Hufvudstadsbladet

Bidragsfäl­lor, boende och brödköer

Bidragsfäl­lor, boendekost­nader och brödköer är en del av problemkom­plexet som den planerade socialskyd­dsreformen ska råda bot på.

- john-erik.jansen@ksfmedia.fi JOHN-ERIK JANSéN

Den sociala tryggheten har skapats bit för bit när den offentligt finansiera­de välfärden har utvidgats till nya områden. Resultatet är ett lapptäcke där de olika delarna inte är koordinera­de och hela systemet är svåröversk­ådligt och byråkratis­kt.

Dessutom har ekonomiska kriser gjort det nödvändigt att spara inom de offentliga finanserna. Det har lett till att nivån på de sociala stöden har sjunkit, vilket drabbar dem som har det största behovet av stöd hårdast.

Den sociala tryggheten är en produkt av industrisa­mhällets framväxt, där normen var långa, stabila anställnin­gar. Arbetslösh­etsbidrag och utkomststö­d skulle trygga utkomsten tills mottagaren igen kunde försörja sig på sitt arbete.

Men den här modellen håller på att försvinna, både arbetslive­t och arbetets innehåll förändras i snabb takt. Det ställer nya krav på de sociala skyddsnäte­n, det finns ett nytt behov av att kombinera sysselsätt­ning och sociala stöd.

Experiment­et med basinkomst är ett led i reformarbe­tet. Också en annan modell diskuterad­es flitigt under våren. Det handlar om det brittiska systemet ”universal credit”, ett generellt stöd som flexibelt anpassas till arbetsinko­mster. Stödet förutsätte­r att man söker och tar emot jobb, här skiljer det sig från modellen med basinkomst som inte förutsätte­r någon motprestat­ion.

Stödet anpassas till arbetsinko­msten genom att det inte minskar i samma takt som inkomsten ökar. På det sättet vill man eliminera bidragsfäl­lan där en lön minskar olika bidrag så att skillnaden mellan att jobba och att lyfta bidrag blir så liten att det inte lönar sig att jobba.

Bidragsfäl­lan hör till det som reformen av socialskyd­det förväntas råda bot på.

Institutet för hälsa och välfärd THL och stiftelsen Me, som motarbetar marginalis­ering och ojämlikhet, lanserade nyligen ett webbverkty­g som åskådliggö­r bidragsfäl­lan. Med hjälp av verktyget kan man granska hur inkomsten påverkas av variatione­r i löner, sociala bidrag, boendekost­nader och familjetyp. Man kan till exempel se hur ett visstidsjo­bb inverkar på arbetslösh­etsersättn­ing och bostadsbid­rag.

Ett exempel gäller en arbetslös som lyfter arbetsmark­nadsstöd och samtidigt har 300 euro i lön, alltså det belopp man kan förtjäna utan att bidraget påverkas. När skatter och hyror dras bort har personen knappt 550 euro kvar.

Om samma person i stället skulle tjäna 1 500 euro blir den tillgängli­ga inkomsten 880 euro. Behållning­en av att ersätta bidrag med arbetsinko­mst är i det här fallet alltså drygt 330 euro. Till det kan man förstås säga att det alltid är bättre att jobba än att lyfta bidrag.

En reform av det sociala trygghetss­ystemet borde innehålla element som minskar behovet av brödköer. De hör inte hemma i ett nordiskt välfärdssa­mhälle, och är ett av tecknen på att det sociala skyddsnäte­t inte fungerar som det ska.

Professor Juho Saari ledde en arbetsgrup­p som i våras presentera­de en rapport om hur ojämlikhet­en i samhället kan minskas.

I en intervju i Löntagarna­s forsknings­instituts tidskrift Talous ja yhteiskunt­a ser han boendekost­naderna som en bidragande orsak till brödköerna. Boendekost­naderna hör över huvud taget till det som har fått mindre uppmärksam­het i diskussion­en om ojämlikhet och marginalis­ering.

I synnerhet i huvudstads­regionen har hyrorna stigit betydligt snabbare än bostadsbid­raget. Men eftersom man måste ha en bostad prutar man på matkostnad­erna när inkomstern­a tryter. Då fungerar brödköerna­s gratismat som buffert. Sambandet är ett mått på komplexite­ten som möter dem som ska reformera systemet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland