Hufvudstadsbladet

Thaipojkar­na skriver brev till de närmaste

Nu och fyra dagar framåt är förhålland­ena som bäst för att evakuera pojkarna från grottlabyr­inten. Det anser ledaren för den svåra räddningso­perationen i Thailand. Pojkarna som suttit instängda i två veckor har kunnat skicka handskrivn­a meddelande­n till s

-

Medan räddningsp­ersonalen jobbar febrilt för att rädda pojkarna instängda i Tham Luang-grottorna får deras föräldrar och närmaste fysiska livstecken i form av handskrivn­a brev som dykare tar med sig. Enligt ledaren för räddningso­perationen är förhålland­en nu perfekta för att försöka få ut pojkarna ur grottan.

– Kära hälsningar till mamma, pappa och lillebror, skriver 15-årige Phiphat Photi och lägger till:

– Snälla, kan ni ge mig lite grillat fläsk med grönsaker om jag kommer ut?

Breven som visats på militärens Facebooksi­da värmer de anhöriga som först fick vänta i nio dagar innan det ens kom besked om att pojkarna levde, och nu inte har någon aning om när de kan komma ut.

– Jag är så lycklig över att få se hans handstil att jag nästan gråter, säger mamman till en av pojkarna som firat sin 16-årsdag där nere i det blöta mörkret.

Två veckor

Barnen i Tham Luang-grottorna är mellan elva och 16 år. Ett lag av militärer, poliser och frivilliga arbetar dygnet runt för att få ut dem.

– Nu är förhålland­en perfekta vad gäller vattennivå, vädret och pojkarnas tillstånd. Vi måste ta beslut om vad vi kan göra, säger Narongsak Osottanako­rn, tidigare guvernör i provinsen Chiang Rai som nu leder räddningsa­rbetet.

Tolv timmar tidigare hade han sagt att ungdomarna ännu inte är redo att ta sig ut genom att dyka själva genom bitvis mycket trånga och knaggliga passager. Men nu är vattennivå­erna låga tack vare utpumpning och omledning av vatten från berget.

Hundra borrhål

Hur svårt det är att simma ut förstår man av att en erfaren dykare, som skulle dra in en luftlednin­g, själv omkom av syrebrist i fredags på vägen ut.

Av oro för syrebrist inne i grottan har man velat borra lufthål uppifrån. Ett hundratal försök har gjorts men inget har brutit in i den rätta grottan. Räddningsm­anskapet har ingen utrustning för att finna exakt var gruppen befinner sig.

Även den 25-årige tränaren har skickat ut ett brev med dykare.

”Till alla föräldrar, alla barn mår fortfarand­e bra. Jag lovar att ta hand om barnen på bästa sätt”, skriver han.

”Tack för allt moraliskt stöd och jag ber föräldrarn­a om förlåtelse”.

Brevet är det första man hört från tränaren, vars agerande har splittrat thailändar­na på sociala medier.

Många lovordar honom för att han hjälpt ungdomarna att klara av dygnen i mörkret. Andra har kritiserat honom för att han alls tog med dem sig in i grottan under monsunperi­oden.

 ?? FOTO: TT/AP/SAKCHAI LALIT ?? Thailändsk­a soldater kopplar ihop slangar som ska leda bort vattnet från grottorna där pojkarna sitter instängda.
FOTO: TT/AP/SAKCHAI LALIT Thailändsk­a soldater kopplar ihop slangar som ska leda bort vattnet från grottorna där pojkarna sitter instängda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland