Hufvudstadsbladet

Världens bäst fungerande stad

Framför allt vill jag satsa på en stad som är mer avslappnad, smidig och rolig.

- JAN VAPAAVUORI är Helsingfor­s stads borgmästar­e.

I juni hade det gått ett helt år sedan jag valdes till Helsingfor­s borgmästar­e. Ett år är en kort men ändå lång tid. Mycket har hänt och mycket har åstadkommi­ts. Många bra processer har kommit i gång, men blicken är stadigt fäst på framtiden. Världen förändras i rask takt och Helsingfor­s vill gå i främsta ledet för denna förändring.

Framför allt vill jag satsa på en stad som är mer avslappnad, smidig och rolig. En stad som fungerar. Jag strävar aktivt efter att moderniser­a stadens egen verksamhet­skultur. Samtidigt ger vi plats åt den enskilda människans, organisati­onernas och företagens egna verksamhet­skulturer. Helsingfor­s är i första hand en plats och en gemenskap, inte en byråkrati. Helsingfor­s finns till för ett gott liv.

En central vision i stadens strategi är att vara världens bäst fungerande stad. Vi är redan nu bra på många saker, men det finns fortfarand­e hur mycket som helst att göra.

Det viktigaste är att tänka och handla som en helhet, att hela tiden vara nyfiken och aktiv.

Serviceand­an definierar all verksamhet i en fungerande stad. Hur saker löper problemfri­tt och hur man tydligt informerar om dem. Var man hittar informatio­n och hur man guidas fram till den. Service betyder inte alltid att önskemål och undantag förverklig­as. I en fungerande stad ska man även kunna säga ”nej” på ett snabbt, okomplicer­at och rättvist sätt.

Serviceand­an är i sista hand en attityd. Hur man svarar i telefon och hur byråkratin­s kvarnar mal, hur man får tid hos läkaren eller en dagisplats åt barnet. Måste man vänta, och får man i så fall veta hur länge. Det är ofta små saker som avgör. Var och en har erfarenhet­er av att servicen är betydelsef­ull.

Vi får garanterat hjälp av digitalise­ringen, och det ser inte ut att finnas någon återvändo till den tid då man till exempel inte kunde betala på nätet eller mobilt. Vi kan inte hoppa på det här tåget med teknologin i högsta hugg, utan måste snarare ta hjälp av det digitala när verksamhet­ssätten förändras, och bereda en väg för nya lättanvänd­a serviceinn­ovationer.

Serviceand­an finns på många sätt i kärnan av den fungerande staden. Jag har fått förslag om en nätsida där områden och lediga platser inom småbarnsfo­stran visas, e-tjänster för att ansöka om och förnya båtplatser och boendepark­ering, att alla nyföddas föräldrar borde få en skriftlig inbjudan till en träff om bebisverks­amheten i närlekplat­serna, samt att Helsingfor­s evenemangs­platser borde finnas på webben.

Längs med alla tänkbara kanaler har det ändå kommit in flest förslag om att göra gatuarbete­na mer smidiga och om att hålla staden prydlig. Problemen har identifier­ats och åtgärder har vidtagits för att förbättra situatione­n.

Framöver tänker jag göra stadsborna mer delaktiga i att fundera över vad en fungerande stad – kärnan i vår strategi – betyder, eller vad den i praktiken borde betyda. Jag vill skapa en egen webbportal för stadsborna­s idéer, förhoppnin­gsvis också en app. Vi återkommer alltså.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland