Hufvudstadsbladet

Rätt mat gjorde magen lugn

Sophie Liström, 36, har haft svåra magproblem hela livet. Som 20-åring fick hon diagnosen IBS, men ingen hjälp mot smärtorna. Först när hon hittade kostbehand­lingen fodmap hände något. I dag är Sophie nästan smärtfri.

-

IBS, överkänsli­g tarm, yttrar sig på olika sätt från person till person. För Sophie var det värsta de extrema smärtorna. Först brukade det kännas som ett knivhugg i magsäcken, tillsamman­s med en känsla av uppblåsthe­t. Därefter spred sig smärtan ut över revbenen, runt bröstkorge­n och vidare till ryggen.

– Det gjorde så ont att jag fick svårt att andas och varken kunde stå eller gå. Ibland fick jag sådana kramper att det enda jag kunde göra var att ligga i fosterstäl­lning och försöka ta lugna djupa andetag, berättar Sophie Liström.

Som en kniv

I bästa fall gav smärtan med sig efter en halvtimme, men det kunde också ta flera timmar. Efteråt blev Sophie ofta ännu mer uppblåst och behövde gå på toaletten. I samband med det kom nästa smärtattac­k: hon fick samma känsla av en vass kniv som vreds om, men nu längre ned i tarmen.

– Genom åren har jag gjort både gastroskop­i, rektoskopi och koloskopi utan att läkarna hittat något fel. Jag har även provat alternativ­medicin, uteslutit gluten, laktos, mjölkprote­in, socker och så vidare utan att bli bättre, berättar hon.

IBS är en funktionel­l störning i mag- och tarmkanale­n som kan ge till exempel magsmärtor, uppblåsthe­t och diarré eller förstoppni­ng.

Uppskattni­ngsvis 15–20 procent av befolkning­en i västvärlde­n lider av IBS. Kvinnor är mer drabbade än män och besvären dyker ofta upp redan i skolåldern. Många, men inte alla, upplever att stress förvärrar symtomen.

– Jag är en typisk IBS-människa i det att jag är högprester­ande och har stora krav på mig själv. Jag har även svårt att varva ned och som ung utvecklade jag en ätstörning, berättar Sophie.

Åt inte mycket

I tonåren tränade hon hårt för att uppnå ett kroppsidea­l hon i dag beskriver som osunt. Särskilt problemati­skt var förhålland­et till magen, den fick ingen komma nära eller röra.

– Jag skaffade en piercing i naveln, den var ett slags symbol för att man inte fick ta på just den delen av kroppen.

Sophies IBS har varit ganska oförutsägb­ar. Ena dagen gick det till exempel bra att stoppa i sig en ostmacka, medan den gav svåra smärtor nästa dag. För att slippa smärta och förstoppni­ng valde hon ofta att inte äta så mycket alls, särskilt när hon skulle vara med andra.

– Jag gick gärna hungrig och med tom mage. Det var en känsla jag eftersträv­ade för då visste jag att jag inte skulle få några av mina problem.

En dag för ungefär fyra år sedan upptäckte Sophie blod i sin avföring. Hon sökte vård och läkaren gjorde en koloskopiu­ndersöknin­g av ändtarmen. Trots att inget oroande syntes på bilderna blev Sophie remitterad till en dietist.

– Jag avbokade tiden för jag tyckte att jag redan visste så mycket om kost. Men av någon anledning fortsatte det att komma nya kallelser och det är jag så tacksam för i dag. Till slut tänkte jag att ”okej, jag går väl dit då”.

Besöket blev en vändpunkt. Dietisten var inläst på kostbehand­lingen fodmap som hjälper många med IBS. Fodmap är ett samlingsbe­grepp för ett antal svårsmälta kolhydrate­r som börjar jäsa när de når tjocktarme­n. Har man IBS kan gaserna ställa till problem. Genom att först utesluta livsmedel och sedan gradvis återinföra maten kan man hitta en kost som fungerar.

– Dietisten gick igenom fodmap och beskrev en typisk IBS-person.

Då började jag gråta. Jag kände att hon verkligen förstod mig och hur mycket min IBS påverkat mitt liv och mina relationer.

Prova sig fram

Äntligen kunde Sophie öppna upp sig och prata fritt om hur magen styrt hela tillvaron.

– Med dietisten kunde jag dela saker jag inte delat med någon. Min mage är ett jobbigt ämne och då särskilt toalettpro­blemen. Avföring pratar man inte gärna om med nära och kära.

Ungefär samtidigt som Sophie träffade dietisten började hon också tävla i fitness, vilket krävde en extrem noggrannhe­t med maten. För Sophie var det en fördel.

– Övergången blev ganska smidig eftersom jag var van vid att ha stenkoll på kosten.

I början av behandling­en plockar man bort alla livsmedel som innehåller fodmaps under några veckor. Därefter provar man sig fram till vilka man eventuellt tål genom att återinföra dem ett och ett. För Sophie kom resultatet snabbt.

– En vecka efter eliminerin­g var jag helt bra. Jag hade inte ont och upptäckte att jag och min partner inte längre pratade om min mage. Det var helt fantastisk­t!

Utöver kosten handlar behandling­en också om att lära sig hantera stress. Sophie gör regelbunde­t en speciell yoga och har utvecklat ett helhetstän­k kring sitt mående.

Mildare skov

Hon rekommende­rar att man tar hjälp av en aktiv dietist för att komma i gång med fodmap, för det kan kännas krångligt i början. Appen Belly Balance är också ett bra stöd.

– Fodmap är ingen quickfix, men det funkar. Jag skulle önska att vården jobbade mycket mer med det, men tyvärr känner många läkare inte ens till det.

Sophie får fortfarand­e skov ibland, men besvären är mycket mildare i dag. Och magen är inte längre något negativt som ingen får röra.

– Den där piercingen jag hade för att skydda mig, den är faktiskt borta nu, säger Sophie.

 ?? FOTO: TT/JONAS EKSTRöMER ?? Sophie Liström har IBS men äter en speciellt framtagen kost för att lindra besvären och leva ett normalt liv med träning.
FOTO: TT/JONAS EKSTRöMER Sophie Liström har IBS men äter en speciellt framtagen kost för att lindra besvären och leva ett normalt liv med träning.
 ?? Foto: Jonas EkströmEr/tt ?? Sophie Liström vet vad det är att kämpa med svåra magsmärtor. Innan hon hittade kostbehand­lingen fodmap kunde hon ha så svåra smärtor att hon varken kunde stå eller gå.
Foto: Jonas EkströmEr/tt Sophie Liström vet vad det är att kämpa med svåra magsmärtor. Innan hon hittade kostbehand­lingen fodmap kunde hon ha så svåra smärtor att hon varken kunde stå eller gå.
 ?? Foto: tt ?? Både bönor, avokado och lök är exempel på fodmap-rika livsmedel som man brukar utesluta eller minska på.
Foto: tt Både bönor, avokado och lök är exempel på fodmap-rika livsmedel som man brukar utesluta eller minska på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland