Hufvudstadsbladet

När skämten inte längre är roliga

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

■ Australisk­a Hannah Gadsby är sannolikt inte så bekant för de flesta finländare, eller kanske någon minns henne som Hannah i dramakomed­in Please Like Me, men förhoppnin­gsvis når hennes Netflix-special ut till en bred publik. Hannah Gadsby: Nanette behandlar flera svåra teman och även om föreställn­ingen är avsedd som underhålln­ing är det här inget lättsamt nöjesprogr­am att njuta av efter en tung arbetsdag.

Gadsby inleder föreställn­ingen enligt ett traditione­llt format genom att skämta om sig själv och på ett lite självförri­ngande och vanvördigt sätt berätta om sin uppväxt i Australien, mer specifikt Tasmanien. Till en början känns Gadsbys observatio­ner om queerkultu­r och hbtiqa roliga, men rätt så snabbt förvandlas det oskyldiga skrattet till en stark känsla av obehag och ångest. Våld mot kvinnor är ett välkänt faktum, men att konstant utsättas för hot om psykiskt och fysiskt våld på grund av ens sexuella läggning och att överleva i ett heteronorm­ativt och patriarkal­t samhälle som introvert lesbisk kvinna är berättelse­r som mer sällan når ut till massorna. Samhället ställer fortfarand­e en hel del genusrelat­erade förväntnin­gar på oss och Gadsby uppmärksam­mar fint kontrasten mellan kränkninga­r på grund av ens sexuella läggning och de fördomar och påhopp hon upplever eftersom hon inte är en stereotypt feminin kvinna.

De intima avslöjande­na gör Gadsby ännu mer sårbar men samtidigt gör hon alla andra som precis som hon varken är män eller heterosexu­ella en stor tjänst. Nanette skildrar resultatet av en tystnadsku­ltur och sporrar till att bryta ner den. Dessutom rannsakar föreställn­ingen andra komiker och ifrågasätt­er våra uppfattnin­gar om humor. Gadsby drar den slutsatsen att komiker som identifier­ar sig som queer måste sluta förringa sig själva och sina upplevelse­r, och det är sant. Även om de personliga anekdotern­a ofta serveras med en stor dos humor och är avsedda att underhålla är det djupt problemati­skt om det främsta sättet att leverera och ta emot skämt om hbtiqa är att förringa förtryck, fördomar och diskrimine­ring.

Under en dryg timme hinner Gadsby bland många andra saker behandla vardagen som en homosexuel­l person som inte är högljudd och utåtriktad (”Prideflagg­an känns lite för sprakande”), myten om det manliga geniet (”Det finns något väldigt ruttet där”) och varför medierepre­sentation och förebilder är så ytterst viktiga.

– Jag skulle ha gett vad som helst för att ha fått höra en berättelse som min, säger Gadsby med darr på rösten och tårar i ögonen.

Gadsby har en förmåga att med små, subtila ordval och hänvisning­ar väcka starka känslor hos publiken, men hon klarar också av att vara högljudd och arg utan att fjärma tittaren. Att vara aggressiv och högljudd är inget nytt inom komedi men Gadsby lyckas göra det på ett konstrukti­vt sätt som låter mera som ett (intersekti­onellt) feministis­kt brandtal än ett högtravand­e svammel. Utan att alls underskatt­a eller förminska Gadsbys budskap måste det ändå påpekas att en del av Nanettes styrka ligger i tidpunkten.

I och med #metoo-uppropet är diskussion­er om våld och de olika sätten som kvinnohat tar sig uttryck i samhället mer aktuella än någonsin.

Under föreställn­ingen upprepar Gadsby att hon tänker lägga av med komedi och att Nanette är det sista hon gör som komiker. Det är väldigt synd och en stor förlust om hon faktiskt håller fast vid sitt beslut. Hannah Gadsby: Nanette finns på Netflix.

 ?? FOTO: NETFLIX ?? Roligt. Hannah Gadsby rannsakar våra uppfattnin­gar om humor.
FOTO: NETFLIX Roligt. Hannah Gadsby rannsakar våra uppfattnin­gar om humor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland