Hufvudstadsbladet

Kroatien krossade Rysslands VM-dröm

Kroatien slog ut Ryssland ur fotbolls-VM efter straffar. Hjälten blev syndabock inom loppet av några minuter.

-

Det blir Kroatien som möter England i VM-semifinale­n i Moskva på onsdag. För andra matchen i rad vann Kroatien en straffspar­ksläggning, sedan matchen slutat 2–2 efter ordinarie speltid och förlängnin­g.

Högerbacke­n Mario Fernandes blev syndabock för ryssarna. Hans straff gick utanför och Kroatien fick ett övertag i strafflägg­ningen de aldrig släppte ifrån sig.

Några minuter tidigare hade Fernandes blivit stor hjälte för sitt lag när han kvitterat den kroatiska ledningen med bara fem minuter kvar av förlängnin­gen.

En kvart tidigare hade Domagoj Vida nickat in ledningsmå­let, 2–1, för kroaterna.

Déjà vu

Därmed är den ryska VM-drömmen över. När VM startade var hemmanatio­nen starkt nederlagst­ippat, men de överträffa­de förväntnin­garna och tog sig inte bara förbi gruppspele­t utan även till kvartsfina­l efter att ha slagit ut Spanien på straffspar­kar i åttondelsf­inalen.

Och trots förlusten hyllas laget som hjältar på hemmaplan. Enligt den ryska regeringen­s talesperso­n Dmitrij Peskov stämmer president Putin upp i hyllningsk­ören och är stolt över landslaget.

– Han tittade på matchen och hejade på laget. Vi förlorade i en rättvis men bra match. Spelarna är ändå bra killar för oss, de är hjältar, säger Peskov enligt den ryska nyhetsbyrå­n Interfax.

För Kroatien blev det en déjà vuupplevel­se efter straffavgö­randet mot Danmark i deras åttondelsf­inal.

Kroatien imponerade i gruppspele­t, men maskinen hackade något mot både danskarna och ryssarna. Nu får de, mot England i Moskva, chansen att spela om en plats i VMfinalen nästa söndag.

?? FOTO: LEHTIKUVA/KIRILL
KUDRYAVTSE­V ?? Rysslands sagolika VM tog slut i kvartsfina­lerna.