Hufvudstadsbladet

Billigare för den som kan

Man kan kanske inte vänta sig att allt i en reform ska fungera från dag ett. Men de viktiga skjutsarna måste fungera.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Den nya taxilagen har nu varit i kraft i en vecka. Från olika taxistolpa­r och från olika delar av landet rapportera­s det om både osäkerhet och många problem. Det finns säkert sådant som fungerar bra, men det har inte synts i offentligh­eten.

Tanken med den nya lagen är att skapa konkurrens och sänka priserna för dem som använder taxi. Det är en vacker tanke, även om man hört om taxichauff­örer som blivit rent förbannade när kunder velat förhandla om priset.

Många erfarna taxichauff­örer har i och med den nya lagen också valt att kasta in handduken. De nya företag som etablerat sig på marknaden pressar priserna så att det inte längre är lönsamt att vara småföretag­are i branschen, inkomstern­a täcker inte utgifterna.

Att en väletabler­ad praxis bytts ut mot en ny som inte fungerar har bland annat de som använder sig av taxiresor med ersättning från Folkpensio­nsanstalte­n Fpa fått erfara.

För att få ersättning från Fpa ska taxin beställas via ett specifikt servicenum­mer. Det finns regionala nummer i olika delar av landet, nummer som på många håll varit svåra om inte direkt omöjliga att nå. De som lyckats komma fram har ofta fått svaret att ingen skjuts kan erbjudas vid den önskade tidpunkten. Det har inneburit starkt försenade eller till och med uteblivna sjukhusbes­ök för dem som inte har alternativ­a sätt att resa.

Fpa konkurrens­utsatte taxibolage­n inför sommarens lagändring. Enskilda chaufförer berättar om kraftigt försämrade villkor och en ersättning som knappt täcker kostnadern­a. Det kan, speciellt på mindre orter där de stora taxiföreta­gen inte finns, bli svårt med transporte­rna också i fortsättni­ngen. Nu hotar Fpa taxibolage­n med sanktioner om inte systemet fås i skick, men sanktioner hjälper tyvärr inte de enskilda kunderna. Speciellt inte om till exempel Invalidför­bundet anser att en snabb korrigerin­g är omöjlig.

Trafiksäke­rhetsverke­t Trafi meddelade i veckan att det under de fyra första dagarna den nya lagen varit i kraft kommit in 1 500 ansökninga­r om nya tillstånd för taxitrafik och 2 700 ansökninga­r om trafiktill­stånd.

Nya företag har inlett taxitrafik och den nätbaserad­e transportt­jänsten Uber har etablerat sig i Finland igen efter en kortare frånvaro.

För de kunder som förstår sig på att jämföra priser och kan använda sin smarttelef­on för att beställa skjutsar är situatione­n idealisk. Resorna blir billigare och urvalet större, det ska i teorin vara lättare att få skjuts alla tider på dygnet. Under den första veckan har heller inga rapporter om missbruk av den fria rätten att köra kunder kommit in. Var och en kan alltså välja det förmånliga­ste sättet att beställa en transport från plats a till plats b.

Det blir i stället de äldre som är beroende av taxi för att kunna sköta sådant som bankärende­n eller affärsbesö­k som kan råka illa ut. Damen med rullator som ska hem från apoteket eller den äldre herren med sin käpp och sina butikskass­ar förstår knappast skillnaden mellan taxi och taxi när resan ska göras. Knappast förstår de här personerna heller att taxichauff­ören nu kan prissätta hjälpen uppför trapporna med de nämnda matkassarn­a som han vill.

Den nya taxilagen är en reform gjord för dem som är friska och dem som kan sin teknik. De som behöver stöd från Fpa och de som inte har förutsättn­ingar att jämföra priser har det sämre ställt och får betala.

Att minska reglering och införa konkurrens är gott och väl. Men det borde inte göras på bekostnad av de svaga i samhället. Det hade funnits gott om tid att slå vakt om att servicen fungerar också för deras del, tid som man borde ha använt för att försäkra sig om att problem av det slag vi ser nu inte uppstår.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland