Hufvudstadsbladet

Nätet kan inte inspirera som mormor kan

Internet har delvis tagit över mormors jobb. Ett par årtionden tillbaka var det alltid mormor som lärde ut de bästa husmorskne­pen – i dag sköter Google långt det jobbet.

- sofia.westerholm@ksfmedia.fi SOFIA WESTERHOLM

”Hur länge kan ett bröd jäsa”, var det senaste Corinne Grönholm googlade.

För henne fungerar internet som räddaren i nöden då hon behöver akuta lösningar på problem, men de mer inspireran­de knepen överlåter hon aldrig åt internet.

– Vill jag ha inspiratio­n till matlagning eller odling så kontaktar jag alltid mamma eller farmor i stället. Det blir så mycket mer personligt så än att man bara kopierar rakt av från internet, säger Grönholm.

Lösningar som Google däremot får leta fram åt henne kan handla om hur man får bort en fläck från ett plagg eller hur man kan prova ifall ett ägg ännu går att äta.

Fakta ett knapptryck ifrån

Fördelen med internet är att informatio­nen finns lättillgän­glig och där dygnet runt. Nackdelen är däremot att det blir mindre personligt via nätet.

Genom att enbart googla ”de bästa husmorskne­pen” kan både gammal som ung ändå komma över en hel del nyttosam informatio­n.

Internet kan exempelvis bidra med följande fakta: diska aldrig en gjutjärnsp­anna med diskmedel. Låt i stället salt täcka bottnen av pannan och värm på spisen i cirka tio minuter. Diska sedan av pannan med enbart vatten.

Ett annat knep internet kan bjuda på är att ifall du vill rädda en slokande dill, linda då in den i smörpapper och varmt vatten och ställ den sedan så i kylskåpet.

Har kaffe- och temuggarna fått fläckar av dryckerna? Muggarna blir skinande rena igen genom att blanda bakpulver med lite vatten och gnugga över fläckarna med det.

Skinande rena fönster får man i sin tur genom att spraya dem med fönsterput­s och sedan torka av dem med ett hopknölat tidningspa­pper.

Är man hund- eller kattägare och trött på att soffan fylls av hår från djuren, löser man det enkelt med en fönsterskr­apa för fönstertvä­tt. Några dragningar över soffan samlar ihop alla håren och så är det enkelt att plocka bort tussen.

Internet kan dela med sig av alla dessa knep och många fler. Det fungerar som en räddare i nöden, en akut hjälpreda då man inte kan eller hinner kontakta föräldrar eller moroch farföräldr­ar för att be om hjälp.

– Men jag kan inte tro att internet skulle kunna ersätta dem helt, aldrig för mig i alla fall, konstatera­r Grönholm.

 ?? FOTO: NINA AHTOLA ?? Husmorskne­pen som hittas på nätet är många i dag.
FOTO: NINA AHTOLA Husmorskne­pen som hittas på nätet är många i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland