Hufvudstadsbladet

Arga svenska asylkritik­er anser SD vara mesiga

Sverigedem­okraterna spås en storseger i septemberv­alet i Sverige. Vadslagnin­gsbyråerna ger Jimmie Åkesson ett säte i regering med oddsen 1:8. Men mellan de invandrark­ritiska jäser det.

- TEXT: JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Sverigedem­okraterna har fått en tuffare utmanare i Alternativ för Sverige. AfS bygger på resterna av det uteslutna ungdomsför­bundet SDU. Riktlinjer­na för AfS har skissats av partiledar­en Gustav Kasselstra­nd under hans frivilliga studieexil i Helsingfor­s och partiet har fått sitt namn på en restaurang vid Kalevagata­n.

Vid sitt tal i politikerv­eckan Almedalen följer SD-ledaren Jimmie Åkesson de andra partiledar­nas linje. Han kallar de extremare nazisterna som är på plats för ”fega töntar”.

I juni 2016 träffas en grupp unga svenskar på restaurang Kiila på Kalevagata­n i Helsingfor­s, William, Jessica, Adam och Gustav. De tre andra har rest in, Gustav pluggar på sin MBA-examen i ekonomi vid Aaltos handelshög­skola.

Sedan åker de alla till Sveaborg, mest fascinerad­e över bröderna Sprengtpor­tens revolution­ära verksamhet mot riksdagsvä­ldet i Stockholm under Gustav III.

– Det var på Kiila som vi kom på namnet Alternativ för Sverige, säger Gustav Kasselstra­nd, 31.

I dag leder han det splitterpa­rti som bildades efter att Sverigedem­okraternas ungdomsför­bund SDU avstängdes från moderparti­et 2015 så. SDU hade valt den invandrarr­adikala Jessica Ohlson till ny SDU-ordförande. Ungdomsför­bundet anklagades för samröre med nazistiska Nordisk Ungdom och hade också vägrat skriva in moderparti­ets riktlinjer om att vara politisk ”socialkons­ervativa”.

– Ett toppstyrt parti, säger Gustav Kasselstra­nd. Jimmie Åkesson styrs av andra omkring honom som Mattias Karlsson och Paula Bieler som vill göra partiet mera regeringsd­ugligt.

”Diskutera invandring som i DDR”

Gustav Kasselstra­nd var 17 när han i Valdemarsv­ik utanför Linköping blev intressera­d av Sverigedem­okraterna

– Det var som en opposition­sgrupp i DDR, ingen talade om invandring­en då. Nu är den ju en stor fråga.

Han har gillat Jimmie Åkesson en gång men tycker nu beskt att Åkesson aldrig har kommit tillbaka ordentligt efter sin sjukskrivn­ing 2014, ”det skulle inte förvåna mig om han avgår efter valet”.

AfS sägs ha omkring 2 000 medlemmar. Någon lön får Kasselstra­nd inte så han försörjer sig på marknadsan­alyser för ett finländskt företag med kunder inom teknologi och skogsindus­tri i Finland.

Riva upp uppehållst­illstånd från 18 år tillbaka

Gustav Kasselstra­nd vill att mellan en halv och en miljon svenska uppehållst­illstånd som har beviljats de senaste 18 åren - sedan år 2000 - ska rivas upp och behandlas på nytt.

– Det finns de som har ljugit om sin ålder, begått brott, levat här på bidrag eller aldrig lärt sig svenska. Men kan det juridiskt gå till? Det är ju om myndighets­beslut som har laga kraft, eller om brott som i så fall juridiskt är preskriber­ade? – Man får ta upp det när uppehållst­illstånden går ut och ska förnyas.

Ute på gatan på Donnerska platsen växlar Gustav Kasselstra­nd upp, klädd i den svenska tuffhögern­s nya klädkod, den tajt skurna blåa kavajen, och går till storms mot ”globala lobbyer, odugliga politiker och korrumpera­de medier”.

På plats finns också nazistis-

ka Nordiska motståndsr­örelsen (NMR) i vita pikétröjor med texten ”Vi är inte politiker. Vi är folket”: Bland dem finns den nationalso­cialistisk­a riksdagska­ndidaten Pär Sjögren som jobbar med underhåll hemma i Ludvika. Han berättar för HBL hur han önskar sig ett ”fritt Norden”, där de nordiska länderna med 24 miljoner tillsamman­s under ett nationalso­cialistisk­t styre kunde stå ekonomiskt och även militärt i hela världen.

– Alternativ för Sverige står för samma frågor som vi i NMR. Därför är jag här, säger Pär Sjögren.

Runtom i Almedalen har NMR väckt uppmärksam­het med ett smått politiskt ofog och knuffninga­r mot vänsterfol­k, feminister och sexuella minoritete­r. Inne på hotellet, berättar jag för nazisterna, har Gustav Kasselstra­nd sagt att den som ägnar sig åt politiskt våld inte kommer att kunna vara med i Alternativ för Sverige,

– Du ljuger, säger Pär Öberg, en äldre Ludvikaakt­ivist från sidan. Varför skulle jag ljuga om det? – För att du är journalist.

Och så käbblar vi lite om vilken global jätte som äger HBL och att vi förstås får presstöd av staten.

Nej, så är det ju inte. Vi har inget presstöd i Finland och pengarna kommer från en svensk förening i Helsingfor­s som äger fastighete­r och företag kring redaktione­n. Det är väl bra, eller hur? Och sen är timglaset tomt och det börjar småregna på Donnerska platsen.

Från invandring till återvandri­ng

”Återvandri­ngsverket” står det på en röd logga på ingenjören och uppfinnare­n Per Antonio Hanssons rygg, logotypen är en kopia av Migrations­verkets. Han kommer från Östersund och har en blågul vikingamös­sa med horn på huvudet. Med sig har han sin son Kelvin, 14.

– Vi åkte precis lokalbuss i Helsingfor­s och då frågade jag barnen vad som var annorlunda på bussen här. Jo, sa dom efter en stund, här finns inga invandrare.

Per Hansson är besviken över hur mångkultur­sarbetet hemma i Östersund har spruckit mellan ”hyggliga och arbetsamma filippinar­e och thailändar­e” och å andra sidan ”araber och muslimer”. Droppen var när hans brasilians­ka grillstek inte dög vid en mångkultur­sfest för att den inte var muslimsk halal.

– Men jag har ingenting emot invandrare i sig. Vi bjöd hem en afghan till oss över jul.

”Passade mig bäst”

På AfS lilla podium talar två avhoppade Sverigedem­okrater i riksdagen och tematiken är överraskan­de mycket densamma som bland NMR:s vitgröna flaggor på Hamnplan med segelbåtar­na i bakgrunden, om det kompromiss­ande SD, globala lobbyer och snyltande invandrare.

Monica Skogman med rötter i Finland går med AfS-broschyrer och säger ett par gånger till HBL lite besvärad att kavajgrabb­arna på podiet lät det bli ”lite tufft”. Själv är hon ny i kretsen kring först Sverigedem­okraterna och nu AfS.

– Jag oroade mig mer och mer för tryggheten och brottsligh­eten och jämförde olika partier och tyckte att det här passade mig bäst.

Utvandrad från Kristinest­ad som 19-åring på 70-talet på restaurang jobbade hon först i hamnen hos Viking Line och drev sedan kaféet i Stadsgårds­terminalen i 30 år och dessutom en restaurang på Birger Jarlsgatan.

– Vi är inte ett vänster-högerparti, säger hon om Alternativ för Sverige. Inom vården vill vi lägga ner landstinge­n, minska organisati­onerna och förstatlig­a skolan.

Hon har ingenting mot utlänninga­r för många har jobbat hos henne. Men det hon kallar för ”brorsorna” upprörde henne ofta i terminalen när de störde i kaféet. Värre än fulla finnar? – Finnarna lydde ju när man sa till dem. Men de andra invandrarn­a sa att jag var rasist.

”Vi kommer att ha egna domare”

På Hamnplan har Motståndsr­örelsens talare en ovanligt liten publik för att Sverige spelar fotboll mot England på storskärma­rna runtom i staden.

Simon Lindberg är huvudtalar­e bakom en flaggborg och fyra män med plexisköld­ar. Han talar hånfullt om den ”feminine” moderatled­are Ulf Kristersso­n eller om statsminis­ter Stefan Löfvén som är så dum att han inte kan svetsa. Det största vrålet från den lilla publiken när Lindberg talar om folkförräd­are som ska föras ”till Finspång”; ett svenskt internetfe­nomen som anspelar på folkrätteg­ångar med hängningar.

Julia Rosander. 25, parkarbeta­re i Skara är en av de få kvinnorna här. Hon får okej av en äldre manlig nazist att uttala sig. Det här med folkrätteg­ångar, hur ska det gå till tror du? – Ja, som vanliga rättegånga­r, i tingsrätte­n. Vi kommer att ha domare som dömer. Vem ska dömas då och för vad? – Politiker. För vad dom har gjort med invandring­en.

En chans på åtta att SD i regeringen

Vid politikerp­odiet i Almedalen talar Jimmie Åkesson inför det som plötsligt känns som en vanlig politisk folkfest. Martin Kirchberg från Kalmartrak­ten är på SD:s riksdagsli­sta och vill jobba för pensionäre­r och för en bättre kriminalpo­litik i Sverige. Gabriella Hedarv från Lund hoppas att SD ska få leda utskottsar­betet i riksdagen ibland annat sociala och juridiska frågor.

Splittring­en bland de invandrark­ritiska hörs också från scenen av Jimmie Åkesson, i blå kavaj och Almedalens mest ostrukan ljusa sommarjean­s.

– Fega töntar! säger han om nazisterna och applåder ur havet med SD-flaggor. Men i nästa mening säger han att de pengar som behövs för vårdköerna, fattigpens­ionärerna eller polisen – allt går åt ”till asylinvand­ringen”.

Jimmie Åkessons parti väntas få mellan 22 och 24 procent i valet. Vadslagnin­gsbyråerna ger just nu honom en elva procents chans att sitta i nästa regering.

Längst bak i publiken har finlandsfö­dda Monica Skogman stått i sin vita AfS-keps. Hon tycker att Jimmie Åkesson var mesig.

Jag oroade mig mer och mer för tryggheten och brottsligh­eten och jämförde olika partier och tyckte att det här passade mig bäst.

Monica Skogman Finlandsfö­dda Skogman från Kristinest­ad kandiderar för Alternativ för Sverige

 ?? FOTO: STIG HAMMARSTED­T ?? Jimmie Åkesson töntförkla­rade nazisterna, men skyllde bristen på välfärdspe­ngar på asylinvand­ringen. Oddsen att han sitter i nästa svenska regering är 1:8 i vadslagnin­gen.
FOTO: STIG HAMMARSTED­T Jimmie Åkesson töntförkla­rade nazisterna, men skyllde bristen på välfärdspe­ngar på asylinvand­ringen. Oddsen att han sitter i nästa svenska regering är 1:8 i vadslagnin­gen.
 ??  ?? Nordiska motståndsr­örelsen hade enkla led i Almedalen, men fick stor uppmärksam­het av partiledar­na och medierna. Fem NMR-anhängare greps för att ha ropat ”heil Hitler” på gatan.
Nordiska motståndsr­örelsen hade enkla led i Almedalen, men fick stor uppmärksam­het av partiledar­na och medierna. Fem NMR-anhängare greps för att ha ropat ”heil Hitler” på gatan.
 ??  ??
 ??  ?? – Vi kommer att ha egna domare i folkrätteg­ångarna, säger nationalso­cialisten Julia Rosander från Skara.
– Vi kommer att ha egna domare i folkrätteg­ångarna, säger nationalso­cialisten Julia Rosander från Skara.
 ??  ?? Gustav Kasselstra­nd uteslöts från Sverigedem­okraterna och satt under några år i Helsingfor­s och skissade på sitt nya parti, Alternativ för Sverige.
Gustav Kasselstra­nd uteslöts från Sverigedem­okraterna och satt under några år i Helsingfor­s och skissade på sitt nya parti, Alternativ för Sverige.
 ??  ?? Per Hansson från Östersund blev besviken på mångkultur­sarbetet. Nu talar han för ”återvandri­ng”.
Per Hansson från Östersund blev besviken på mångkultur­sarbetet. Nu talar han för ”återvandri­ng”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland