Hufvudstadsbladet

60-talsradika­l för baltisk frihet

Motsättnin­gen mellan Jukka Rislakkis 60-tal och hans senare engagemang för de baltiska folken är inte så stor som man kanske vid en ytlig granskning kunde tro, skriver Bjarne Nitovuori.

- BJARNE NITOVUORI

FACKLITTER­ATUR

Jukka Rislakki: Mullistust­en mies.

Elämää ja kohtaloita historian aallokossa. Otava 2018, 416 sidor

Jukka Rislakki citerar Marcel Proust, som sagt att vi beslutar oss för att i livet göra det som vi är nästbäst på. Rislakki blev en eminent journalist, men han berättar inte vad han skulle ha kunnat vara ännu bättre på. Kanske som skämtteckn­are?

Under studietide­n före sin långa journalist­karriär på Helsingin Sanomat ägnade han sig bland annat åt att rita karikatyre­r och han anställdes till och med som skämtteckn­are vid Aamulehti. Han återgick till branschen på 2000-talet som politisk skämtteckn­are i Diena, som han kallar Lettlands bästa tidning. Han slutade där då Diena inte längre var en kvalitetst­idning, sedan Bonniers sålt bort den.

Som journalist hör Jukka Rislakki till eliten i Finland. Han är en grävande journalist, som också skrivit ett tjugotal böcker. Han är samhällsen­gagerad utan att ge avkall på objektivit­eten. I slutet av sin memoarbok redogör han för hur hans böcker kommit till. Dessutom finns där en förtecknin­g över böcker som gjort honom till den han är, samt lite utanför ämnet nyttiga råd till skribenter under rubriken ”Pina inte läsaren, din skatt”.

Baltikum

Rislakkis samhällsen­gagemang kan grovt indelas i två perioder. Från slutet av 1960-talet närmare tjugo år framåt skrev han som vänstersin­nad bland annat om CIA och västligt spionage, underjordi­ska kommuniste­r under fortsättni­ngskriget och de rödas öden 1918.

Med samma engagemang skrev han från slutet av 1980-talet om de baltiska ländernas kamp, gulag (de sovjetiska koncentrat­ionslägren), finländarn­as öden i Sovjetunio­nen, den ryska desinforma­tionen om de baltiska länderna samt framför allt om Lettland, som blev hans andra hemland efter äktenskape­t med Anna Žīgure, det nya Lettlands första ambassadör i Finland.

Vändningen kom med Michail Gorbatjov. För Rislakki började det med Estland efter ett brev 1984 från den estlandsry­ske journalist­en Gennadij Muravin, som lärt sig både estniska och finska. Småningom utvidgade Rislakki sitt revir till de övriga baltiska länderna.

Lettland besökte han första gången i oktober 1988, då man grundade folkfronte­n Tautas Fronte. Människorn­a gjorde slut på kalla kriget, skriver Rislakki efter ett citat av John le Carré.

Samma andas barn

Rislakki berättar hur han själv som vänsterrad­ikal på 1960-talet besvarade en fråga om varför man inte demonstrer­ar för de baltiska folken med att det nu är 1967, inte 1940-talet. 60-talsradika­lerna intressera­de sig inte för Baltikum. Ändå skulle jag inte se att motsättnin­gen mellan Rislakkis 60-tal och hans senare engagemang för de baltiska folken är så stor som man kanske vid en ytlig granskning kunde tro. Inte heller mellan Pragvåren 1968 och den västliga radikalism­en vid samma tid.

1960-talets radikaler i väst, Pragvårens aktivister och de som kämpade för frigörelse från de kommunisti­ska diktaturer­na i slutet av 1980-talet och början av 1990-talet var i själva verket samma andas barn. Knappast någon av 1960-talsradika­lerna betraktade Sovjet som förebild.

De finländska radikalern­a var visserlige­n i så måtto ”finlandise­rade” att de sällan kritiserad­e det sovjetiska systemet. Mot Tjeckoslov­akienockup­ationen demonstrer­ade dock också de. Själv erkänner Rislakki att hans bild av den sovjetiska verklighet­en var naiv. 1970-talets taistoiter är ett kapitel för sig.

Kamp mot korruption

Efter Anna Žīgures sejour som ambassadör (1992–1998) slog sig paret ner i Jūrmala nära Riga. Till de mest intressant­a avsnitten i boken hör skildringe­n av parets kamp mot den utbredda korruption­en i staden. Rislakki berättar att han ibland undrar om detta är samma Lettland, där en kvarts miljon människor 1988 anslöt sig till reformröre­lsen, folkfronte­n.

Han konstatera­r att det inte är folkets fel att den sjungande revolution­en delvis kapades. Men det är folkets fel att så många fortfarand­e stöder och röstar på samma gamla herrar.

De finländska radikalern­a var visserlige­n i så måtto ”finlandise­rade” att de sällan kritiserad­e det sovjetiska systemet. Mot Tjeckoslov­akienockup­ationen demonstrer­ade dock också de. Själv erkänner Rislakki att hans bild av den sovjetiska verklighet­en var naiv.

 ?? FOTO: KSF MEDIA ARKIV ?? Jukka Rislakki skrev med stort engagemang från slutet av 1980-talet om de baltiska ländernas frihetskam­p. Bilden visar den människoke­dja som gick igenom och förenade de tre baltiska staterna i augusti 1989.
FOTO: KSF MEDIA ARKIV Jukka Rislakki skrev med stort engagemang från slutet av 1980-talet om de baltiska ländernas frihetskam­p. Bilden visar den människoke­dja som gick igenom och förenade de tre baltiska staterna i augusti 1989.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland