Hufvudstadsbladet

Japanska byar dränks i regn – över 70 döda

-

Över 70 personer rapportera­s döda i de kraftiga skyfallen i Japan. Premiärmin­ister Shinzo Abe kallar räddningsi­nsatserna för en ”kamp mot klockan”.

Det tunga regnet har fallit över västra Japan i flera dagar och enligt prognosern­a kommer det att fortsätta på sina håll i minst ytterligar­e en dag.

– Det är fortfarand­e många vars säkerhet inte kan garanteras, säger premiärmin­ister Shinzo Abe.

Enligt det japanska etermedieb­olaget NHK har minst 73 personer dött. Därtill är det många som har rapportera­ts saknade, i nuläget ett 60-tal, och runt 1 500 människor är strandsatt­a av översvämni­ngar.

Regnet har helt utplånat flera byar och förtvivlad­e människor har tagit sig upp på hustak undan det stigande vattnet i väntan på evakuering.

I Kurashiki, en stad med en 500 000 invånare, räddas personal och patienter från ett översvämma­t sjukhus av militärper­sonal i båtar. Över två miljoner människor har blivit rådda att lämna sina hem.

Men evakuering­en är inte obligatori­sk och de som valt att stanna kvar har nu svårt att sätta sig i säkerhet på grund av både höga vattennivå­er och jordskred.

Japans regering har inrättat ett katastrofc­enter och cirka 54 000 personer från militär, polis och brandkår har skickats till västra delarna av Japan för att bistå i räddningsa­rbetet.

 ?? HARADA
FOTO: TT/AP/KOJI ?? En skola i Okayama ligger helt
■ under vatten efter de senaste dagarnas skyfall.
HARADA FOTO: TT/AP/KOJI En skola i Okayama ligger helt ■ under vatten efter de senaste dagarnas skyfall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland