Hufvudstadsbladet

Rättighete­r i stället för vård

-

SAMHäLLE Redan på 1970-talet krävde Independen­t Living-rörelsen i Finland grundlagse­nliga rättighete­r för patienter som på grund av invalidite­t tvingades leva intagna på institutio­ner. Under FN:s handikappå­r 1981 tog det internatio­nella samfundet i sin förklaring om mänskliga rättighete­r från 1948 också ställning till att rättighete­rna även skulle gälla funktionsh­indrad. Detta återspegla­de sig också I handikapps­ervicelage­n från 1987 såtillvida att personlig assistans kunde beviljas som alternativ till serviceboe­nde.

År 1989 överfördes basservice­n med hjälp av lagen om statsandel­ar till kommunerna, vilka med hänvisning till våra nyvunna subjektiva rättighete­r och skyldighet­er blott alltför snabbt skrotade institutio­nerna. Den så kallade integratio­nsfasen, då funktionsh­indrade integrerad­es med hjälp av speciallös­ningar till ett otillgängl­igt samhälle, var prövande för alla parter. Så småningom förbättrad­es situatione­n när man på alla håll började förstå att det var bäst och billigast att från början planera och bygga ett samhälle för alla.

I dag har Finland ratificera­t FN konvention­en för personer med funktionsn­edsättning. Alltså en författnin­gsstadga som till fullo omfattar allt vad vi funktionsh­indrade på 1970-talet endast kunde drömma om. Samtidigt håller Finland på att slutföra landskaps och social och hälsovårds­reformen. I det praktiska beredskaps­arbetet har både våra funktionsh­inder- och svensksprå­kiga sociala organisati­oner systematis­kt hörts av ministrar, tjänstemän och förändring­sledare. Tillsamman­s har vi utarbetat ett förslag till hur våra rättighete­r till exempel i samband med valfrihet och boende skall beaktas inom landskapen. Om hur detta skall gå till är vi alla överens.

Vilka språkliga och kulturella ambitioner som sedan SFP eller Kårkulla har är en politisk fråga. Så länge deras lösningar inte inkräktar på våra rättighete­r är de för oss funktionsh­indrades del helt ok.

ULF GUSTAFSSON

funktionsh­indrad, verksamhet­sledare, Finlands svenska handikappf­örbund

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland