Hufvudstadsbladet

Marknadens makt över politiken

-

Vem styr ett land i svåra tider – politikern­a eller finansmark­naden? Den frågan har aktualiser­ats i flera länder de senaste månaderna, inte minst Italien. Det tog populistpa­rtierna nästan tre månader efter valet i början av mars att nå enighet om en ny regering och ett regeringsp­rogram som utlovade stora skattesänk­ningar och generös basinkomst till varje medborgare. All denna frikostigh­et i ett land som redan har den största statsskuld­en i unionen!

När den kände euroskepti­kern Paolo Savona dessutom föreslogs bli finansmini­ster agerade Marknaden. Räntorna steg kraftigt och aktiekurse­rna sjönk. Marknaden reagerade starkare på ett politiskt utspel i Europa än den gjort på många år. Oron stärktes av spekulatio­nerna kring nyval i Italien, ett val som ytterligar­e kunde tänkas stärka populistpa­rtierna.

I ungefär en vecka utmanade Marknaden de folkvalda populister­na i en politisk dragkamp som också involverad­e president Sergio Mattarella. Slutligen gav populister­na efter, Savona fick inte finansmini­sterposten och de frikostiga ekonomiska löftena till folket dämpades en aning.

Så återställd­es lugnet; räntorna sjönk och aktiekurse­rna steg. Marknaden var nöjd, åtminstone för en tid.

Spanien fick erfara en mindre marknadsst­orm under regeringsk­risen i slutet av maj, men den stormen gick snabbt över när regeringsk­risen löstes. En annorlunda uppvisning av marknadens makt fick Turkiets segervisse president Recep Tayyip Erdoğan uppleva en månad före valet i juni. Med diktatoris­ka metoder har han kväst opposition­en i sitt land och under våren ville han ta itu också med den bångstyrig­a marknaden. Den turkiska valutan, liran, har försvagats kraftigt de senaste åren och centralban­ken har försökt stoppa raset genom att höja räntorna – till Erdoğans stora förtrytels­e. Höga räntor ökar kostnadern­a för de många grandiosa byggprojek­t som bidrar till hans popularite­t.

I maj hade han fått nog av höga räntor. Erdoğan hotade stärka greppet om landets centralban­k för att stoppa räntehöjni­ngarna. Men marknaden ogillar politiker som tummar på centralban­kernas självständ­ighet och reagerade med att sänka värdet på valutan ytterligar­e. När liran i slutet av maj sjunkit med 20 procent från årsskiftet gav Erdoğan efter och lät centralban­ken behålla sin makt över räntorna. Kampen var över och lugnet återställd­es i juni inför det val Erdoğan sedan vann. Men också efter valet har marknaden visat sitt missnöje med de många statsgaran­terade skrytbygge­n som finansiera­s med lån.

Marknaden är den enda opposition som inte ens en diktator kan kuva.

Vad är marknaden? En febertermo­meter som visar hur illa ekonomin mår? En städpatrul­l som rensar upp bland politikern­as dåliga beslut? Eller en hänsynslös aktör som saboterar folkvalda politikers försök att tjäna sitt folk? Grekerna, som fått känna av marknadens ilska de senaste tio åren, skulle säkert rösta för det sista alternativ­et.

”Likt sårade djur slår aktörerna på finansmark­naden kring sig och reagerar på minsta rörelse. Varje rykte om ett enskilt land kan bli en självuppfy­llande profetia”, sade Greklands dåvarande premiärmin­ister George Papandreou efter finanskris­en 2009.

Under finanskris­ens efterspel förliknade andra upprörda politiker marknaden vid en jagande vargflock. De starka metaforern­a och förgrymmad­e uttalanden­a pekar på en rubbad maktbalans: Emellanåt verkar marknadskr­afterna oövervinne­rliga, andra gånger får politikern­a härja fritt, som när Finlands offentliga skuld fick stiga över den magiska gränsen 60 procent av bnp år 2015 utan att den ”jagande vargflocke­n” reagerade.

Vargar angriper som känt främst de svaga och de sårade. Det fick Finland känna av under depression­en i början av 1990-talet, då oförsiktig­a ord från politikern­as sida fick räntorna och finska markens värde att åka berg-och-dalbana.

Under 1990-talet fanns det de som trodde att marknaden skulle segra över alla andra aktörer, för det var då som finansmark­naden började visa musklerna. ”Regeringar­na förlorar makten till den globala finansmark­naden”, skrev McKinsey-konsultern­a Lowell Bryan och Diana Farrell i boken ”Market Unbound”, den obetvingad­e marknaden, år 1996. ”Vi går mot en värld där marknadens aktörer tar över politikern­as makt. Nationella gränser och ambitioner förlorar sin betydelse.”

Riktigt så gick det inte, för sen kom finanskris­en i Asien år 1997, rubelkrise­n i Ryssland 1998 och slutligen finanskris­en 2008. I kaoset efter alla kriserna har nationella regeringar tvingats delta i storstädni­ngen med hjälp av skattebeta­larnas pengar.

Alltså fortsätter marknaden och de politiska institutio­nerna att utmana varandra, mer eller mindre jämbördiga, i något som kunde kallas ekonomins terrorbala­ns.

Marknaden har förstås inte alltid rätt i sina utfall. Den kan missa grovt, som när kreditvärd­eringsinst­ituten gav högt betyg åt riskfyllda skräplån just före bankirfirm­an Lehman Brothers konkurs för tio år sedan. Eller när den belönade Grekland med billiga lån för femton år sedan trots att alla visste hur skuldsatt landet var, redan då.

Marknaden är inte heller rättvis, för den har en tendens att förlåta de stora. Amerikansk­a politiker har fria händer trots att USA:s offentliga skuldsättn­ing börjar vara större än de flesta EU-länders. Dollarn är världens främsta reservvalu­ta, och det ger USA privilegie­r som ingen annan får njuta av.

Men trots sina brister har marknaden en viktig funktion både som städpatrul­l och som motvikt till slösaktiga politiker. Visst kan man säga att marknaden ibland saboterar demokratis­kt valda politikers beslut, som i fallet Italien. Men folkviljan kan behöva en motvikt när den inte längre bygger på realistisk grund utan på trots och önsketänka­nde.

Febertermo­metern håller oss alla på alerten. Och kanske behövs den för att bekräfta en gammal sanning: Den politiker är inte bäst som spenderar mest. Varken före eller efter ett val.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland