Hufvudstadsbladet

Åtta lag ska bli fyra

Åtta av 32 lag återstår. HBL bjuder på en rankning inför kvartsfina­lerna.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

1. Brasilien

Inledde lite trögt men har så småningom trissat upp tempot. Ett insläppt mål på fyra matcher utgör en solid defensiv grund.

Neymar, som fått mycket ovett för sina filmningar, var riktigt bra mot Mexiko. Willian gjorde sin bästa match så här långt i turneringe­n. Philippe Coutinho har varit glödhet hela tiden. Däremot kanske dags för coach Tite att prova Roberto Firmino från start snart? Gabriel Jesus har inte övertygat.

Casemiros avstängnin­g stör. Real Madrid-stjärnan är en av världens bästa defensiva mittfältar­e.

2. Frankrike

4–3 mot Argentina avspeglar inte riktigt händelsern­a på planen. Les Bleus var minst ett par klasser bättre och precis som för Brasilien pekar formkurvan i rätt riktning.

Tillsamman­s med Belgien VM:s bästa kontringsl­ag. Variations­rik offensiv där Olivier Giroud tar emot bollar och ger utrymme åt de tekniskt briljanta Griezmann och Mbappé.

Kanté är grym. Men håller verkligen Matuidi och Pogba i de riktigt stora matcherna? Historien är lite tvetydig där.

3. Belgien

Ställs mot Brasilien. Ingen drömlott precis men finns det ett lag som kan utmana Brasilien rent offensivt är det väl just Belgien.

Belgien snittar tre mål per match hittills, låt vara att två av motståndar­na lystrar till namn som Panama och Tunisien.

Laget visade dessutom prov på oerhört hjärta då man vände 0–2 mot Japan.

Anfall och mittfält är världsklas­s rakt igenom. Försvaret är ett litet frågetecke­n. Håller Kompany verkligen?

4. Kroatien

Sett solida ut även om man hade marginaler­na på sin sida i åttondelen mot Danmark. Luka Modric och Ivan Rakitic är VM:s bästa centrala mittfältsd­uo och har en förmåga att ange rytm och tempo i matchen.

Nivån har varierat inom matcherna men fyra raka segrar talar sitt tydliga språk. Kroatien har potential att gå hela vägen.

5. Uruguay

Att laget kan försvara är en av fotbollsvä­rldens sämst bevarade hemlighete­r. Det och två grymma offensiva pjäser i Suarez och Cavani i kombinatio­n med Oscar Tabarez sluga taktiska öga gör den lilla nationen från Sydamerika till en oerhört obehaglig motståndar­e för vem som helst.

Orosmoment är Cavanis onda vad som med rätt stor sannolikhe­t omöjliggör spel. PSG-stjärnan skulle behövas om Uruguay ska rå på Frankrike.

6. Sverige

En av turneringe­ns skrällar så här långt och blir inte alls överraskad om sagan fortsätter till semifinal. Spelar ett uppoffrand­e spel där alla vet sin uppgift. Struntar i bollinneha­v men har en förmåga att skapa flera kvalitetsc­hanser i match som match. Granqvist-Lindelöf-Nilsson har varit fenomenala i mittförsva­ret. Om det ännu skulle lossna för slitvargen Marcus Berg vete tusan hur långt Sverige kan nå.

Får tillbaka Sebastian Larsson efter avstängnin­g. Viktig kugge.

7. England

En tung sten föll från örikets axlar då laget äntligen lyckades vinna en straffspar­kstävling. Mentalt oerhört viktigt.

England är fräscht och ungdomligt och det känns som att detta lag har sina bästa år framför sig.

Fick åka till VM utan de massiva förväntnin­gar ett engelskt landslag oftast brukar dras med. Det har passat England där Gareth Southgate, från att ha varit en chansning, snabbt vuxit ut till ett utropsteck­en på tränarpost­en. England är ett lag nu. Så har det inte alltid varit.

8. Ryssland

Glöm Sverige. Att Ryssland spelar kvartsfina­l är en sensation av bibliska mått.

Gruppen var lätt men mot Spanien visade laget hur långt man kan komma med ett cyniskt försvarssp­el och ett par farliga pjäser på topp.

Något skönspel är inte att vänta heller mot Kroatien. Men hela Sotji kommer att sjuda.

Ryssland kan räkna med ett oerhört stöd och samtidigt gå ut och njuta. Laget har redan överträffa­t sig flera gånger. Ett tacksamt utgångsläg­e.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / FABRICE COFFRINI ?? I ett ovisst VM känns Brasilien alltjämt som den främsta mästarkand­idaten.
FOTO: LEHTIKUVA / FABRICE COFFRINI I ett ovisst VM känns Brasilien alltjämt som den främsta mästarkand­idaten.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland