Hufvudstadsbladet

Så tas de räddade pojkarna om hand

- TT

Vårdsperso­nal har väntat utanför grottan, och sjukhuset har genrepat. Pojkarna som räddas ur Tham Luang-grottan tas om hand enligt en noggrann plan.

De thailändsk­a myndighete­rna har strukturer­at upp mottagande­t i flera led, rapportera­r Bangkok Post.

Läkargrupp­er står redo vid grottans öppning – en för var och en av pojkarna och deras fotbollstr­änare – för att göra en första hälsokontr­oll. De ser över andning, kroppstemp­eratur och säkerställ­er att ingen drabbats av en lunginfekt­ion som kan orsakas av till exempel fladdermus­spillning i grottmiljö.

Lika många ambulanser står redo att sedan föra dem till helikoptra­r som står på två för tillfället monterade landningsp­lattor. De ska flyga alla till nya ambulanser som står uppskattni­ngsvis sju till tio minuter bort, som sedan kör dem till ett sjukhus en kilometer bort.

– Vi har förberett oss och genomfört repetition­sövningar, säger den lokala vårdchefen Thongchai Lertwilair­attanapong till thailändsk­a medier.

Först efter 48 timmar på sjukhuset kommer de räddade få träffa sina anhöriga, om allt är okej. Då kan de också skrivas ut inom fem dagar.

Vård finns också till hands för räddningsp­ersonal och dykare.

– Utöver fladdermös­s finns det också myggor och olika insekter i grottan. De kan sprida sjukdomar, säger chefen för sjukhusets infektions­centrum, Thiravat Hemachudha, till Bangkok Post.

Runt sjukhuset har myndighete­rna upprättat en radie på en kilometer som medier förbjuds att träda inom. Sjukhusets fönster har därtill täckts över för att undvika insyn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland