Hufvudstadsbladet

I väntan på vadå

Det är omöjligt att spå vad mötet mellan Trump och Putin kan leda till.

- GEO STENIUS är journalist i periferin.

Arrangörer­na, svarade Vladimir Putin när någon frågade honom vem som tar hem segern i fotbolls-VM i Ryssland. Det var en säker tippning. Arrangörer­na vinner i princip alltid på att arrangera VM i fotboll. För Ryssland har vinsten inte enbart varit ekonomisk. Tiotusenta­ls människor, som i dagens russofobis­ka opinionskl­imat aldrig hade kommit på tanken att resa till Ryssland, har nu fått uppleva kontakter med det ryska folket och med egna ögon kunnat konstatera att många fördomar har varit just fördomar.

Inför det stundande toppmötet i Helsingfor­s mellan Donald Trump och Vladimir Putin hoppas också vår huvudstad på att staden genom mötet på olika sätt skall vinna på arrangeman­gen. Alla är inte lika förtjusta. I sociala medier heter det att det är en skam att Finland tar emot två diktatorer (sic!) och att Finland bör ta upp människorä­ttsfrågor med Putin och Trump med mera. Men som Erkki Tuomioja konstatera­de på denna plats för några dagar sedan är det viktigt med en dialog mellan stormakter­na.

Det bästa som kunde komma ur förhandlin­garna mellan Trump och Putin vore mindre geopolitis­k spänning och, via detta, mer ekonomiskt samarbete och därpå följande bättre förutsättn­ingar för en demokratis­k utveckling, inte bara i Ryssland.

Att Ryssland lider av västvärlde­ns sanktioner är ett faktum. Men sanktioner är ett trubbigt vapen och har i fallet Ryssland och Krim använts av västvärlde­ns politiker mest därför att man inte har kunnat hitta på något bättre. Att sanktioner­na skulle kunna tvinga Kreml att återlämna Krim till Ukraina tror ingen, och ifråga om krisen i östra Ukraina är Ryssland säkert lika intressera­d som väst att få ett slut på kriget, sanktioner eller inte.

Det ryska utrikesmin­isteriets taleskvinn­a Maria Zacharova betonar i Anna-Lena Lauréns fina intervju (HBL 16.6) att Ryssland efter Sovjetunio­nens fall öppnade sig för väst, men att väst inte tog emot inviten. Också den ryske journalist­en Michail Zygar är inne på samma linje. Putin försökte samarbeta med George Bush och Tony Blair, men de förhöll sig nedlåtande till honom. När väst sedan fortsatte sin expansion i Baltikum och på Balkan, hade fingrarna med i de så kallade färgrevolu­tionerna i Ukraina, Georgien och Kirgizista­n och värst av allt meddelade att Ukraina och Georgien stod näst i tur som Natomedlem­mar var Putins slutsats den att geopolitik är det enda som gäller.

Det är omöjligt att spå vad mötet mellan Trump och Putin kan leda till. Utgångsläg­et är ju inte så bra. Om vi utgår från att det bästa sättet att arbeta för demokrati i Ryssland är att stöda medelklass­en, måste fungerande ekonomiska förbindels­er till väst upprättas. Med andra ord bör sanktioner­na avskaffas. Med traditione­ll diplomati är vägen dit antagligen lång. Utan att i princip rekommende­ra alltför överraskan­de turer à la Trump inom utrikespol­itiken kan det vara att något slags oväntat schackdrag skulle kunna finna sin publik.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland