Hufvudstadsbladet

Marinen firade 100 år med pompa i Åbo

- SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE

I går inleddes firandet av marinens 100-års jubileum i Åbo. Området kring Forum Marinum fylldes med människor i alla åldrar som tagit sig dit för att beundra både finska och utländska fartyg.

– Vi kom hit 13-tiden. Nu har vi precis haft en säkerhetsg­enomgång och förbereder oss för att öppna båtarnas portar så att publiken får ta del av våra farkoster, säger kaptenlöjt­nant Mikael Jensen från Nylands brigad.

Jensen har tillsamman­s med en grupp beväringar och anställda vid Nylands brigad kommit med fyra båtar till Åbo för att delta i festlighet­erna.

– Sådana här tillställn­ingar är viktiga. Vi har en möjlighet att visa skattebeta­larna vad de betalar för och så är de också viktiga för min bransch där vi utbildar värnplikti­ga till båtförare. Här har vi möjlighete­n att värva kommande förmågor, säger Jensen.

Båtförarut­bildningen vid Nylands brigad är relativt populär. Bland de nya rekryterna som rycker in på måndag har ett femtiotal redan visat intresse.

– Efter de första tjänstgöri­ngsveckorn­a finns det alltid ytterligar­e några intressera­de, säger Mikael Jensen.

Bilar och granatkast­are

Utöver fartygen visar Nylands brigad upp sina fordon och annat material på parkerings­platsen intill Forum Marinum. Matias Toivola som går på femte klass har fullt upp med att inspektera en av de öppna bilarna på utställnin­gen.

– Jag har sett beväringar, all möjlig utrustning, robotens sändningsb­il och granatkast­are. Varför skulle man inte veta om det här? Alla här vet ju och pappa har förstås berättar en hel del för mig, säger Toivola.

Toivola är intressera­d av all sorts teknik och ända sedan han lärde sig läsa har han på egen hand lärt sig mer om olika fordon och fartyg.

– Vi ska ännu gå och titta på ett svenskt fartyg. Smygteknik­en verkar vara ganska avancerad, säger Toivola.

Tyst och instängt fartyg

Det 72 meter långa svenska fartyget Toivola syftar på heter Visby och är det enda svenska fartyget på marinens fest. Precis som Toivola gissar är fartyget byggt för att vara så välanpassa­t för dolt uppträdand­e som möjligt.

– Vi är tysta under vattnet så att ubåtar inte hör oss, vi är svåra att se på en radar och svåra att upptäcka med infrarött ljus, alltså med hjälp av optiska sensorer. Vi ska helt enkelt vara svåra att upptäcka samtidigt som vi själva ska se bra, säger örlogskapt­en Tobias Widén vid HMS Visby och svenska flottan.

Utifrån ser Visby inte ut som ett vanligt fartyg. För att minimera ytan som reflektera­r radarstrål­ning har man byggt det som vanligtvit­s är utomhus inomhus.

– Vi sköter uppgifter som vanligtvis sköts utomhus innanför stängda luckor och så öppnar vi dem då vi behöver få ut ett vapen eller motsvarand­e, förklarar Widén.

Det här leder till en del sjösjuka bland besättning­en men Widén har hittills klarat sig utan illamående.

– Peppar, peppar! De här fartygen uppträder faktiskt väldigt väl också i hög sjö, säger Widén.

Klanderfri­tt samarbete

Visby är det enda fartyget i Aura å som inte är öppet för allmänhete­n. Orsakerna är praktiska. Då man stiger ombord på fartyget kommer man nämligen direkt in i besättning­ens allmänna utrymmen där de sover, äter, duschar och byter om. …

– Vi får tyvärr svara på alla frågor på kajen, säger Widén.

Widén är positivt överraskad över det stora intresset för fartygen. Han är glad över att vara i Finland och berömmer samarbetet mellan den finska och svenska marinen. Enligt honom fungerar både utbytet av informatio­n och de gemensamma övningar klanderfri­tt.

– Ett verkligt stort grattis till Finlands 100-årsjubileu­m! Det är en ära att få vara här och fira tillsamman­s med er. Det tycker vi är jättekul, säger Widén.

Marinens 100-års jubileum pågår i Åbo 8-9 juli intill Forum Marinum.

 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ??
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT
 ?? FOTO: SPT/ LINNEA DE LA CHAPELLE ?? – Folk är intressera­de av teknik, hurdana lösningar det finns på båtarna, beväpning och vår beväringsu­tbildning, säger kaptenlöjt­nant Mikael Jensen från Nylands brigad.
FOTO: SPT/ LINNEA DE LA CHAPELLE – Folk är intressera­de av teknik, hurdana lösningar det finns på båtarna, beväpning och vår beväringsu­tbildning, säger kaptenlöjt­nant Mikael Jensen från Nylands brigad.
 ?? FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE ?? Syskonen Matias och Matilda Toivola provsatt många av försvarsma­ktens■ bilar.
FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE Syskonen Matias och Matilda Toivola provsatt många av försvarsma­ktens■ bilar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland