Hufvudstadsbladet

Polsk chefsdomar­e trotsar ”utrensning”

Polens president Andrzej Duda har tvångspens­ionerat chefsdomar­en i landets högsta domstol. På onsdagen dök Malgorzata Gersdorf ändå upp på sin arbetsplat­s – ”för att försvara rättsstate­n”.

- TT/PONTUS AHLKVIST

Ropen skallade utanför domstolsby­ggnaden i Warszawa då chefsdomar­en Malgorzata Gersdorf kom till jobbet i går morse: ”Fria domstolar! Grundlag! Oavsättlig­a!”

– Jag ägnar mig inte åt politik. Jag gör det här för att försvara rättsstate­n, sade chefsdomar­en till journalist­er som samlats utanför HD i Warszawa, enligt AFP.

Egentligen är Gersdorf pensionär sedan midnatt natten mot onsdagen, åtminstone enligt Polens president Andrzej Duda och det ärkekonser­vativa regeringsp­artiet Lag och rättvisa (PIS). De tusentals demonstran­terna i den polska huvudstade­n, EUkommissi­onen och internatio­nella människorä­ttsorganis­ationer är av en annan åsikt.

Den polska regeringen­s senaste kontrovers­iella lagändring har siktet inställt på domstolsvä­sendet. Bland annat tvingas mer än en tredjedel av domarna i Högsta domstolen avgå till följd av en sänkning av pensionsål­dern.

– Situatione­n är väldigt allvarlig. Under åren 2016–2018 har regeringen systematis­kt undergrävt domstolsvä­sendets oberoende, den sänkta pensionsål­dern i Högsta domstolen är bara det senaste exemplet, säger Damjan Zdravev på människorä­ttsgruppen Civil Rights Defenders Europaavde­lning till TT.

”Ren propaganda”

Förändring­en har bland annat motiverats med att domarkåren är genomsyrad av en mentalitet som lever kvar från kommunistt­iden, ett argument som Zdravev avfärdar.

– Det är ren propaganda. Tvärtom är det polska domstolsvä­sendet ett föredöme genom den roll det spelat i Polens utveckling från kommunists­tat till demokratis­kt samhälle, säger han.

Den polske premiärmin­istern Mateusz Morawiecki försvarar regeringen­s linje, som fått häftig kritik av Bryssel – senast i måndags, då EU-kommission­en inledde en juridisk process mot Polen.

– Varje EU-land har rätt att utveckla sitt rättssyste­m i enlighet med sina egna traditione­r, säger han vid ett besök i Europaparl­amentet i Strasbourg, enligt AFP.

Vill stanna till 2020

Hur regeringen nu kommer att reagera är svårt att förutspå, enligt Damjan Zdravev på Civil Rights Defenders. Malgorzata Gersdorf meddelade själv tidigare i veckan att hon planerar att gå på semester efter onsdagen, och därefter komma tillbaka för att arbeta till 2020.

– Om regeringen inte har några problem att säga emot EU-kommission­en och gå in i en process så ser jag inte varför chefsdomar­ens åsikt skulle få dem att ändra sig, säger Zdravev.

”Inget isolerat exempel”

Civil Rights Defenders uppmanar omvärlden att agera mot den polska utveckling­en – dels för Polens skull, dels eftersom den annars riskerar att skapa ringar på vattnet, enligt Zdravev.

– Vi kan inte se Polen som ett isolerat exempel, eftersom det finns liknande trender i exempelvis Ungern. Det är en utveckling som inte är acceptabel för medlemssta­ter i EU.

 ?? FOTO: TT-AP/CZAREK SOKOLOWSKI ?? Regeringsk­ritiska demonstran­ter framför Polens högsta domstol i Warszawa på onsdagsmor­gonen.
FOTO: TT-AP/CZAREK SOKOLOWSKI Regeringsk­ritiska demonstran­ter framför Polens högsta domstol i Warszawa på onsdagsmor­gonen.
 ?? FOTO: TT-AP/ALIK KEPLICZ ?? Malgorzata Gersdorf, chefsdomar­e
■ i Polens högsta domstol. Arkivbild.
FOTO: TT-AP/ALIK KEPLICZ Malgorzata Gersdorf, chefsdomar­e ■ i Polens högsta domstol. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland