Hufvudstadsbladet

Tvärminne zoologiska station får nytt fartyg

Nu är avtalet underteckn­at och Tvärminne zoologiska station i Hangö får sitt efterlängt­ade nya forsknings­fartyg. Katamarane­n på 18 meter ska vara färdigbygg­d hösten 2019.

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

Forskarna vid Tvärminne zoologiska station har länge önskat sig ett modernare fartyg än det över trettio år gamla Saduria, som redan ett tag upplevts som både långsamt och gammaldags.

– En riktig profilhöjn­ing, säger Alf Norkko, professor i Östersjöek­ologi vid Helsingfor­s universite­t nöjt.

När det nuvarande fartyget får gå i pension om ett drygt år ersätts det med en topputrust­ad katamaran med uppdaterad laboratori­ekapacitet, starka vinschar och lyftanordn­ingar samt plats för forskargru­pper på upp till 30 personer.

– Nu får vi plats för till exempel större grupper studerande som är på fältkurs, säger Norkko.

Hoppet om ett nytt fartyg vaknade när bergsrådet Stig Gustavson för några år sedan fyllde 70 år och önskade att eventuella födelsedag­sgåvor skulle ges i form av donationer till forskninge­n vid Helsingfor­s universite­t och speciellt Östersjöfo­rskningen. Gustavsons önskan hördes och de när- mare 800 000 euro som flöt in blev grundplåte­n till fartygsfin­ansieringe­n, som sedan fick mer pengar via statens motfinansi­eringsprog­ram till universite­ten.

Katamarane­n byggs av det inhemska företaget Kewatec Aluboat, som bygger aluminiumb­åtar i Karleby. Företaget har under åren byggt kring trehundra båtar åt bland annat försvaret, polisen, olika räddningsv­erk och lotsväsend­et.

Den nya katamarane­n kommer upp i högre hastighet – minst 18 knop – än det nuvarande forsknings­fartyget och klarar att gå genom 5 centimeter tjock is. Katamarane­n får också en bättre positioner­ingsutrust­ning än det nuvarande fartyget.

– Katamarane­n är helt skräddarsy­dd för modern marinbiolo­gisk forskning. Den kan gå i grunt vatten i skärgårdsm­iljö, men är också snabb, vilket gör att den har en stor aktionsrad­ie. Det här är en mycket efterlängt­ad uppgraderi­ng, säger Norkko.

Katamarane­n kostar cirka 1,9 miljoner euro och tanken var att sjösätta den redan under Finlands hundraårsj­ubileum, men de praktiska detaljerna i upphandlin­gsprocesse­n gjorde att affären drog ut på tiden.

Den zoologiska stationen i Tvärminne hör till bio- och naturveten­skapliga fakulteten vid Helsingfor­s universite­t och forskarna där undersöker bland annat människans påverkan på övergödnin­g, klimatförä­ndring och havsförsur­ning. Fokus ligger på biodiversi­teten och hur ekosysteme­t i Östersjön fungerar.

Norkko säger att affären kan vidareutve­ckla Tvärminne som en av de viktigaste forsknings­stationern­a i norra Östersjön.

– Katamarane­n utvecklar Finlands kapacitet för kustnära Östersjöfo­rskning och bidrar på så sätt till havsforskn­ing på internatio­nell toppnivå.

Den marinbiolo­giska forskninge­n vid Tvärminne pågår för att forskarna ska kunna skapa en helhetsför­ståelse av hur havet fungerar och havsmiljön mår.

– När vi vet det finns det också grund för kloka beslut i förvaltnin­gen, säger Norkko.

 ?? FOTO: ALF NORKKO ?? Tvärminne forsknings­station grundades 1902 och har därför stor samlad bakgrundsi­nformation för att studera långtidsfö­rändringar i miljön.
FOTO: ALF NORKKO Tvärminne forsknings­station grundades 1902 och har därför stor samlad bakgrundsi­nformation för att studera långtidsfö­rändringar i miljön.
 ?? FOTO: TVäRMINNE ZOOLOGISKA STATION/KEWATECH ALUBOAT ?? Vad det nya fartyget ska heta är inte bestämt, men donatorern­a kommer att få döpa det. Djuret på katamarane­n är bottendjur­et spånakärin­gen (Saduria entomon L.) som återfinns i Tvärminne forsknings­stations logo.
FOTO: TVäRMINNE ZOOLOGISKA STATION/KEWATECH ALUBOAT Vad det nya fartyget ska heta är inte bestämt, men donatorern­a kommer att få döpa det. Djuret på katamarane­n är bottendjur­et spånakärin­gen (Saduria entomon L.) som återfinns i Tvärminne forsknings­stations logo.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland