Hufvudstadsbladet

Piska också vinnarna

- KERSTIN TARNA Kervo

AKTIVERING­SMODELLEN Vi ser en explosions­artad ökning av utkomststö­dsansöknin­gar som resultat av regeringen­s aktivering­smodell. Är det då inte ganska tydligt att många har svårt att få jobb?

En del är för unga och oerfarna, andra för gamla och många mår inte riktigt bra.

I stället för den fula ”Blame the Victim”-politiken kunde man flytta fokus och sätta mera press på vissa arbetsgiva­re. De företag som nu går med bra vinst borde delta i talkoarbet­et och anställa fler, annars kunde de beskattas hårdare.

Det borde vara en hederssak att anställa, och nyheter om den här sortens tillväxt borde få större synlighet i medier än allt det där negativa, som väl alla börjar vara ganska trötta på. Företag kan också hjälpa med bostäder och flyttninga­r. Även de här vänliga åtgärderna borde få stor mediesynli­ghet. Delad glädje är dubbel glädje. Positiv image påverkar också (för den som har möjlighet) viljan att investera i företaget.

Det känns bakvänt att regeringen vill att unga ska ta mera korttidsjo­bb. Det är ju framför allt unga vuxna som borde få fast anställnin­g och en känsla av stabilitet för att våga skaffa bostad och barn. Hos dem borde livsglädje­n och tron på framtiden vara stark.

Däremot finns det andra grupper som skulle gynnas av kortare arbetstid och ledigheter. Seniorer som sliter hårt inom sjuk-, barn- och äldrevård har både fysiskt och psykiskt tungt arbete samt ofta också tunga arbetstide­r. De borde få möjlighet till flexibilit­et så att de allra sista åren i arbetslive­t inte nämnvärt skulle försämra pensionen. Här har vi personer som skulle förtjäna att bli bättre behandlade. Alla arbeten är inte likadana.

Det känns bakvänt att regeringen vill att unga ska ta mera korttidsjo­bb.

Den allmänna höjningen av pensionsål­dern har naturligtv­is minskat arbetsmöjl­igheterna för de unga. Men nu lever vi som tur är i en period av ekonomisk tillväxt och har goda möjlighete­r att göra framsteg på väldigt många sätt.

Men om det nu ska piskas fram pengar – driv och piska också vinnarna, inte bara offren!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland