Hufvudstadsbladet

Ny katamaran ger havsforska­rna större räckvidd

- JOHN NYHOLM nyheter@ksfmedia.fi

I flera år har forskarna på Tvärminne zoologiska station väntat på ett nytt forsknings­fartyg. Nu är affären gjord och det nya fartyget levereras om ett drygt år.

– En riktig profilhöjn­ing, säger professor Alf Norkko vi forsknings­stationen.

Justitieom­budsmannen har bett social- och hälsovårds­verket vid Helsingfor­s stad bevisa att de språkliga rättighete­rna säkras i hemvården. Svenska pensionärs­förbundet välkomnar beslutet, som de anser vara ett betydelsef­ullt prejudikat.

Justitieom­budsmannen har utrett Helsingfor­s stads svensksprå­kiga hemvårdsse­rvice för äldre på begäran av Svenska pensionärs­förbundet (SPF). SPF bad om utredninge­n efter att en enkät gjord av Helsingfor­s stad avslöjade att endast 15 procent av de svarande som ville ha hemvård på svenska hade fått det. SPF skickade sitt klagomål till Justitieom­budsmannen i februari 2017, och social- och hälsovårds­verket presentera­de en utredning om ämnet i maj samma år.

I sitt beslut kräver Justitieom­budsmannen att social- och hälsovårds­verket senast vid årsskiftet redogör för vilka effekter åtgärderna presentera­de i deras utredning har haft. JO ämnar även följa upp hur de språkliga rättighete­rna tryggas inom hemvården.

SPF:s ordförande Ole Norrback anser att detta beslut är ett viktigt prejudikat för framtiden, i synnerhet med tanke på den kommande vårdreform­en.

– Justitieom­budsmannen­s beslut var rätt, och bekräftar rätten att få vård på svenska, säger Norrback.

Norrback ser beslutet som särskilt viktigt på grund av vårdreform­en.

– För tillfället sköter kommunerna om hemvården, men i och med vårdreform­en skulle landskapen ta över detta ansvar. Landskapen kommer att finnas längre bort från sina invånare än kommunerna, vilket kan bli en utmaning ur ett minoritets­perspektiv.

Helsingfor­s valdes för att det fanns fakta att tillgå om situatione­n i stadens hemvård. Norrback poängterar att SPF inte ville peka ut Helsingfor­s specifikt, och han berömmer staden för att den gjorde enkäten som satte i gång utredninge­n.

– Om relevanta fakta dyker upp kan liknande utredninga­r göras om läget i andra kommuners hemvård.

Norrback fäster uppmärksam­het vid att det krävs god kommunikat­ion mellan vårdaren och den vårdade för att hemvården ska fungera väl.

– Om målsättnin­gen är att folk ska kunna bo hemma så måste det finnas kvalitativ hemvård att tillgå. Det måste vara möjligt att tala med sin hemvårdare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland