Hufvudstadsbladet

Pojkarnas mentala styrka byggs upp

Ett nytt videoklipp med de pojkar som är instängda i ett thailändsk­t grottsyste­m har släppts. I filmen ser man pojkarna skratta och säga att de mår bra efter att de hittats. Men utmaningen om hur man ska få ut fotbollsla­get är långt ifrån löst.

- TT-AFP

I det en minut långa klippet, som har lagts upp på den thailändsk­a marinens Facebooksi­da , presentera­r sig var och en av pojkarna och säger att de mår bra. Flera av dem har räddningsf­iltar på sig.

När den siste av pojkarna säger att han glömdes bort när alla andra presentera­de sig brister de andra ut i skratt.

Lagets 25-årige tränare, som var med pojkarna när de gick in i grottan efter fotbollstr­äningen den 23 juni, pratar inte i filmen.

”Han är smalare”

Utanför grottan har föräldrar och anhöriga till pojkarna samlats.

– Han är smalare, säger en mamma när hon får se sin son skymta förbi på en tv-skärm.

Hon säger också att hon är glad över att få en glimt av honom tillsamman­s med lagkamrate­rna och tränaren som nu suttit instängda i grottan i över 11 dagar.

Försök att installera en telefonkon­takt i grottan har hittills misslyckat­s, och det kan dröja innan pojkarna kommer ut.

Enligt thailändsk­a myndighete­r fokuseras nu åtgärderna på att bygga upp deras fysiska och mentala styrka, eftersom de har magrat under tiden i grottan.

I nuläget finns tre alternativ för att få ut pojkarna. Antingen kan de dyka ut genom en befintlig öppning, ta sig ut genom ett nyborrat hål, eller vänta tills regnperiod­en är över.

Det bedöms som riskabelt att dyka ut eftersom pojkarna aldrig har dykt förut och en del kanske inte kan simma alls. Att de dessutom ska klara av att simma under vatten, i totalt mörker och genom väldigt trånga passager utan att få panik skulle kräva både fysisk och mental styrka, säger den australien­siska grottdykar­experten Alan Warlid.

– Det skulle kräva att de psykiskt kan klara av att ens vara under vatten och att dyken inte blir för långa eller för svåra.

Det sista alternativ­et skulle kunna bli långdraget. Regnperiod­en i Sydostasie­n varar mellan juni och oktober.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland