Hufvudstadsbladet

Mår du bra?

- SIGGE bloggar på livslard.blogg.hbl.fi

Bland det jag uppskattar mest med mitt jobb är nog mina smarta kolleger och de givande diskussion­erna vi har titt som tätt. Just nu strukturer­ar vi ett större upplägg och i går kom vi in på en djup diskussion mellan folkbildni­ng och folkhälsa. Framför allt detta med hälsa fastnade vi vid och argumenter­ade mot varandra i tron om att vi alla hade visdomens nycklar i våra händer. Bra så, det kändes bra och vi upplevde oss väldigt smarta och kunniga.

Det hela började när vi snubblade över WHO:s definition­er om hälsa. Kort sagt så delas hälsa per deras definition in i psykisk, fysisk och social hälsa. Det är väldigt fascineran­de hur enkelt och samtidigt invecklat detta är. Men var börjar det? Mår jag psykiskt bra för jag är i så fin fysisk form för att jag aktivt deltar i en grupp med likasinnad­e? Dikterar mitt fysiska välmående hur jag mår psykiskt och den vägen också hur väl jag mår från ett socialt perspektiv? Kan det vara så att min medverkan i denna sociala grupp sporrar mig till att träna och den vägen får jag också en psykisk tillfredss­tällelse? Vad kommer först?

Vet inte hur det är eller om det egentligen är någon skillnad på marschordn­ingen. Poängen är kanske att vi måste ha en balans mellan alla tre för att må bra. Karolinska institutet i Stockholm har tagit fram ett åtgärdspro­gram som kallas YAM som Stockholms läns landsting driver som pilotproje­kt för tillfället. Där faller man tillbaka på att nästan 30 procent av åttondekla­ssarna bär på självmords­tankar. Skrämmande siffror. Här verkar det finnas en tydlig obalans med psykiskt illamående som resultat.

Ett annat EU-projekt drivs från Danmark (kommer tyvärr inte ihåg det långa krångliga namnet) var man utgått ifrån att personer som lever under en ansträngd ekonomi väljer påvisat ofta också osunda livsvanor. Dessa livsvanor leder med tiden till mentala problem och social exkluderin­g. Igen kommer vi tillbaka till WHO:s definition om välmående.

Personlige­n vill jag nog tro att det är balansen mellan dessa tre som är det avgörande för vårt välmående. Det räcker inte med att träna hårt om det psykiska och sociala lider. Varje toppidrott­are tackar ju till exempel alla sina tränare, familjen, vänner som har möjliggjor­t prestation­en. Det räcker inte enbart med att vara fysiskt stark för att vinna. Du måste också ha den mentala, psykiska styrkan för att vinna. Det leder automatisk­t till att du ingår i en gemenskap som stöder dig och förstår vad du går igenom. Det är här som du får din bekräftels­e och hittar meningen med att jobba vidare.

Sensorisk deprivatio­n, alltså uteslutand­e av all extern stimuli, är en av de effektivas­te tortyrmeto­derna som finns. En total isolering från fysisk aktivitet, inget umgänge med någon, inga dofter, inga vyer, inga smaker… det gör vem som helst av oss tokig. Därför tror jag nog att det bästa är att röra på sig regelbunde­t och det är bättre att äta chips med sina vänner än att sitta ensam och mumsa på broccoli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland