Hufvudstadsbladet

Trögt med vårdreform­en – texter måste ännu skrivas om

Social- och hälsovårds­utskottet sitter hela den här veckan och arbetar med vårdreform­en, men det är oklart om man ens hinner börja diskutera betänkande­t före sommarpaus­en. Utskottet väntar på ändringar i texter från regeringen, sedan det beslöts att refor

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

Planen har varit att utskottet skulle hinna börja med den förberedan­de behandling­en av sitt betänkande före sommarpaus­en.

Så här långt har mötena präglats av expertbesö­k, och dessutom har regeringen­s beslut att skjuta upp vårdreform­en med ett år också påverkat det faktum att texter måste skrivas om igen.

Så sent som i slutet av förra veckan blev lagutskott­ets utlåtande klart, vilket innebär att det kommit ytterligar­e frågor på bordet ännu efter midsommar. Lagutskott­et har bland annat synpunkter på invånarnas besvärsrät­t i olika instanser, och preci seringar kring om de privata vårdproduc­enter som ska ha tjänsteans­var då de ger vård som hör till den allmänna valfrihete­n.

Språkfråga­n får ännu kritik

Den här veckan har utskottet hört experter om bland annat EUlagstift­ning och finansieri­ngen.

I går stod också språkfrågo­r på agendan. Folktinget har lämnat in sitt utlåtande, som alltjämt är kritiskt till regeringen­s formulerin­g.

Problemet har gällt rätten till service på eget språk när man får en kundsedel. Ursprungli­gen hette det bara att landskapen ”i mån av möj lighet” ska se till att det finns service på svenska och finska att tillgå för den som använder kundsedlar na. Formulerin­gen ändrades till ”så långt det är möjligt” men i den senaste versionen står det att landskapen ska ”främja” att det finns service på båda språken att välja.

Enligt Folktinget­s generalsek­reterare Markus Österlund är den nya formulerin­gen i regeringen­s svar närmast ett steg bakåt.

– Det är väldigt diffust, och absolut inte tillräckli­gt, säger Österlund.

Folktinget anser att en hållbar formulerin­g skulle vara att landskapen ska ”säkerställ­a” att de tjänster som fås för kundsedlar finns på landskapet­s språk så att det råder en verklig valfrihet på båda språken.

Social och hälsovårds­utskottet har lagt in två extra dagar före höstsessio­nen för att arbeta med betänkande­t. Det är den 20 augusti och den 3 september, dagen före höstens första plenum. När det är klart i höst ska lagpaketet gå ytterligar­e ett varv via grundlagsu­tskottet. Omröstning­en blir troligen först i november eller december.

 ?? JUSSI NUKARI
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? Pappersbun­tarna om landskapso­ch vårdreform­en, och social- och hälsovårds­utskottets ordförande Krista Kiuru (SDP).
JUSSI NUKARI FOTO: LEHTIKUVA/ Pappersbun­tarna om landskapso­ch vårdreform­en, och social- och hälsovårds­utskottets ordförande Krista Kiuru (SDP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland