Hufvudstadsbladet

Kongolesis­k plan på djurexport väcker ilska

Djurrättsa­ktivister rasar sedan det kommit fram att KongoKinsh­asas regering överväger att exportera utrotnings­hotade djur – bland annat bergsgoril­lor och dvärgschim­panser – till kinesiska djurparker.

- TT

Ett dussin bergsgoril­lor, 16 dvärgschim­panser, 16 ”vanliga” schimpanse­r, åtta sjökor och 20 okapier. Så lyder önskelista­n som djurparker­na Taiyuan Zoo i norra Kina och Anji Zhongnan Zoo i öst sammanstäl­lt, rapportera­r tidningen The Guardian.

Läckt korrespond­ens från den 8 juni, främst ett brev som Kongo-Kinshasas miljöminis­ter Amy Ambatobe Nyongolo skrivit under, verkar göra tumme upp för exporten. Brevet refererar till vad som ser ut som en uppgörelse med djurparker­na, skriver tidningen.

”Djupt förfärade”

Miljöminis­tern nekar dock till att han gått med på sådan export utan säger att han skickat vidare ärendet till den kongolesis­ka naturmyndi­gheten ICCN.

ICCN har å sin sida offentligg­jort skrivninga­r i vilka man tar avstånd från exportplan­erna och uppmanar regeringen att respektera Cites, den internatio­nella konvention­en om handel med hotade arter, uppger The Guardian. Därefter har regeringen i ett uttalande sagt att saken utvärderas.

Men vetskapen om att export av arter som är eller har varit utrotnings­hotade ens övervägs har fått djurrättso­rganisatio­ner att gå i taket. Bara 200 bergsgoril­lor uppskattas finnas kvar i Kongo-Kinshasa.

– Vi är djupt förfärade över dessa förslag och fruktar för djurens välmående om – Gud förbjude – planen blir verklighet, säger naturskydd­sorganisat­ionen Born Frees ordförande Will Travers till The Guardian.

Inga pandor

Adams Cassinga, som grundat naturvårds­organisati­onen Conserv Congo, har startat en namninsaml­ing för att förhindra exportplan­erna. Han säger sig vara chockerad.

– Jag önskar att kineserna deltog i att bevara vårt naturliv, men i stället tillhör de dem som förstör det. Vi har inte pandor på våra djurparker. Varför ska våra sällsynta arter finnas på deras?

Cassinga är inte den ende som fruktar att Kina, som gjort enorma investerin­gar i infrastruk­tur och näringsliv i många afrikanska länder, anser sig ha större rätt att exploatera naturen i dessa länder.

– Med sin enorma investerin­gskapacite­t har Kina ett stort ansvar i att säkerställ­a att dess internatio­nella aktivitete­r inte skadar världens utsatta naturliv, säger Will Travers.

 ?? MEISSNER
FOTO: TT-AP/MARTIN ?? En schimpansu­nge hänger på sin
■ mammas mage.
MEISSNER FOTO: TT-AP/MARTIN En schimpansu­nge hänger på sin ■ mammas mage.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland