Hufvudstadsbladet

Baltic Jazz utforskar Finlands 100-åriga jazzhistor­ia

- ANNA LILLKUNG anna.lillkung@ksfmedia.fi

I helgen är det dags för jazzfestiv­alen Baltic Jazz i Dalsbruk. I år bjuder festivalen bland annat på en specialkon­sert som fokuserar på den finska jazzmusike­ns historia.

– Årets Baltic Jazz bjuder på bra musik och mångsidigt program. Det finns någonting för alla, säger Alexandra Lönnström, verksamhet­sledare på Baltic Jazz.

I helgen är det 31:a gången som den tre dagar långa festivalen Baltic Jazz arrangeras i Dalsbruk. Liksom tidigare år är det främst klassisk jazz och gladjazz som är i fokus.

– Vår profil är klassisk jazz, men det finns också programpun­kter som har större inriktning på blues och rock, säger Lönnström.

Hon påpekar att det blir flera nya ansikten på festivalen­s scener i år, bland annat Burning Future och Spruce, som uppträder på söndagskvä­ll.

– Vi ordnar också tvåspråkig­a konserten Bollhavsro­ck för barn på lördag förmiddag med Merkkarit och Kai Kuutamo.

Finlands 100-åriga jazzhistor­ia

Bland årets festivalut­bud vill Lönnström framför allt lyfta fram fredagens konsert 100 Years of Finnish Jazz Heritage som utforskar Finlands 100-åriga jazzhistor­ia.

– Det är en specialkon­sert som vi gör i samband med att Finland firade 100-årsjubileu­m i fjol, säger Lönnström.

Det är Uusi Suomi Jazz Orkesteri som står för musiken, med Seppo Hovi som både spelar piano och agerar konferenci­är.

– Konserten kommer att bjuda på finsk jazzmusik och Seppo Hovi kommer att berätta om historien bakom musiken mellan låtarna.

Utöver de olika jazzkonser­terna ordnas det också en rad andra arrangeman­g som del av festivalen, till exempel en jazzgudstj­änst och ett författars­amtal med Rafael och Jörn Donner.

– Vi har också ett samarbete med Bjärkas Golf på lördagen som innebär att man kan spela golf på dagen och sedan äta middag och lyssna på jazzmusik på kvällen.

 ?? FOTO: PIA JALKANEN ?? Turku Jazz Orchestra är en av akterna på årets Baltic Jazz.
FOTO: PIA JALKANEN Turku Jazz Orchestra är en av akterna på årets Baltic Jazz.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland