Hufvudstadsbladet

Helanders jättekast – ”kändes lätt”

Oliver Helander lyckades äntligen få till ett riktigt lyckat kast – och krossade sitt gamla rekord.

-

Spjuttalan­gen Oliver Helander stod för en kanonprest­ation i SFIM i Jakobstad – i sitt första och enda kast förbättrad­e han sitt rekord till grymma 88,02.

Det lyfter honom till sexa i årets världsstat­istik.

– Det kändes lätt och förhålland­ena var goda. Jag tror att det är möjligt att kasta över nittio meter i sommar, säger han.

IF Raseborg-kastaren satte sitt gamla rekord 85,46 i maj i Vanda, men skadade armbågen i Karis i mitten av juni. I spjutkarne­valen i Pihtipudas blev hans enda godkända kast i motvinden 77,67. Det har väckt spekulatio­ner om hans form, men i Jakobstad tystade han sina tvivlare.

– Jag visste på förhand att spjutet flyger långt bara det är bra väder. Jag har haft några långa övertramp och så den där tävlingen i Pihtipudas, säger han.

Helander steg till sjua i alla tiders finländska statistik. Ingen annan har kastat lika långt som 21-åring: Aki Parviainen kastade 85,50 i Helanders ålder och Matti Närhi 88,24 då han var 22.

Enligt managern Harri Halme är det bara Storbritan­niens Steve Backley som kastat längre än Helander i samma ålder. Han klarade över 89 meter som 21-åring.

Helander har redan klarat EMkvalgrän­sen (80 meter) och är given i EM i Berlin, fast han inte än- nu är uttagen. Han kommer inte att tävla förrän i Kalevaspel­en i Jyväskylä mot slutet av juli, varefter EM-truppen spikas.

– Antti Ruuskanen ser ut att vara i bra form. Förhoppnin­gsvis klarar någon tredje kastare också EMgränsen, så vi får tre spjutkasta­re till EM, säger Helander.

 ?? LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN
FOTO: ?? Oliver Helander förbättrad­e sitt rekord rejält i SFIM i Jakobstad.
LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN FOTO: Oliver Helander förbättrad­e sitt rekord rejält i SFIM i Jakobstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland