Hufvudstadsbladet

Fisk för fina sommardaga­r

Prima mat som lagar sig själv, men ändå mättar. Dessutom en fenomenal ingrediens i sallader. I dag bjuder vi på somriga sallader med rökt fisk.

- TEXT TT/MIA GAHNE FOTO: TT/JANERIK HENRIKSSON

En fin sak med sommaren är att vi blir lite mer öppna och rörliga. Ju mer vi är ute och kör och reser runt, desto bättre blir oddsen för att passera något litet rökeri vid kusten. I så fall – åk inte förbi. Sväng i stället in och utforska utbudet. I många fall hittar du färsk nyrökt fisk och middagen är räddad. Måhända behöver du lite färskpotat­is och en romsås till, men inte mer än det.

Eller också låter du den rökta fisken bli bas i en suverän sallad som gör gott för både knopp och kropp.

”Hjälper mot välfärdssj­ukdomar”

Av naturliga skäl hör just rökt fisk ofta till det lite fetare slaget. Och det är precis den sortens fettsyror som våra arma samtidskro­ppar skriker efter i det tysta. De hjälper att hålla borta välfärdssj­ukdomar som hjärt- och kärlproble­m och är svåra att få i sig på annat vis. Barn behöver dessutom omega-3 för att hjärnan och synen ska utvecklas.

Inte att förglömma är att rökt fisk också smakar föredömlig­t gott. Man behöver inte så stora mängder för att kunna njuta av den rökiga smaken och lena konsistens­en. Plus att man snabbt blir mätt.

Smakrik och mättande

Just därför är rökt fisk som gjort för att hamna i en lite matigare sallad. Personlige­n är jag en stor vän av somriga sallader, oavsett om de serveras på picknicken, på lunchen eller som en lättare middag. Tricket är att bygga ut dem med lite extra protein. Då står man sig lite längre än på enbart grönsaker. Inget fel på gurka och tomat, men det mättar inte i längden.

Man skiljer på kallrökt och varmrökt fisk. Kallröknin­g sker vid låg temperatur: 10–28 grader, och under längre tid, 1–8 dygn, vilket ger en fastare fisk och mer intensiv röksmak. Varmröknin­g sker däremot vid 60–80 grader och i endast 2–4 timmar. Fisken blir lösare i konsistens­en och påminner snarare om kokt.

Så variantern­a är många – sik, flundra, lax, makrill, forell. Gör en upptäcktsr­esa i det rökta fisksortim­entet och hitta din egen favorit till salladen. Somrigare skaffning är svårt att hitta.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 1
1

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland