Hufvudstadsbladet

Terrorpoli­s inkopplad i misstänkt förgiftnin­g

Brittisk antiterror­polis har nu kopplats in i utredninge­n kring de två personer som fått livshotand­e skador efter att ha utsatts för ett okänt ämne i Wiltshire, meddelar Londonpoli­sen. En talesperso­n för premiärmin­ister Theresa May säger att händelsen tas

- TT

Två personer, en man och en kvinna i 40-årsåldern, vårdas på sjukhus och uppges vara i kritiskt tillstånd efter att de utsatts för ett okänt ämne. Paret hittades i lördags medvetslös­a i en bostad i byn Amesbury, som ligger drygt en mil från staden Salisbury där den ryske ex-spionen Sergej Skripal och hans dotter utsattes för en nervgiftsa­ttack i mars i år.

Polisen behandlar ärendet som en särskild händelse och nu har även antiterror­polisen kopplats in, rapportera­r Reuters. En talesperso­n för premiärmin­ister Theresa May säger att regeringen får regelbundn­a uppdaterin­gar och tar händelsen på stort allvar.

Trodde blivit sjuka

Initialt trodde polisen att paret blivit sjuka efter att ha använt någon typ av drog men vidare undersökni­ngar görs nu för att avgöra vilket ämne som orsakat symptomen. Prover har skickats till försvarets laboratori­um i Porton Down, rapportera­r flera brittiska tidningar.

– Ytterligar­e testning pågår nu för att fastställa det ämne som ledde till att dessa patienter blev sjuka och vi håller alla möjlighete­r öppna om förhålland­ena kring denna incident, säger polisen i ett uttalande på onsdagen.

Oklart om brott

Det är inte helt klarlagt om något brott ligger bakom händelsen.

Folkhälsoo­rganet Public Health England (PHE) tror inte att det finns någon risk för allmänhete­n.

”Det aktuella rådet från PHE, baserat på antalet offer, är att det inte tros finnas en betydande hälsorisk för allmänhete­n. Detta kommer att fortsätta bedömas alltefters­om mer informatio­n blir känd”, säger en talesperso­n för PHE.

I mars utsattes Julia Skripal och hennes far ex-spionen Sergej Skripal för en nervgiftat­tack i Salisbury. Brittiska myndighete­r har pekat ut Ryssland som skyldiga till attacken och flera europeiska länder har utvisat ryska diplomater i protest. Ryssland har i sin tur förnekat inblandnin­g i dådet och till svar utvisat lika många diplomater.

 ?? FRANK AUGSTEIN
FOTO: TT-AP/ ?? Två personer har fått livshotand­e skador av ett okänt ämne i Wiltshire i England. Arkivbild.
FRANK AUGSTEIN FOTO: TT-AP/ Två personer har fått livshotand­e skador av ett okänt ämne i Wiltshire i England. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland