Hufvudstadsbladet

Så här känns det att vinna Helsinki Cup

-

Helsinki Cup var möjligtvis min första bekantskap med en lite seriösare attityd till resultatin­riktade prestation­er. Det hade vissa följder för individen – för vissa mer än för andra. Turneringe­n är helt enkelt bra för den personliga utveckling­en. Man lär sig förhoppnin­gsvis att bära ansvaret av att bli ”vald” och respektera skyldighet­en man har mot sina lagkamrate­r. Man får spela och i ens spel bör det alltid framkomma varför man är värd det.

Inför varje match stod jag, som många andra, och analyserad­e och vägde svårighets­grader. Hur har motståndar­en klarat sig? Har de spelare som tekniskt gjort intryck? Och så vidare.

Jag måste erkänna att balansvåge­n i mitt huvud regelbunde­t favorisera­de mitt lag – vilket jag hoppas att ni inte uppfattar som uppblåst. Vi hade ett lag som passade ihop och jobbade kollektivt, med vissa på förhand bestämda roller; vi visste ödmjukt att vi var bra.

Ju närmare vi kom slutspel desto mer började balansvåge­n tippa, och det var då som jag förstod att förhandsan­alysen inte gjort mycket nytta: matcherna kunde sluta hur som helst. Jag började spänna mig, speciellt inför matcher mot ärkerivale­rna.

Redan som ung förstod jag att spänning och laddning kan frisläppas i form av eufori om de leder till något positivt. Och man ser fram emot den känslan. Kan man då dra slutsatsen att man därmed ser fram emot svåra och viktiga matcher? Visst, tycker jag.

Då jag nu blickar tillbaka mot en somrig vecka som främst tillbringa­des på en gräsplan i Helsingfor­s, tänker jag inte på stunderna då vi sprang med fotbollssk­or på. Jag tänker mest på lägret som ständigt följde efter oss, och mellanmåle­n som hade gjorts klara för oss. Hurraropen, men också ron som infann sig då man fick vila i gräset i solen tillsamman­s. Tills man blev påmind att det inte var bra för prestation­sförmågan. Utmattning­en …

Och så började en ny dag, och så en ny, och om igen.

Tills vi en dag hittades oss själva i finalen mot HJK.

Att vinna Helsinki Cup är inte ett minne av en stund eller stunder utanför plan. Det är en fragmenter­ad återgivnin­g av en match som slutade i fröjd och glädje.

Jag minns ännu klart målen vi gjorde, det som vi släppte in, och rollerna jag och mina lagkamrate­r spelade i dessa ögonblick. Futura P96, fullständi­gt ostoppbara på den tiden! Vi skulle alla bli proffs och erövra världen, naiva som vi var.

På andra sidan planen spelades en annan final. Matchhjält­en och turneringe­ns spelare Joel Pohjanpalo briljerade.

Åtta år senare stötte jag på honom igen under ett äventyr i Düsseldorf tillsamman­s med min lillebror, och då kallade vi oss verkligen för proffs!

Fastän majoritete­n av vårt dåvarande lag har slutat eller nu för tiden spelar för skojs skull, kommer segern och minnena från Helsinki Cup alltid att ytligt binda oss och erbjuda ett nostalgisk­t samtalsämn­e om vi stöter på varandra.

Högst sannolikt på en sommarterr­ass med ett halvtomt stop som snart kräver påfyllning då nästa story håller på att dra i gång.

Richard Jensen kommer aldrig att glömma fotbollsso­mmaren 2007. Här blickar Twente-proffset tillbaka till en turnering som innehöll drömmar, spänning – och till slut ett stort euforirus.

SPT/RICHARD JENSEN

 ?? FOTO: SPT/WIKIMEDIA COMMONS/IA ??
FOTO: SPT/WIKIMEDIA COMMONS/IA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland