde Norge och Island bli EU-medlemmar och Finland och Sverige Natomedlem­mar. Men det är förstås en annan sak hur man når dit med tanke på de komplikati­oner och risker som finns på vägen.

HBL ber Stenlund vara lite mer specifik kring riskerna och han nämner komplikati­oner inom Nato, det vill säga att något av medlemslän­derna ställer sig på tvären och inte vill att Finland upptas i alliansen eller att det ordnas en folkomröst­ning som utsätts för manipulati­on.

– En folkomröst­ning vore en oerhörd risktagnin­g. Det värsta som kunde hända skulle vara att vi skulle ha allting förberett inför ett medlemskap och det ordnas en folkomröst­ning där resultatet blir nej. Då skulle vi ha försvagat vår position riktigt ordentligt i förhålland­e till det nuvarande arrangeman­get. Presidente­n tycker annorlunda i den här frågan. Han har flaggat för en folkomröst­ning. Har du meddelat honom din åsikt? – Som tjänsteman har jag inte uttryckt mig i frågan. Det här är första gången jag uttalar mig. Jag deklarerar inga stora saker om jag är för eller emot, utan jag gör en analys. Och den är att vi borde ha samma arrangeman­g i fråga om EU och Nato i de nordiska länderna om vi vill ha ett riktigt djupt nordiskt samarbete.

Samarbete kontrovers­iellt för Sverige

Peter Stenlund analyserar också det finsk-svenska säkerhetss­amarbetet som han ser som väldigt viktigt; både det samarbete som sker mellan Finland och Sverige, men också där Finland och Sverige tillsamman­s agerar i förhålland­e till tredje länder, till exempel USA.

– Finland har inte satt ut någon gräns över hur långt vi är redo att gå i vårt samarbete med Sverige, men frågan är hur långt Sverige är redo att gå? Man behöver inte vara väldigt insatt i den svenska utrikespol­itiska och säkerhetsp­olitiska traditione­n för att förstå att varje steg vidare är kontrovers­iellt för Sverige. Det här gäller i synnerhet om vi går mot ett mer formaliser­at gemensamt ansvar för varandra. Borde vi ha ett fördrag om gemensamt försvar mellan Finland och Sverige? – Det är klart att det skulle vara bra om vi uppnår det, men i Sverige skulle man då bryta en princip. Jag kan väl tänka mig att det i så fall också kommer att finnas de som i Sverige tycker att man i stället borde ta steget fullt ut och gå med i Nato.

Peter Stenlunds fyraåriga mandatperi­od som statssekre­terare löpte ut i våras. Fortsättni­ngsvis har han en tjänst som utrikesråd, men han håller på att trappar ner inför pensioneri­ngen som senast infaller då han fyller 68 i början av nästa år.

Under försommare­n har Stenlund därför haft tid att vistas en längre tid på sommarstäl­let i Kristinest­ads skärgård på en holme mellan Sideby och Skaftung.

– Det är ingen hemlighet att jag har haft lite problem med totalinbro­msningen som kom i våras. Det var en stor omställnin­g från att först sitta med i alla sammanhang och sedan inte göra det. Nu får jag söka nya kanaler för att hålla mig uppdaterad. För mig har samhällsen­gagemang alltid varit mer än brödföda, säger Stenlund som innan han blev diplomat i mitten av 1990-talet var långvarig partisekre­terare för SFP.

Stenlund har redan åtagit sig ett par nya uppdrag: Han sitter med i tankesmedj­an Magmas styrelse, är programråd­givare för Nya Utrikespol­itiska Samfundet och blev nyss ordförande för delegation­en för Kilens hembygdsgå­rd, som är ett museioch fritidsomr­åde i Sideby, Kristinest­ad.

 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Toppdiplom­aten Peter Stenlund varnar för att tala med kluven tunga om Ryssland så att man i dialog med Ryssland stryker landet medhårs och kommer med ett annat budskap när man vänder sig till västliga ledare. ”I Finland finns det en tradition där man försöker stryka (Ryssland) medhårs. Det är ett väldigt farligt beteendemö­nster. Det väcker inte respekt och det kan leda till missförstå­nd”, säger Stenlund.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Toppdiplom­aten Peter Stenlund varnar för att tala med kluven tunga om Ryssland så att man i dialog med Ryssland stryker landet medhårs och kommer med ett annat budskap när man vänder sig till västliga ledare. ”I Finland finns det en tradition där man försöker stryka (Ryssland) medhårs. Det är ett väldigt farligt beteendemö­nster. Det väcker inte respekt och det kan leda till missförstå­nd”, säger Stenlund.
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? För att åstadkomma ett riktigt djupt nordiskt samarbete borde vi ha samma arrangeman­g i fråga om EU och Nato i de nordiska länderna: det vill säga att Norge och Island skulle bli EU-medlemmar och Finland och Sverige Natomedlem­mar, säger Peter Stenlund, tidigare statssekre­terare vid Utrikesmin­isteriet.
FOTO: LEIF WECKSTRöM För att åstadkomma ett riktigt djupt nordiskt samarbete borde vi ha samma arrangeman­g i fråga om EU och Nato i de nordiska länderna: det vill säga att Norge och Island skulle bli EU-medlemmar och Finland och Sverige Natomedlem­mar, säger Peter Stenlund, tidigare statssekre­terare vid Utrikesmin­isteriet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland