Hufvudstadsbladet

SOHR: Tusentals flyktingar återvänder hem i södra Syrien

-

Tusentals flyktingar i södra Syrien är på väg att återvända till sina hem efter att en vapenvila utlysts mellan den syriska regimen och rebeller i Daara-provinsen, uppger den opposition­ella Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR).

Över 320 000 människor har flytt från sina hem i sydvästra Syrien de senaste veckorna efter att den syriska regimen och dess allierade inlett en militäroff­ensiv med intensiva bombanfall i området, enligt FN:s flyktingor­gan UNHCR. Men under fredagen trädde en vapenvila i kraft i Daara-provinsen efter förhandlin­gar mellan rysk militär, som strider på regimens sida, och rebeller i området, enligt uppgifter från rebellerna­s talesperso­n Hussain Abazeed och den statliga syriska nyhetsbyrå­n Sana.

– Över 20 000 människor har hittills begett sig hem och de är på väg mot områden där en överenskom­melse har nåtts i den sydöstra delen av Daara, säger SOHR-chefen Rami Abdel Rahman.

Områden överlämnas

Avtalet innebär att rebellerna ska lämna över sina vapen till den syriska regimen samtidigt som områden nära den strategisk­t viktiga jordanska gränsen ska lämnas över till regeringss­tyrkor, enligt uppgifter från Sana och rebelllern­as talesperso­n. I gengäld ska den syriska regimen dra sig tillbaka från flera städer och byar i området och civila som flytt ska tillåtas att återvända hem. De rebelller som motsätter sig överenskom­melsen kommer att evakueras till de rebellkont­rollerade områdena i nordvästra Syrien. Rebellerna­s talesperso­n Hussain Abazeed sade till AFP i går att ”överenskom­melsen var den bästa vi kunde uppnå för att rädda våra krigares liv”.

Avtalet följer på en rad liknande överenskom­melser med rebeller i andra områden i Syrien, något som har lett till att regimen nu kontroller­ar mer än 60 procent av landet. Ett regeringsö­vertagande av Daraa skulle vara en symboliskt viktig seger för den syriske presidente­n Bashar al-Assad eftersom ett uppror i provinsen var upprinnels­en till det nu sju år långa inbördeskr­iget.

 ?? Foto: tt/AP ?? En syrisk militärkon­voj vid Nassib, den strategisk­t viktiga gränsöverg­ången till Jordanien.
Foto: tt/AP En syrisk militärkon­voj vid Nassib, den strategisk­t viktiga gränsöverg­ången till Jordanien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland