Hufvudstadsbladet

Segla i Dalmatiens övärld

Kroatien är ett sommarresm­ål som blir allt hetare. Längs kusten finns många sevärda öar. Här är det enkelt att chartra en båt med besättning och segla ut till stillsamma sandstränd­er och partyfylld­a barer.

-

Långsamt drar vi förbi öarnas siluetter i soldiset. Jag ligger på däck med en kall öl i handen. Det är ti- dig eftermidda­g och vi seglar i svag vind bort mot ön Vis, utanför Dalmatiens kust.

Jag och mina fem medpassage­rare kan väldigt lite om segling. Vi befinner oss på en chartrad seglingstu­r. Från min tillbakalu­tade position kan jag se många vita segel på fjärden mellan Vis och de andra öarna närmare fastlandet.

– Många brukar vara ute så här års, berättar vår skeppare Fredrik Olsson.

Vi anländer till Vis och seglar direkt till öns mest kända företeelse, stranden Stiniva. Utan tvivel är det en sevärdhet, särskilt om man anländer från sjösidan och tar jollen genom den fyra meter breda infarten mellan två branta klippor. Innanför ligger en perfekt rundad bukt med en murad fiskarstug­a som gjorts om till kafé. Glöm inte att ta med sandaler eller flipflops. Stinivas småstenar är inte bekväma att gå på barfota.

Vi seglar vidare till den lilla staden Vis med samma namn som ön och lägger till vid en av kajerna. Några äldre invånare sitter uppradade på en ljugarbänk och studerar alla nyanlända. Middagen blir färsk fisk med öns lokala vin på en taverna bara femtio meter från båten. Sedan är det dags att sova.

”Lyxig kravlöshet”

Morgonen därpå är lika molnfri som gårdagen. Fredrik och hans kollega navigerar oss ut på öppet hav. Det känns avkoppland­e att vara på en segelbåt och kunna släppa allt för en stund. Den som vill vara mer aktiv kan ta tillfället i akt och se resan som en seglarkurs.

Nästa hamn blir trendiga Hvar som kan beskrivas som Kroatiens Saint Tropez. Ön är något av motsatsen till stillsamma Vis. Vi får kajplats i den historiska hamnen. Några av oss hyr cyklar. Själv nöjer jag mig med en cappuccino under apelsinträ­den och palmerna på strandprom­enaden. Högsäsonge­n har inte startat, men hamnkvarte­rens barer fylls framåt kvällen med festglada människor.

Vi lämnar Hvar när ”bora”, vinden från de kroatiska kustbergen, spänner seglen.

– Nu går vi i tio knop på fem sekundmete­r vind, ropar Fredrik Olsson nöjt.

Jag förstår inte vad det innebär, men tycker att det låter bra. När vi stannar till för att äta lunch i badviken Mala Maslinica på ön Solta omges vi av skimrande turkost vatten. I skymningen glider vi in i slutdestin­ationen Trogir. Staden finns med på Unescos världsarvs­lista och har inspirerat skaparna till tv-serien ”Game of Thrones”.

De vänliga gränderna liknar sannerlige­n filmkuliss­er men är äkta. Byggnadern­a ligger tätt och staden har också en fin marknad utanför murarna. Eftersom gästhamnen i Trogir ligger mittemot stadskärna­n och borgen Kamerlengo får frukosten i båtens sittbrunn avsluta denna minnesvärd­a segeltur.

ANDERS PIHL/TT

 ?? Foto: Anders Pihl ?? Insegling i hamnen på Hvar – Kroatiens mest trendiga ö.
Foto: Anders Pihl Insegling i hamnen på Hvar – Kroatiens mest trendiga ö.
 ?? Foto: Anders Pihl ?? Den omtalade stranden Stiniva på ön Vis har bara en smal öppning ut mot havet.
Foto: Anders Pihl Den omtalade stranden Stiniva på ön Vis har bara en smal öppning ut mot havet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland