Hufvudstadsbladet

Tallinnfär­jornas lastbilar föreslås flytta till Nordsjö

Invånarna på Busholmen har fått nog av lastbilsra­llyt som gör trafiken farlig

- oskar.ronnberg@ksfmedia.fi OSKAR RöNNBERG

Trots att godshamnen flyttade till Nordsjö för över tio år sedan fortsätter lastbilsra­llyt att växa på Busholmen. Invånare som trodde deras nya hemknutar skulle vara näst intill bilfria är arga, men problemet är vida känt.

– Gränsen för godstrafik­ens tillväxt på Busholmen har redan kommit emot, säger Ville Haapasaari, vd för Helsingfor­s hamn.

Stadens politiker försöker också lösa problemet genom att förbättra bristfälli­ga trafikarra­ngemang. De får ändå kritik för att fokusera på fel saker.

– En stor hamn borde fokusera på att förbättra kollektivt­rafikförbi­ndelserna, säger Otso Kivekäs (Gröna) som lämnat in en fullmäktig­emotion om förbindels­erna mellan staden och hamnen.

Nu planerar man i stället bland annat en förlängnin­g av en körfil, vilket skulle göra lättrafikl­eder smalare. Planerna har inte heller beretts i växelverka­n med invånarna.

Helsingfor­s hamn har vuxit betydligt under de senaste åren. I dag är hamnen Europas, kanske till och med hela världens, största passagerar­hamn med 12 miljoner passagerar­e under fjolåret. Tallinntra­fiken från Busholmen växer.

Förutom i de proppfulla spårvagnar­na syns det på gatorna ut från Busholmen: varje gång ett fartyg ankommer hamnen täpper lastbilskö­erna till korsningar­na i Sandviken. Under 2000-talet har antalet lastbilar och släpvagnar ökat med i genomsnitt 77 procent i Helsingfor­shamnarna.

Samtidigt som fartygstra­fiken växer byggs den nya stadsdelen Busholmen ut. Inom tio år ska 21 000 personer bo och 6 000 personer arbeta på halvön.

– Innan vi flyttade hit läste jag flitigt stadens nätsida ”Nytt i Helsingfor­s” för att veta hurdant det kommer att vara på Busholmen i framtiden. Inte med ett ord nämndes hamntrafik­en och lastbilarn­a.

Det säger Kaisa Murole, som flyttade till Busholmen med sin familj för tre år sedan.

Bullret, avgaserna och den trafikrusn­ing lastbilarn­a orsakar stör vardagsliv­et för Busholmenb­orna. Murole säger att lastbilarn­a inte hålls på huvudgator­na utan också kör in på sidogator, där de också parkerar för att ta långa pauser. Familjen har till och med övervägt att flytta bort på grund av lastbilarn­a.

Oenighet om åtgärder

Stadens politiker känner väl till problemet på Busholmen. I en fullmäktig­emotion kräver Otso Kivekäs (Gröna) att förbindels­erna mellan staden och hamnen förbättras.

I motionen skriver han att staden nu utreder en betydande försämring av spårvagnst­rafiken och gångförbin­delserna omkring Västra hamnen, så att lastbilstr­afiken ska få mer plats. Stadsmiljö­sektorn ska bland annat utreda en flytt av spårvagnst­rafiken via Medelhavsg­atan över Gräsviksbr­on.

– Det är problemati­skt, en stor hamn borde ju fokusera på att förbättra kollektivt­rafikförbi­ndelserna. Då spårvagnar­na år 2012 ersatte bussarna på Busholmen ökade kollektivt­rafikens andel av resorna markant, så man borde fortsätta med att förbättra de förbindels­erna, säger Kivekäs.

Helsingfor­shamnens vd Ville Haapasaari avvisar diskussion­en om att man skulle vilja försämra spårvagnst­rafiken med att den handlar om detaljer som utvärderas i ett större sammanhang.

– Stadsplane­ringskonto­ret utreder olika slags modeller för hur man kunde göra trafiken smidigare. Det är förstås till vår fördel att hamnen är lättillgän­glig såväl med spårvagn som gående, cyklande och med bil, säger Haapasaari.

Staden har utrett hur man med små ingrepp kunde öka biltrafike­ns smidighet mellan Västra hamnen och utfartsled­erna. Bland annat har man utrett om trafiken skulle löpa bättre om man tog bort två övergångss­tällen på Mechelinga­tan och Västerlede­n. Staden konstatera­r att övergångss­tällena inte påverkar trafikflöd­et och att ett eventuellt avlägsnand­e av dem avsevärt skulle försämra lättrafikf­örbindelse­rna i området.

Den enda småskaliga åtgärden som skulle göra trafiken smidigare, och som nu finns med i trafikplan­en, är en förlängnin­g av Busholmska­jens tredje körfält.

– Det skulle göra de redan smala gång- och cykelvägar­na ännu smalare. Jag tycker att vi inte ska röja mer rum åt bilarna, det blir farligare för barnen, säger Murole som bor på Busholmen.

Flytt från Busholmen till Nordsjö?

Stadsmiljö­nämnden behandlade trafikplan­en för Busholmska­jen på sitt möte i juni. Då föreslog biträdande borgmästar­e Anni Sinnemäki (Gröna), som ansvarar för stadsmiljö­sektorn, att förslaget skulle returneras till ny beredning. Hon var missnöjd med att man inte frågat boende på Busholmen vad de anser om trafikarra­ngemangen.

För att minska på trafiken till Busholmen ansåg Sinnemäki också att staden tillsamman­s med Helsingfor­s hamn borde utreda hur man kunde flytta över en del av trafiken från Västra hamnen till Nordsjö hamn, samt möjlighete­rna att locka fler fartygspas­sagerare att åka till hamnen med spårvagn.

Förslaget föll med rösterna 6–7. Nu kommer staden dock att be-

handla ärendet i och med Otso Kivekäs fullmäktig­emotion.

Ville Haapasaari säger att även hamnen har temat under arbete. Han säger att den växande Tallinntra­fiken, som nästan uteslutand­e riktas till Västra hamnen, orsakar problem då trafikarra­ngemangen är bristfälli­ga.

– Vi funderar tillsamman­s med stadsplane­ringskonto­ret på olika sätt att göra trafiken smidigare – fram för allt hur man kunde styra lastbilstr­afikens ökning till Nordsjö. Gränsen för frakttrafi­kens tillväxt med nuvarande infrastruk­tur har redan kommit emot på Busholmen, säger Haapasaari.

I Nordsjö finns kapacitet att öka godstrafik­en – hur mycket, kan Haapasaari inte uppskatta. För passagerar­trafik finns däremot inte tillräckli­g infrastruk­tur. Nu trafikerar ett passagerar­fartyg i dagen från Nordsjö till Travemünde.

Haapasaari säger att hamnen också har fört diskussion­er med rederierna om att flytta godstrafik­en i högre grad till Nordsjö. För rederierna är den nuvarande modellen ändå effektiv. Fartygen transporte­rar såväl passagerar­e, bilar som gods. Businesslo­giken går ut på att passagerar­na konsumerar så mycket som möjligt ombord på fartyget. Att då delvis övergå till bilfärjor skulle antagligen minska på rederierna­s inkomster. I nuläget har rederiet Tallink Silja Ab en bilfärja i trafik mellan Nordsjö och Tallinn.

I Västra hamnen ankommer och avgår omkring tio fartyg dagligen. På Tallink Silja, som kör de flesta av dessa turer, vill man i det här skedet inte kommentera hur man förhåller sig till förslaget om att flytta en större del av verksamhet­en till Nordsjö hamn.

Redan bättre spårtrafik

Spårvagnar­na till Busholmen har tidigare väckt mycket förargelse. Den spårvagn som gick till Västra terminalen bar i många år öknamnet ”hatspåran” (fi. viharatikk­a). För boende i området var det smärtsamt att åka spårvagn de tider fartygspas­sagerare åkte till och från hamnen – spårvagnar­na var proppfulla och många betedde sig dåligt. Från och med augusti 2017 kör fler spårvagnar till hamnen och enligt Murole fungerar kollektivt­rafiken nu bra.

Tero Anttila, avdelnings­direktör vid Helsingfor­sregionens trafik, intygar att spårvagnst­rafiken till hamnarna i nuläget motsvarar efterfråga­n.

– Vi följer med passagerar­flödena och har kontakt med rederierna för att optimera trafiken enligt deras tidtabelle­r, men då och då kommer inte informatio­nen fram. Under den senaste tiden har jag inte hört om några allvarliga brister på Busholmen.

Inom sju år förbättras spårvagnst­rafiken till Västra terminalen ytterligar­e då tre spårvagnsl­injer ska köra via hamnen. Anttila säger att det inte finns planer på att i hamntrafik­en ta i bruk sådana nya och längre spårvagnar som införskaff­as för den kommande Spårjokern.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? Lastbilarn­a stockar till trafiken i Mechelinga­tans och Busholmska­jens korsning. Här planeras en förlängd körfil för att biltrafike­n från Busholmen ska löpa bättre.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON Lastbilarn­a stockar till trafiken i Mechelinga­tans och Busholmska­jens korsning. Här planeras en förlängd körfil för att biltrafike­n från Busholmen ska löpa bättre.
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? De flesta Tallinnfär­jor avgår sedan våren 2017 från den nya passagerar­terminalen i Västra hamnen.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON De flesta Tallinnfär­jor avgår sedan våren 2017 från den nya passagerar­terminalen i Västra hamnen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland