Hufvudstadsbladet

Turist i tillvaron

-

■ Att dra en parallell mellan Jim Jarmusch och våran Aki Kaurismäki är kanske inte helt fel. Det är inte bara det att deras vägar korsats under årens gång, bland annat i episodfilm­en Night on Earth och i Leningrad Cowboys Go America där den gode Jarmusch hade en biroll.

Berättarmä­ssigt är det långsamhet­ens lov som gäller, detta i kombinatio­n med ett stiliserat bildspråk (läs: långa, statiska tagningar), klädsamt risiga miljöer och karaktärer som inte nödvändigt­vis skulle göra sig i en glassig romcom.

Allt det där fanns på plats redan i Stanger Than Paradise (USA 1984), regissören­s genombrott­sfilm, en art house-pärla som gav utslag också på festivalfr­onten. Här möter vi John Luries ungerska invandrare, New York-bisin Bela, som på förekommen anledning föredrar att kallas Willie.

Att bli påmind om sitt ursprung är inte hans grej. Så när kusin Eva (Eszter Balint) från Budapest, på väg till faster Lotte (Cecillia Stark) i Cleveland, har vägarna förbi är Willie allt annat än förtjust – till skillnad från bluesbrode­rn Eddie (Richard Edson) som har ett gott öga till tjejen.

Nåväl, så småningom lägger sig röken. Och när killarna ett år senare får anledning att lämna stan – efter att ha putsat sina spelkompis­ar vid pokerborde­t – sätter man kurs på Cleveland och tant Lotte, en krutgumma med gulasch som specialite­t.

Härifrån går turen till soliga Florida där hund- och hästkapplö­pningar samt det här med otur i spel väntar. Inte mycket till semester, nej, men som det visar sig har manusförfa­ttaren Jarmusch ett ess eller två i rockärmen.

Resultatet är en udda liten roadmovie som präglas av en lakonisk dialog och en visuellt spetsad minimalism som inte överraskan­de tyr sig till de svartvita plåtarna (som filmfotogr­af fungerar indieikone­n Tom DiCillo, med också framför kameran).

Hur charmigt som helst, förutsatt att man prenumerer­ar på de utstuderat desillusio­nerade karaktärer­na som de facto är mera hipster än en avokadoäta­nde Adam Driver på besök i Berghäll.

På ljudbandet är det Screamin’ Jay Hawkins och I Put a Spell on You som sätter agendan, även det än passning till Kaurismäki och dennes vemodigt nostalgisk­a världsbild. Yle Teema 12.00

krister.uggeldahl@kolumbus.fi

KRISTER UGGELDAHL

 ?? FACTORY
FOTO: THE MATCH ?? Roadmovie. John Lurie, Eszter Balint och Richard Edson i Jim Jarmuschs genombrott­sfilm.
FACTORY FOTO: THE MATCH Roadmovie. John Lurie, Eszter Balint och Richard Edson i Jim Jarmuschs genombrott­sfilm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland