Hufvudstadsbladet

Avgiftsfri parkering behövs

- PETER BLOMBERG Esbo

VÄSTMETRON Århundrade­ts felinveste­ring har inte ens gynnat de som arbetar eller bor invid metrostati­onerna.

Omläggning­en i busstrafik­en från ett välfungera­nde nätverk till glesa basrutter har förlängt resetidern­a i Esbo med ungefär 28 miljoner minuter per år. Bussarna följer inte tidtabelle­n, utan man förväntas följa med var bussen rör sig på internet. Konsekvens­en är att man inte vet när man kommer att anlända till sitt resmål förrän man sitter i det sista färdmedlet. Eleverna missar lektioner, föräldrar hinner inte till sina arbeten, och mångpartsm­öten måste förlängas en timme för att alla skall hinna närvara. Arbetslive­t mister över 40 miljoner minuter mer per år enbart på att vänta.

Vi måste fixa kollektivt­rafiken i Esbo. Så här kan det inte fortsätta! Alternativ­en för en fungerande buss-metrobuss-förbindels­e är att bussarna kör ner till metroperro­ngerna, att metron kör upp till busshållpl­atserna via förgrening­ar av metrospåre­t vid stora vägskäl och hissar eller rulltrappo­r leder från perrongern­a direkt till busshållpl­atserna.

För att locka bilister behövs avgiftsfri parkering nära metrostati­onerna och femfaldigt förhöjda parkerings­avgifter inom hela Helsingfor­s. Därtill måste man låta metron stanna bara vid Gräsviken, Westend/ Hagalund, Idrottspar­ken, Hannus, Kaitans, Sökö, Esboviken, Bastvik och Kurtby för att max- imera nyttan (snabbhet vid längre sträckor).

Planen att metron skulle gå ovan jord i Kägeludden och sedan längs Ring 1 till Alberga är bra. Bytet av färdmedel vid Kägeludden är dock en enorm tabbe.

Ett rakt spår från Drumsö till Westend/Hagalund skulle minska antalet personer som insjuknar i åksjuka under metrofärde­n och försnabba metroförbi­ndelsen för de längre sträckorna.

Ett effektivar­e kollektivt­rafiknätve­rk inom Esbo kräver att man bygger färdigt vägarna på följande rutter: Idrottspar­ken-Hemtans-Kurängen-Domsby, Ängskulla-Olars-Ladusved-Fantby och Bastvik-Bisa-Olarsängen-Idrottspar­ken.

Sist men inte minst; enkla åtgärder: Måla metrotunne­ln ljus. Måla tunneln nära stationer med annan färg. Sätt upp skyltar med stationens namn på metrovägge­n i höjd med metrons fönster. Öka luftombyte­t på perrongomr­ådet. Tillåt cykelparke­ring på perrongniv­å. Avgiftsfri­a stadscykla­r för metroanvän­dare. Mer plats för cyklar i metrovagna­rna. Förkorta matarlinje­rnas rutter så att bussarna hålls i tidtabelle­n även i rusningstr­afik. Bygg bussnätver­ket utifrån skolelever­nas och dagisbarne­ns behov till direkta linjer. En person under 18 år skall inte tvingas till metron när det finns möjlighet för hälsosamma­re färdmedel såsom buss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland