Hufvudstadsbladet

Helsinki Cup ska in i Guinness rekordbok

En av världens främsta fotbollstu­rneringar för unga är tillbaka – större än någonsin. I år har tillväxten på flicksidan varit kraftig för Helsinki Cup. – Vårt mål i framtiden är att vart fjärde lag ska vara ett flicklag, säger turnerings­chefen Mikko Haimi

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

I dag inträffar sommarens höjdpunkt för många fotbollsju­niorer runtom i Finland. Helsinki Cup har fått in över 1 300 anmälninga­r, och av dem är 168 flicklag. Det är tre gånger fler än i fjol.

– Det har funnits en bild av att Stadi Cup är för flickor och Helsinki Cup för pojkar. Så är det inte alls, flickor har varit med från början, säger turnerings­chefen Mikko Haimila.

I höstas började organisati­onen kavla upp ärmarna. Haimila och kollegorna gjorde en hel del fältarbete och gick runt till föreningar. Det var viktigt att tidigt få in anmälninga­r.

– Vi meddelade föreningar­na att vi ska ha många lag med, också från regionerna. Det lyckades. Vi fick med några nyckelföre­ningar och då följde andra med.

Helsinki Cups satsning har inte stört Stadi Cup, som tidigare i sommar satte nytt deltagarre­kord med 375 lag. Haimilia säger att många lag deltar i båda turneringa­rna i år.

– Det finns en fin hype inom flickfotbo­llen just nu.

Helsinki Cup är känt för sina stabila och smidiga arrangeman­g och har cementerat sin position som en av världens största fotbollstu­rneringar, tillsamman­s med bland andra Gothia Cup och Norway Cup.

Åggelby nytt spelområde

Nytt för i år är att Åggelby är ett spelområde. Det spelas fotboll på 15 områden runtom Helsingfor­s, från Drumsö i väst till Nordsjö i öst.

Vad är det som gör att turneringe­n lockar fler och fler lag, år efter år?

– Antalet fotbollssp­elare har ökat och så har vi också fått draghjälp av att fler flyttat till huvudstads­regionen. Vi har också lyssnat på responsen vi fått och erbjuder rätt många matcher för en storturner­ing. Vi gör mycket för att matcherna ska vara meningsful­la för lagen, säger Haimila.

Helsinki Cup har på ett årtionde gått från ungefär 800 lag till över 1 300, men någon växtvärk finns inte. Haimila menar att det finns kapacitet att ordna betydligt större turneringa­r om tillväxten fortsätter. I framtiden kan turneringe­n till exempel breddas till Esbo eller Vanda.

– Det är inte heller hugget i sten att turneringe­n ska ta sex dagar.

Rekordförs­ök på måndag Förutom fotbollen finns mycket annat på schemat. Turnerings­deltaga- re får besöka Högholmen utan extra kostnad under turnerings­veckan och på onsdag ordnas det en stor fest vid utomhusbad­et Allas Sea Pool på Skatudden.

Haimila talar också varmt för måndagens invigning, som ordnas vid Senatstorg­et från och med 19.30. Invigninge­n inleds med ett tåg från Kiasma och fortsätter med ett världsreko­rdförsök vid domkyrkans trappor.

– Vi planerar att ta världens största lagbild och komma med i Guinness rekordbok. Vi har räknat och tror att vi borde klara av det.

 ?? FOTO: SEBASTIAN BACKMAN/SPT ?? ”Den absoluta mätaren för om turneringe­n varit lyckad är antalet glada och leende barn”, säger turnerings­chef Mikko Haimila.
FOTO: SEBASTIAN BACKMAN/SPT ”Den absoluta mätaren för om turneringe­n varit lyckad är antalet glada och leende barn”, säger turnerings­chef Mikko Haimila.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland