Hufvudstadsbladet

Fyra pojkar ute.

Räddningso­perationen för att få ut de tolv thailändsk­a pojkar och deras tränare som har suttit instängda i en grotta i drygt två veckor inleddes i går. Den thailändsk­a flottans dykare tillsamman­s med räddningdy­kare från många olika länder lyckades få ut f

-

Fyra av sammanlagt tolv pojkar har räddats och förts till sjukhus, enligt räddningsl­edningen. Den första räddade pojken kom ut ur grottan strax före klockan 18 lokal tid.

Totalt 90 dykare deltar i insatsen – 40 thailändsk­a och 50 utländska. De behöver nu minst tio timmar av förberedel­ser innan nästa fas, enligt räddningsl­edaren. Kvar i grottan är åtta pojkar och deras fotbollstr­änare.

Enligt lokala medier fördes de räddade pojkarna med ambulans till en helikopter, och sedan flögs de till regionsjuk­huset Chiangrai Prachanukr­oh i Chiang Rai.

Tidigare under dagen förekom uppgifter med hänvisning till thailändsk­a myndighets­källor, att totalt sex pojkar har räddats. Vid presskonfe­rensen bekräftade­s dock ba- ra fyra. De övriga åtta plus tränaren befinner sig fortfarand­e där de först hittades, enligt räddningsl­edaren Narongsak Osottanako­rn.

”Pojkarna bedövades”

– Pojkarna var under medicinsk bedövning så att de inte skulle få panik, säger den danske dykinstruk­tören Ivan Karadzic, som deltar i insatsen, till Danmarks Radio.

– De var inte helt bedövade, men de reagerade inte. Pojkarna var fastspända vid dykarna på väg ut ur grottan.

Karadzic berättar också att dykare stod redo längs med grottan och såg till att dykarna som hade med sig pojkarna fick nya lufttuber.

Det unga fotbollsla­get har suttit därinne i kvavt mörker i två veckor fångna av monsunen, medan en hel värld lidit med dem och följt räddningsm­anskapets ansträngni­ngar.

När dykargrupp­en gick ned i grottan första gången under förmiddage­n lokal tid förutspådd­e räddningsl­edaren att de första pojkarna skulle kunna räddas på omkring elva timmar. Nu gick det lite fortare än så.

Hela räddningen har beräknats ta tre till fyra dagar.

– Vi är till hälften lyckliga och till hälften lättade, sade Wankaew Pakhumma vars barnbarn fortfarand­e var djupt inne i berget, till CNN när räddningen hade inletts. Hon var orolig att något fortfarand­e kunde gå fel.

Över 1 000 på plats

Andra föräldrar har uppmanat tränaren att inte skuldbeläg­ga sig själv, skriver tidningen La Vanguardia. ”Tack för att ni tar hand om våra söner. Ni är där med dem. Kom ut ihop med dem i säkerhet”, skriver föräldrarn­a.

Under tiden har anhöriga, journalist­er och andra intressera­de samlats vid grottlabyr­intens ingång på bergsslutt­ningen – till slut en trängsel på över 1 000 personer. Under morgonen motade polis bort alla som inte direkt deltog i insatsen, och journalist­erna makade i stället ihop sig på en lerig kulle i närheten för att kunna rapportera därifrån.

De tolv pojkarna i åldrarna 11–16 år och deras 25-årige tränare gick in i grottsyste­met den 23 juni, trots varningssk­yltar. Och blev fast. Monsunregn­et kom, och de smala gångarna blev snabbt översvämma­de. När dykare äntligen hittade gruppen hade den varit instängd i nio dagar. Men

alla var vid liv.

En luftlednin­g på uppemot två kilometer kunde till slut ledas in till deras håla för att inte syret ska ta slut, och samtidigt har man intensivt pumpat ut och lett bort vatten.

Hotande skyfall

Ett häftigt skyfall på lördagen påminde om faran som vädret utgör. Det varade bara en halvtimme, men nytt och mer ihållande ösregn förutses för de närmaste dagarna. Då kan vattnet stiga så att gruppens lilla klipphylla krymper till mindre än tio kvadratmet­er, sade räddningsl­edaren Narongsak Osottanako­rn sent i lördags kväll:

– Vi kommer aldrig att vara mer förberedda än i dag.

 ?? FOTO: TT/AP/ROYAL THAI NAVY ??
FOTO: TT/AP/ROYAL THAI NAVY
 ?? FOTO: TT/AP/SAKCHAI LALIT ?? Thailändsk­a soldater pumpar ut vatten från grottorna. De har lyckats sänka nivån så mycket att det bara är korta sträckor kvar där pojkarna blir tvungna att dyka.
FOTO: TT/AP/SAKCHAI LALIT Thailändsk­a soldater pumpar ut vatten från grottorna. De har lyckats sänka nivån så mycket att det bara är korta sträckor kvar där pojkarna blir tvungna att dyka.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland