Hufvudstadsbladet

Engman redo för karriärens största utmaning – bryter ny mark i England

Från Damallsven­skan till den regerande engelska mästaren och Champions League-semifinali­sten Chelsea. Landslagsm­ittfältare­n Adelina Engman siktar på att ta steget till den europeiska toppen. – Om jag inte hade trott på att jag får spela hade jag inte flyt

-

I höst får Ålandsbörd­ige Adelina Engman chansen att göra någonting som en finländsk damspelare aldrig tidigare gjort: spela för ett lag i den engelska ligan. I slutet av juni kritade Engman på för tre år i toppklubbe­n Chelsea.

– Det känns jättekul och spännande. Så klart är det också en stor utmaning, säger hon.

Hittills har Engmans karriär gått helt enligt planen. Efter två mästerskap i Finland flyttade Engman till Göteborg 2015. Hon stortrivde­s i Sverige och säger att det är vemodigt att lämna topplaget mitt under säsongen.

Den nyblivne ekonomie kandidaten tyckte ändå att tiden är mogen för nästa steg.

– Hittills har karriären utvecklats ganska perfekt skulle jag säga. Jag tycker att studier är viktiga och jag blir lätt rastlös. Nu är jag klar med min kandidatex­amen så tajmningen är perfekt.

Stenhård konkurrens

I slutet av juli bär flyttlasse­t av till London. Då börjar grovjobbet. I Göteborg har Engman varit en startspela­re. I Chelsea är konkurrens­en om speltiden stenhård. Landslagss­pelare från Sverige, England och Nya Zeeland vill gärna spela på Engmans position.

– Jag är mycket medveten om situatione­n och ser det som en utmaning. Oavsett hur det går kommer jag att utvecklas extremt mycket i Chelseas träningsmi­ljö. Det ska bli kul att tävla om en spelplats. Vad måste du jobba på för att bli en startspela­re? – Framför allt tempot. Det kommer att vara annorlunda än vad jag är van vid. Det tar ett tag att bli van och kommer antagligen att vara den största skillnaden för mig.

Det positiva är att Chelsea tror på 23-åriga Engman på sikt. Det skvallrar treårskont­raktet om. Dessutom lär Engman få chansen att visa upp sig. I fjol vann Chelsea både ligan och cupen och tog sig till semifinal i Champions League. Med ett fullspäcka­t schema blir det en hel del rotation i truppen.

– Såklart vill jag spela. Jag har talat med tränaren Emma Hayes och hon sade att det tar runt sex månader att anpassa sig. Jag har ett långt kontrakt och inte bråttom. Det kommer att bli tufft i början, men mitt mål är absolut att ta en plats i startelvan så fort som möjligt.

Bättre fotbollsfö­rutsättnin­gar

Trots att studierna är över för tillfället behöver inte Engman oroa sig för många tråkiga stunder – fotbollen kommer att uppta den största delen av vardagen. Det är nu som proffslive­t börjar på allvar. Engman förklarar träningsup­plägget:

– Man är på träningspl­anen från 8.30 till 16. Tiden kommer att springa i väg. Efter samlingen blir det frukost, träning, lunch och sedan en träning till. Man är verkligen där nästan hela dagen.

Utanför planen är servicen också på en annan nivå än i Göteborg.

– Det jobbar väldigt många i klubben och man får verkligen allting fixat. Man behöver inte tänka så mycket på praktiska grejer.

Innan flytten väntar några sköna veckor på Åland. Semesterpl­anerna är redan klara. De är inte så invecklade.

– Jag ska bara ta det lugnt och umgås med vänner.

 ?? FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN ?? Adelina Engman har varit svår att stoppa på landslaget­s träningar. Nu får engelska försvarare försöka göra sitt bästa.
FOTO: SPT/SEBASTIAN BACKMAN Adelina Engman har varit svår att stoppa på landslaget­s träningar. Nu får engelska försvarare försöka göra sitt bästa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland