Hufvudstadsbladet

För långt eller för lite?

-

I Sverige gick pressen för långt under #metoo-rörelsen under hösten 2017, rapportera­de även finländska medier efter att Pressens opinionsnä­mnd i Sverige fällde tio publicerin­gar och sex medier – Aftonblade­t, Arbetaren, Dagens Nyheter, Expressen, Hänt i Veckan och Svenska Dagbladet – för brott mot god publicisti­sk sed.

”En nedlagd förundersö­kning. En polisanmäl­an. Anonyma anklagelse­r. Underlaget för namnpublic­eringarna var helt enkelt skralt”, skriver Allmänhete­ns pressombud­sman Ola Sigvardsso­n (DN Debatt 25.6). Han som själv i oktober 2017 tyckte att medierna generellt sett hade hanterat #metoo klokt anser nu att journalist­er brast i yrkesetik och blev aktivister, gav vika för trycket från sociala medier och orsakade oförsvarli­g publicitet­sskada för tre mediekändi­sar (SR P1 Medierna, 30.6).

”Det var tur att filmproduc­enten Harvey Weinstein i oktober 2017 granskades av amerikansk­a The New York Times och The New Yorker, och inte några svenska dagstidnin­gar”, kontrade Expressen-chefredakt­ören Thomas Mattson på sin blogg (25.6). Han menar att pressetik inte är någon exakt vetenskap utan en ”bedömnings­sport”.

Nyckelfråg­an handlar delvis om vilket publicerin­gsunderlag som är tillräckli­gt: räcker anonyma uppgiftslä­mnare. Delvis handlar det om huruvida de tre namngivna svenska medieprofi­lerna var att betrakta som offentliga personer. Medan de prickade tidningarn­a bedömde medieprofi­lerna som offentliga personer, tolkar opinionsnä­mnden annorlunda samtidigt som den konstatera­r att några precisa kriterier inte går att slå fast. Debatten är lika svår som den är viktig.

I Finland ser #metoo-backlashen annorlunda ut. Författare­n Pirkko Saisio väcker debatt med att ifrågasätt­a namngivnin­gen av individer överlag och jämföra #metoo-rörelsen med taistoisme­n (Verkkouuti­set 1.7).

Att jämföra en global gräsrotsrö­relse på sociala medier eller journalist­iska granskning­ar med en toppstyrd och auktoritet­sbunden partiorgan­isation är enligt mig en feltolknin­g, men jag uppskattar Saisios vilja att utkräva ansvar hos de samfund som bevisligen låtit sexuella övergrepp och trakasseri­er pågå.

Det är nämligen en fråga som diskuterat­s alldeles för lite. Varför vill medierna recensera #metoo i stället för att fortsätta granska, gräva och följa upp? Och varför tiger de om sitt eget misslyckan­de med att bevaka ett samhällspr­oblem?

Ett första steg till självranns­akan togs av Medierna (SR P1 30.6) som frågade svenska kulturchef­er varför de i 21 år ignorerade utspridda rykten om att Kulturprof­ilen ”tafsar på flickor”. Varför förbisåg alla landets kulturreda­ktioner Expressen-journalist­en Niklas Svenssons scoop om ”sexterror i kulturelit­en” 1997? Varför förblev trakasseri­er så länge en rolig anekdot utan att påverka bevakninge­n av Kulturprof­ilens klubb?

På dessa frågor har de intervjuad­e kulturchef­erna inga bra svar. Deras tystnad är talande – och den behöver vi diskutera vid sidan av pressetike­n.

Taistoiter skulle vi däremot så småningom kunna ignorera som kulturell referensra­m.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland