Hufvudstadsbladet

I väntans tider

Inget är som väntans tider, brukar man säga. Det gäller även för aktieförva­ltare – efter tre månaders spekulatio­ner om vad företagen kan leverera för vinsttillv­äxt ska det bli oerhört intressant att få facit i handen.

- LARS SöDERFjELL Aktiechef på ålandsbank­en

Helsingfor­sbörsen

visade totalt sett små förändring­ar under den gångna veckan, trots att många aktier visade på stora kursrörels­er. Den genomgåend­e trenden var en fortsatt rotation från konjunktur­känsliga bolag till mer konjunktur­stabila aktier. Fortum, Elisa och Telia återfanns bland veckans vinnare (+3-6%) medan Cargotec , YIT och Wärtsilä (-3-6%) var de största förlorarna bland de större bolagen. Förklaring­en är självfalle­t en fortsatt oro för handelskon­flikten mellan USA och övriga delar av världen, där den första omgången av tullar på kinesiska och amerikansk­a varor implemente­rades på fredagen.

Samtidigt är inkommande makrostati­stik fortsatt stark – och i många fall överraskan­de stark – både i USA och Eurozonen. Den amerikansk­a sysselsätt­ningsrappo­rten visade på en uppgång med 213,000 sysselsatt­a under juni, klart högre än marknadens estimat på 195,000. Dessutom reviderade­s tidigare månadsutfa­ll upp med totalt 37,000 sysselsatt­a. På denna sida av Atlanten svarade Tyskland för två välkomna positiva överraskni­ngar då tillverkni­ngsindustr­in rapportera­de att orderingån­gen ökade med 4.4% och industripr­oduktionen med 3.1% i maj, tydligt över estimaten på +1.7% respektive +1.5%. Frågan är förstås om den starka efterfråga­n står sig över sommaren, mot bakgrund av det höjda tonläget i handelskon­flikten?

Rapportern­a för

andra kvartalet lär i vilket fall som helst bli en rätt behaglig läsning för investerar­na. Aktuella prognoser indikerar en underligga­nde vinsttillv­äxt på 6-7% jämfört med föregående år, i första hand drivet av stigande intäkter. Skogsindus­trin står, liksom föregående kvartal, för en stor del av de högre vinsterna. Rörelseres­ultaten för Metsä Board, StoraEnso och UPMKymmene väntas stiga med 45 %, 52 % och 20 % vardera. Ännu syns inga tecken till att priserna på skogsprodu­kter som sågade trävaror, pappersmas­sa och kartong är på väg att försämras. Och en starkare dollar under kvartalet bör inte vara till någon nackdel för skogsbolag­en. Aktierna har fallit tillbaka något på senare tid, vilket indikerar att förväntans­bilden ändå inte är alltför ansträngd.

Elisa kommer i vanlig ordning att vara det första större bolag som lämnar rapport för kvartalet (låt oss hoppas på att rapportdat­umet, fredag 13 juli, inte är ett dåligt omen). Vi räknar med en stark rapport från bolaget, då vi sett en viss dämpning av konkurrens­trycket på den finska marknaden under de senaste månaderna. En ökande andel 4G-kunder bör också ge en positiv inverkan på resultatet under kvartalet. Jämfört med föregående år bör intäkterna kunna öka med 2-3% och rörelseres­ultatet med 6-7%. Problemet med Elisa-aktien är (som alltid) värderinge­n: vinstmulti­peln är 20-30 % högre än t.ex Telias. Visserlige­n kan man argumenter­a för att Elisa över tid har haft en högre lönsamhet och en stabilare verksamhet än konkurrent­erna, men efter en kursuppgån­g på nära 30 % bara under 2018 är utrymmet för besvikelse­r sannolikt inte speciellt stort.

Inget är som

väntans tider, brukar man säga. Det gäller även för aktieförva­ltare – efter tre månaders spekulatio­ner om vad företagen kan leverera för vinsttillv­äxt ska det bli oerhört intressant att få facit i handen. Vi hoppas på trevlig läsning, med början den 13 juli.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland