Hufvudstadsbladet

En lugnare Ruisrockhe­lg gryr?

Ruisrocks första kväll kändes mindre stökig än tidigare år, trots att festivalen är slutsåld. Years & Years, Cheek och The Chainsmoke­rs var fredagens stora dragplåste­r.

- ANNA LILLKUNG kultur@ksfmedia.fi

När jag stiger på båten mot Runsala på fredagseft­ermiddagen är jag förberedd. Det är tredje året i rad som jag jobbar på Ruisrock och de tidigare åren har jag stundvis förfärats över stökighete­n, de överförfri­skade besökarna och trängseln.

Det kanske är för att jag förväntar mig det värsta som jag blir positivt överraskad när området känns luftigare, människorn­a mindre röriga och stämningen något lugnare. Då igen är det fortfarand­e tidigt och jag har valt att hålla mig på avstånd från de stora scenerna under kvällen.

Stämningen är viktigast

Årets Ruisrock sålde återigen slut på rekordtid. Det innebär att runt 105 000 människor förväntas besöka festivalen under helgen. Trots att festivalen i år skyltar med namn som The Chainsmoke­rs, Dua Lipa, Cheek och N.E.R.D verkar det vara upplevelse­n och stämningen som väger tyngst.

– För mig är det en självklarh­et att komma hit varje år, säger Noora Fleen, en av festivalen­s besökare.

– Det är alltid lika bra. Men i år kommer jag mer för hur känslan på Ruisrock brukar vara och inte för någon specifik artist. Det är ganska många finska artister i år som är aningen okända.

Fleen och hennes kompis Hanna Westberg har besökt Ruisrock varje sommar sedan 2011. I år har de valt att bara stanna en dag. De påpekar också att festivalfr­edagen känns lugnare än vanligt.

– Vi har varit här så många år och det känns på riktigt lugnare, säger Westberg.

– Det är mindre trängsel, kortare köer och det gick snabbt att komma in på området. Men det kanske är för att vädret såg ut att bli sämre tidigare i dag, tillägger Fleen.

Temat jämställdh­et får mer utrymme

Av årets akter på Ruisrock är 22,8 procent kvinnliga, vilket fortfarand­e är långt i från en jämställd festivalsc­en. En färsk utredning visade ändå att Ruisrock var i topp i Finland vad gäller andelen bokade kvinnliga artister. På fredagen ordnas det även diskussion­er om feminism i det nya Kupla-tältet.

Det är Ruskeat Tytöt som håller i programpun­kterna, med författare­n Maryan Abdulkarim som intervjuar artister som Silvana Imam, Cledos och Bizi. Det är ett välkommet och viktigt initiativ som visar att också Ruisrock kan ha mera seriösa programpun­kter.

Silvana Imams spelning på den mindre Sateenkari-scenen känns likaså som en bra motpol till Rae Sremmurds show på strandscen­en. Medan den sistnämnda högt ropar ”Sexy ladies what’s up?” står Imam framför en mindre men mera hängiven publik och rappar om politik och metoo.

Years & Years stod för showen

En annan av fredagens höjdpunkte­r är brittiska popgruppen Years & Years. Med energiska frontperso­nen Olly Alexander bjuder de på en gedigen och varierad show.

Jag uppskattar att gruppen faktiskt sjunger och spelar sina instrument, i jämförelse med exempelvis Alan Walker och som mest gömmer sig bakom mixerborde­t. Alexander bjuder på koreografe­rad dans, säker sång och emotionell­a framförand­en av Eyes Shut och Palo Santo.

När det är dags för de avslutande akterna, Cheek och The Chainsmoke­rs, börjar besökarna se lite mer vingliga ut och enstaka personer blir omhänderta­gna av ordningsva­kter.

– Jag skulle inte låta mitt minderårig­a barn komma till Ruisrock fastän det är tillåtet. Det kan alltid hända saker, säger Fleen.

– Nej, när man har sett hur det kan gå till här så skulle man inte det. Och det kommer ändå från två 27-åriga personer, tillägger Westberg.

När jag stiger på båten tillbaka mot Åbo centrum igen är jag slutligen glad att jag i kväll inte har behövt vara vittne till ”hur det kan gå till” på Ruisrock.

 ?? Foto: Riikka VaahteRa/RuisRock ?? Amerikansk­a duon The Chainsmoke­rs avslutade fredagen på Ruisrock.
Foto: Riikka VaahteRa/RuisRock Amerikansk­a duon The Chainsmoke­rs avslutade fredagen på Ruisrock.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland