Hufvudstadsbladet

Upphovsrät­tsdirektiv­et

- Källa: TT

●Direktivet handlar om vem som har ansvar för att upphovsrät­tsskyddat material hamnar på Youtube, Facebook och många andra plattforma­r. I dag är det upp till upphovsper­sonen eller dennes branschorg­anisation att påpeka att materialet olovligen har laddats upp på internet och först om ägaren till plattforme­n vägrar att ta bort det riskerar denne böter.

●Med det nya förslaget ska materialet stoppas redan vid uppladdnin­gen och det kan med största sannolikhe­t bara göras med filter, algoritmer eller artificiel­l intelligen­s. Nätjättarn­a kan ha råd med detta, men enligt förslagets kritiker kommer mindre plattforma­r att drabbas hårt.

●En central del av kritiken är att förslaget innebär mer övervaknin­g av nättrafik.

●Kritikerna har riktat in sig på förslagets artikel 11 och 13.

●Den förstnämnd­a handlar om att medier som producerat material som via länkar sprids på internet ska få ersättning från plattforma­rna via ett licenssyst­em. Kritiker menar att det kommer att bli svårt för EU:s medlemslän­der att nå samsyn kring ett sådant system, eller ens vad som är att betrakta som en länk.

●Den senare artikeln har mött än hårdare kritik eftersom den ställer krav på plattforma­r att förhandsgr­anska och stoppa uppladdnin­gen av upphovsrät­tsskyddat material eller riskera höga böter. Det går inte att manuellt granska de enorma mängder material som dagligen sprids på internet och den enda lösningen är filter eller algoritmer som automatisk­t granskar allt som sprids via kommersiel­la plattforma­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland