Hufvudstadsbladet

Skattesmäl­lar på boende får politiker att reagera

Boende omvälvs av förändrad arbetsmark­nad och småskalig uthyrning

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@ksfmedia.fi

En omvälvning av hur vårt boende beskattas har blivit ett hett debattämne, då arbetslive­t förändras.

Samlingspa­rtiet vill att man ska kunna flytta efter jobb utan att hindras av överlåtels­eskatt vid bostadsköp. Också De gröna ser slopandet av överlåtels­eskatten som en lösning, men betonar också biliga hyreslägen­heter.

Samtidigt anser flera beslutsfat­tare att skatterna inte hänger med dagens Airbnb-verklighet, och anser att småskalig uthyrning av en egen bostad inte borde leda till skattesmäl­lar. Som det är nu kan en uthyrning av hela lägenheten tolkas bryta kravet på att man ska bo i två år på samma ställe för att slippa skatt på vinsten när man säljer hemmet.

– Det är ett oskäligt utfall, säger Juhana Vartiainen (Saml) som anser att det behövs en uppdaterin­g.

Över sjuttio procent av finländarn­a bor i ett hem som man själv äger.

Samtidigt är den politiska presssen stor på att röja alla hinder för att flytta till en annan ort efter ett jobb. I dagens arbetsliv kan innebära också ett kortvarigt jobb. Det har lyft fram hur hela beskattnin­gen av vårt boende fungerar.

Att hyra ut en tom bostad för en kort tid har också stött på problem. Enligt HS tolkar skatteverk­et redan en dags uthyrning som ett avbrott i det egna boendet – vilket kan leda till en rejäl skattesmäl­l, om bostaden då tolkas som investerin­gsbostad. För att slippa skatt på vinsten måste man nämligen bo själv i bostaden oavbrutet i två år.

Flera politiker är överens om att det kräver en ändring, då så kallad delningsek­onomi och plattforms­ekonomi – som just Airbnb – blir vanligare.

Juhana Vartiainen (Saml) föreslår en arbetsgrup­p för att se över hur det skulle kunna tolkas mer skäligt.

– Det är ett oskäligt utfall att enskilda uthyrninga­r via Airbnb tolkas så, och har knappast varit det som lagstiftar­na syftat till. Det är något man inte kunnat föreställa sig, säger Vartiainen, som anser att hela beskattnin­gen av boende borde uppdateras.

Vartiainen bedömer att det annars leder till att man kringgår problemet på annat vis, till exempel genom att hävda att hela bostaden inte är uthyrd. Om man bara hyr ut ett rum ska det inte tolkas som ett avbrott i boendet.

Li Andersson (VF) anser att den hårdaste tolkningen ”inte är vettig”.

– Någon gräns behöver man hitta. Småskalig uthyrning är också ekologiskt smart då bostäder inte står tomma. På mindre orter där det uppstår enskilda toppar av övernattni­ngsbehov finns inte beredskap för fler hotell. Därför borde man hitta en gräns som möjliggör småskalig verksamhet men skiljer det från affärsverk­samhet, säger Andersson.

Maria Ohisalo (Gröna), vice partiordfö­rande och insatt i bostadspol­itik via bostadssti­ftelsen Y-stiftelsen, är också beredd att se över möjlighete­rna för delnings- och platsforms­ekonomi.

– Det är en fråga som innebär att man behöver se om skattesyst­emet så att det passar in på delningsek­onomin. Det borde vara lätt att hyra ut en bil eller cykel eller vad som helst – man behöver inte alltid äga allt, säger Ohisalo.

Kortvarig uthyrning innebär att en bostad som kanske annars skulle stått tom kan användas effektivt, men också att en vanlig löntagare med en enrummare kan bidra till Finlands serviceexp­ort.

– Men också till sitt eget välbefinna­nde, och det är bra. Det finns de som rör sig för att jobba en vecka på annan ort och kan få in en extra inkomst, säger Vartiainen.

Debatt om överlåtels­eskatten

Samlingspa­rtiet godkände under partikongr­essen en linje om att slopa överlåtels­eskatten i samband med att man byter bostad. Den är två procent för bostadsakt­ier och fyra procent för en villafasti­ghet. Den gäller också om man bott över två år i sin egen bostad, och har väckt diskussion om hinder för rörlighet och smidig flytt efter jobb.

Beslutet fick omedelbar kritik från SDP, eftersom det handlar om ett bortfall på över 700 miljoner i skatteintä­kter, som i så fall måste kompensera­s med något annat.

Juhana Vartiainen hänvisar till en rapport av statens ekonomiska forsknings­institut, som granskade vad som hände på marknaden när överlåtels­eskatter för aktiebostä­der höjdes för några år sedan, vilket gav ett tillfälle att studera effekterna.

Rapporten argumenter­ar för att skatten bromsar upp bostadsmar­knaden och hindrar människor från att röra på sig, vilket leder till ett ineffektiv­t användande av bostadskap­aciteten – en ”osynlig förlust”. Det kan gälla att flytta till ny arbetsplat­s men också dominoeffe­kter av att man inte flyttar till en mindre bostad då barnen flyttat ut, för att det är lättare att stanna.

– Människor förblir i bostäder som inte är optimala för dem, säger

Vartiainen som önskar slopa överlåtels­eskatten.

Höjd fastighets­skatt i stället

Också De gröna talar för att slopa överlåtels­eskatten, trots att partiet i övrigt vill minska stöden till just dem som äger bostäder framför dem som bor på hyra.

– Folk borde alltid kunna flytta lättare, till exempel i en situation där det först är två personer som flyttar in, och sedan bildas familj. Som det är nu bor människor kvar i samma bostad en lång tid också då det inte passar livssituat­ionen.

Både Vartiainen och Ohisalo talar för att man i stället skulle kunna kompensera skattbortf­allet med högre fastighets­skatt. Fastighets­skatten skulle ägarna betala kontinuerl­igt, i stället för just i flyttskede­t.

– Det är en skatt som skulle rikta sig i hög grad till samma skattebeta­lare, säger Vartiainen, som förespråka­r att fastighets­skatten skulle knytas särskilt till tomtmarken­s värde.

Niku Määttänen, forskare på Etla, har gett liknande rekommenda­tioner i sin utvärderin­g av regeringen­s politik.

– En fastighets­skatt som grundar sig på tomtmarken­s värde är såtillvida effektiv, att den inte försvagar sysselsätt­ningen eller ens incitament­en att bygga, skriver Määttänen.

Maria Ohisalo förespråka­r också att man bibehåller någon form av skatt på den förmögenhe­t som ägandet innebär, för att det i förlängnin­gen handlar om den förmögenhe­tsklyfta som uppstår då en del har egendom som stiger i värde.

– Nu råder en betoning på skatt på arbete, och i diskussion­en om inkomstkly­ftor är det mycket fokus på inkomstski­llnaderna. Samtidigt har bland annat (den franska ekonomen) Thomas Piketty pekat på förmögenhe­tsskillnad­erna, säger Ohisalo.

Betonar billigare hyresbostä­der

Både Maria Ohisalo och Li Andersson betonar ändå framför allt byggandet av hyresbostä­der till rimligt pris.

Li Andersson är tveksam till att byta ut överlåtels­eskatten mot högre fastighets­skatt, och efterlyser mer forsknings­belägg kring effekterna. Bland annat ser Andersson risken att skatteskif­tet skulle gynna den som investerar i en bostad, medan hyresgäste­n blir den som står för fiolerna om fastighets­skatten stiger.

– Finlands bostadspol­itik är överlag problemati­sk med tanke på att avstånden är långa. Om man blir utan jobb är det rätt sannolikt att man behöver flytta. Hittills har linjen varit att gynna eget boende framför att bo på hyra. Det ser man nu på vissa områden som lider – till exempel i Egentliga finland där bilindustr­in och varvet möts av brist på hyresbostä­der för arbetskraf­ten, säger Andersson.

I hela det tätt befolkade södra Finland skulle dessutom snabbare tågtrafik och bättre förbindels­er gynna rörlighete­n.

– Om till exempel snabbtåget mellan Helsingfor­s och Åbo hade funnits då Salo drabbades av arbetslösh­et, hade de snabbt kunnat pendla till jobb i Esbo.

Juhana Vartiainen säger att en höjning av fastighets­skatten tvärtom skulle lugna ner prishöjnin­garna på bostäderna i tillväxtce­ntra, särskilt om den knyts till tomtmarken. Det skulle i sin tur gynna också köparna av en första bostad, som i dagens läge har en fördel så det slipper överlåtels­eskatt.

– Den dämpande effekten på priserna skulle gälla alla bostäder, också deras.

 ?? FOTO:
RONI REKOMAA ?? En tidigare skattelätt­nad för bostadsäga­re slopas stegvis - avdragen för räntan på bolån – men nu debatteras en ny skattelätt­nad, att slippa överlåtels­eskatten.
FOTO: RONI REKOMAA En tidigare skattelätt­nad för bostadsäga­re slopas stegvis - avdragen för räntan på bolån – men nu debatteras en ny skattelätt­nad, att slippa överlåtels­eskatten.
 ??  ??
 ?? VESA MOILANEN
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? Li Andersson (VF).
VESA MOILANEN FOTO: LEHTIKUVA/ Li Andersson (VF).
 ?? LEHTIKUVA/MIKKO STIG
FOTO: ?? Juhana Vartiainen (Saml).
LEHTIKUVA/MIKKO STIG FOTO: Juhana Vartiainen (Saml).
 ?? NICKSTRöM
FOTO: EVY ?? Maria Ohisalo (Gröna).
NICKSTRöM FOTO: EVY Maria Ohisalo (Gröna).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland