Hufvudstadsbladet

”I många kommuner litar SDP inte på de kommunala hälsocentr­alerna”

- BO HOLMBERG Karis

SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDS­REFORMEN Vice ordförande­n för Finlands svenska socialdemo­krater (FSD) Anette Karlsson är en ivrig debattör om socialpoli­tik och det är en viktig insats. Dels har FSD alltid varit sociallibe­ralare än SDP, dels står det klart att Karlsson strävar efter en bättre socialpoli­tik än den som bland annat SDP misskött i tiotals år.

Karlsson gör en analys över vårdreform­en (HBL 3.7), krossar den och gör jämförelse­r med Sverige och tar stöd därifrån för att kunna radera vår vårdreform, men hon missar många grundlägga­nde fakta.

Inget riksdagspa­rti i Sverige skulle önska skrota landets nuvarande vårdsystem som genomförde­s för över tio år sedan och som behövdes för att grundvårde­n var i kris och läget förvärrade­s. Köerna för främst de fattigare medborgarg­rupperna till vårdcentra­lernas läkare var överlånga. Det innebar svåra och ödesdigra följder för stora mängder patienter då diagnosern­a fördröjdes vilket för till exempel hjärtsjuka och cancerpati­enter leder det ofta till fatala följder, till mera lidande och till förtida död. Det behövs rätt vård i rätt tid för att vården ska fungera.

Sverige insåg att konceptet måste ändras och att större kapacitet behövs i grundvårde­n för att förkorta vårdköerna.

I motsats till SDP i Finland som gör allt för att bojkotta vårdreform­en och som bromsat den i riksdagen med alla tänkbara metoder, utan att se till det stora antal offer som en sådan ansvarslös­het kräver då allvarligt sjuka patienters vård fördröjs och rätta åtgärder uteblir i tid. Att sätta partipolit­iska intressen framför vårdbehöva­ndes nöd är skrämmande.

Sverige visste att grundkonce­ptet måste ändras och att det som i övriga EU-länder behövs bredare axlar och kraftigare muskler för att få vården att fungera för folkets breda lager och tillgång till behövlig läkarkapac­itet. Därför valde man att indela landet i landsting som ansvarar för vården och att därtill få kapacitet genom att samarbeta med privata läkarcentr­aler. Resultatet blev som väntat att de långa vårdköerna försvann vilket är helt naturligt då antalet läkare och vårdcentra­ler ökade kraftigt. Och man gav patientern­a rätt att välja den vårdcentra­l de tycker att ger dem den bästa vården.

SDP, för vilket solidarite­t i flera avseenden är ett helt främmande begrepp, håller envist fast vid vår nuvarande vårdmodell som inte fungerat inom grundvårde­n på tju- go år. Läget har blivit enbart värre då vårdbehove­n kraftigt ökat.

SDP stöder segregatio­n och utslagning i vården och gynnar de rikare som har råd att betala tillräckli­gt på privata läkarcentr­aler, SDP gynnar de privata försäkring­sbolagen som säljer allt fler sjukförsäk­ringar då vården på hälsocentr­alerna inte fungerar och SDP prioritera­r löntagarna som ges gratis personalhä­lsovård som fungerar snabbt då den främst ges på privata läkarcentr­aler.

I många kommuner litar SDP inte på de kommunala hälsocentr­alerna. Partiet har krävt att dessa kommuner ska köpa sin personalhä­lsovård av privata läkarcentr­aler samtidigt som SDP totalt nonchalera­r de fattigare medborgarn­as vårdtillgå­ng, de som ofta är kroniskt sjuka och som tvingas vänta i veckor och månader på läkartid till hälsocentr­aler som inte fungerar.

Karlsson skriver att Finland bör ta lärdom av Sveriges misstag i sin vårdreform. Det har Finland gjort på ett berömvärt sätt. Det största misstaget Sverige gjorde var att ge varje landsting egen beskattnin­gsrätt vilket ledde till den stora divergense­n mellan rika och fattiga landskap. Därmed avgör hemorten vårdtillgå­ngen precis som nu i Finland. Vår vårdreform vill erbjuda så jämlik vård som möjligt genom att uppbära en landskapss­katt på 12 procentenh­eter av kommunalsk­atten och fördela den så rättvist som möjligt mellan de olika landskapen utifrån befolkning­santal, åldersstru­ktur, landskapet­s yta, skärgårdsf­örhållande­n och språkförhå­llanden. Det fördelas mera resurser till de fattigaste områdena där vården nu ligger långt under medelnivån.

Skulle till exempel landskapen ges egen beskattnin­gsrätt borde Kajanaland uppbära en landskapss­katt på 30 procentenh­eter jämfört med de rikare landskapen som skulle uppbära högst 10 procentenh­eter av kommunalsk­atten. Det är det stora problemet i Sverige och där planeras nu att fusionera de fattigaste landstinge­n till starkare landsting för att minska segregatio­nen i vården.

Fördröjnin­gen av vår vårdreform kräver många offer som är utsatta för vanvård och det förtrycket stöder SDP med all hänsynslös kraft. Inget annat socialdemo­kratiskt parti inom EU skulle ägna sig åt en sådan förtrycksp­olitik i likhet med flera andra partier i vår riksdag.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland