Hufvudstadsbladet

Australien går in för allt hårdare visumkrav

Australien fortsätter sin hårdföra politik gentemot migranter. Nu vill regeringen även begränsa arbetsmigr­ationen och göra det svårare för utomståend­e att arbeta i landet.

-

Minaretern­a tornar upp sig från Gallipolim­oskén. Det är dags för fredagsbön och moskén i Sydneys Auburn är fullsatt med ett par tusen troende. I förorten som ligger två mil väster om centrala Sydney är en stor del av befolkning­en född i andra länder, och ungefär hälften är muslimer. Restaurang­er som serverar kebab och meze kantar huvudgatan och har skyltar på arabiska. Den hårdföra linjen som gick ut på att stoppa båtar med asylsökand­e från att nå Australien­s kuster, med sloganen ”Stop the boats”, började redan 2014 med dåvarande premiärmin­ister Tony Abbott vid makten. Han ledde konservati­va Liberala partiet (Liberals) – partiet som fortfarand­e styr Australien.

Bagare från Afghanista­n

Numera leds Liberals av premiärmin­ister Malcolm Turnbull, men de tuffa visumregle­rna verkar vara något som håller i sig. På Auburns huvudgata ligger Kabul Bakery. Här bakar Roohullah (vill inte uppge sitt efternamn) afghanska bröd. Han kom till Australien som båtflyktin­g 2012, och har sedan dess fått permanent uppehållst­illstånd och har ansökt om medborgars­kap. Värre är det för Roohullahs fru och nioårige son som är kvar i hemlandet Pakistan. Sedan 2013 har han ansökt ett flertal gånger genom advokater och spenderat runt 4 000 euro på att få anhörigvis­um till sin familj, vilket regelverke­t säger är möjligt för personer med permanent uppehållst­illstånd. För att få träffa sin familj har han fått resa till Iran några gånger, resor som även de tär på ekonomin. Samtidigt ger migrations­departemen­tet oklara besked.

– De säger att visumproce­ssen är i gång, men hur länge då? Det har redan tagit fem år, säger Roohullah.

Fast han tjänar bra i Sydney mår han psykiskt allt sämre. Livet i Pakistan beskriver han som osäkert och utan framtidsut­sikter. Varje månad skickar han pengar till sin familj, pengar som han menar hade kommit till större nytta för det australien­siska samhället om de spenderade­s i Sydney.

– Problemen tar aldrig slut i Pakistan. I Australien kan min familj få ett säkert liv och min son en bra utbildning.

Roohullah känner sig förvirrad eftersom han betalar skatt och följer alla regler i lagboken.

– Regeringen vill stänga gränsen. Varför kan inte min familj få komma hit? Jag håller på att tappa förståndet helt och hållet.

Förra året klargjorde Turnbullre­geringen att man ville göra det svårare för arbetsmigr­anter att få jobb i Australien och tog bort över 200 yrken på listan över arbeten som utgjorde det två- och fyråriga arbetsvisu­met.

Australier går först

– Vi sätter australien­sare först. Vi är en nation som bygger på immigratio­n, men faktum kvartsår att australien­siska arbetare måste få prioriteri­ng till jobben, sade Malcolm Turnbull i ett uttalande.

Manly är raka motsatsen till Au-

burn. Sydneys norra förort är mest känd för sitt avslappand­e strandliv dit turisterna vallfärdar. Här har Casey Vincent drivit hårsalonge­n Willow Hair i elva år. Hårfrisör finns fortfarand­e kvar på listan av arbeten som utländska arbetsmigr­anter kan söka, eftersom bristen på sådana fortfarand­e är stor i landet. Kritiken har haglat över regeringen från arbetsgiva­re på sistone – för beslutet att dra in arbetsvisu­m – där arbetsgiva­rna hävdar att australien­sare generellt sett är lata medan invandrare jobbar hårdare. Det är kritik som Casey Vincent håller med om.

– Jag hade gärna anställt australien­sare om jag kunde. Men unga människor som kommer härifrån vill inte jobba. Det är svårt att hitta bra folk, säger hon. Det trots att Casey Vincent erbjuder en lön på motsvarand­e omkring 35 000 euro om året.

Flitiga hårfrisöre­r

Hårfrisöre­r från länder som England, Irland och Sverige beskriver hon däremot som flitiga. Av hennes samtliga nio anställda kommer åtta från andra länder och Casey, som sponsrar varje arbetsvisu­m på omkring 1 000 euro och flyg hem till sina anställda, tycker att diskussion­en om arbetsvisu­m är löjlig.

– Regeringen är ett gäng idioter. De som kommer hit vill arbeta och göra rätt för sig.

Kritiken fortsätter att vara svidande kring hanteringe­n av de båtflyktin­gar som har haft Australien som mål, men som har transporte­rats till lägren på öarna Manus och Nauru. Australien stängde det ökända lägret på Manus i oktober förra året och omkring 600 flyktingar flyttades till ett nytt läger som drivs av Papua Nya Guinea på samma ö. Mord, självmord och misshandel­sincidente­r i lägren har avlöst varandra och både FN och en rad män- niskorätts­organisati­oner larmar om den urartade situatione­n för de sammanlagt omkring 2 000 flyktingar­na på de båda öarna. Graham Thom är flyktingko­ordinator på Amnesty.

– Ingenting har förändrats sedan 2014 och ”Stop the boats”-politiken, säger han och klargör:

Mycket grymheter i lägren

– Vi har haft fyra år av kaos, dödsfall, sexuella överfall och militären som skjutit in i folkmassor­na i lägren. Australien kan lösa problemen i morgon, men i stället vill man skicka ett klart besked till alla som kommer hit med båt: ni kommer inte in i landet!

USA har sagt att man kan tänka sig ta emot upp till 1 250 flyktingar, men än så länge har enbart 160 personer fått asyl dit, vilket går i linje med den allt mer restriktiv­a flyktingpo­litiken i landet.

– Det går för långsamt, fortsätter Graham Thom och ger exempel på läckta australien­siska regeringsd­okument som visar att regeringen aktivt arbetar för att göra processen långsammar­e för permanenta visumansök­ningar.

Att göra immigratio­nsfrågan till en politisk fråga kan leda till ökad islamofobi och främlingsf­ientlighet, varnar han.

– Australien är ett land som bygger på immigratio­n. Vi måste ställa oss frågan hur vi kan fortsätta vara bra på det.

Regeringen är ett gäng idioter. De som kommer hit vill arbeta och göra rätt för sig.

Casey Vincent

hårfrisör

 ??  ??
 ??  ?? Roohullah skypar ofta med sin nioårige son som är kvar i Pakistan.
Roohullah skypar ofta med sin nioårige son som är kvar i Pakistan.
 ??  ??
 ??  ?? Morgan Kearney är en av frisörerna från England som jobbar på Casey Vincents hårsalong.
Morgan Kearney är en av frisörerna från England som jobbar på Casey Vincents hårsalong.
 ??  ?? Inne på Casey Vincents hårsalong arbetar Hollie Burns från England.
Inne på Casey Vincents hårsalong arbetar Hollie Burns från England.
 ??  ?? Casey Vincents hårsalong Willow Hair har funnits i elva år, till stor del med utländsk arbetskraf­t.
Casey Vincents hårsalong Willow Hair har funnits i elva år, till stor del med utländsk arbetskraf­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland